Magasinet Hos Oss

Magasinet Hos Oss är alltid fullmatad med reportage, nyheter och matnyttig information. Tidningen delas ut till alla hushåll i Strängnäs.

Bild på föreningen Starka Händer och ordförande Mohamad Allatif

Starka Händer hjälper hela samhället

Bekanta dig med föreningen som är det nyaste tillskottet av ambassadörerna för Strängnäs-el.

Det är vatten som är skatten

Målet: att inte använda vattenslangen på hela sommaren. Eskilstunabon Lars Lindström är en Oppfinnar-Jocke av rang som bygger egna lösningar för hållbar vattenanvändning.

Avfallstrappan - steg för steg

I Sverige är vi bra på att återvinna och vi blir hela tiden bättre. Men samtidigt slänger vi varje år nästan 500 kg avfall per person. Därför behöver vi göra mer än att bara återvinna.

Elektrifiering av nästan precis allting

Framtiden är inte bara ljus, den är blixtrande elektrisk. Sverige står inför en omfattande elektrifiering där målet är att nå fossilfrihet. Sevab Strängnäs Energi är den lokala nyckeln som jobbar för att omställningen till ett hållbart samhälle ska vara möjlig.

”Hans och Monica har en mack ihop…”

Från blybensin och droppande olja till laddstationer och fossilfri diesel. Monica och Hans Zentio har drivit bensinmackar sedan 1975 – och varit med om en smärre revolution inom branschen.

Bild på tecknad sol på en äng

Solklar fakta om solel

Hur stor är solen, vad är skillnaden mellan solkraft och solel och var ligger egentligen världens (just nu) största solcellspark? In och läsa så får du svar på dina frågor!

På ReTuna finns hållbar hi-tech

På förmiddagen är ett japanskt tv-team på plats. I nästa stund några nyanlända från Ukraina som vill köpa en tv. Sen en nyfiken person som gillar återbruk och parkerar sin sprillans nya Tesla utanför. ”Det är tjusningen med ReTuna Återbruksgalleria, att så många olika kunder kommer hit. Och jag får chansen att hjälpa dem”, säger Amjad Al Chamaa, butikschef på re:Compute-IT.

Bild på mat som kastas i soptunna som illustrerar det årliga matsvinnet i Sverige per person, totalt 37 kg.

Win-Win med minskat matsvinn

Var femte matkasse slängs helt i onödan. Hår får du råden som ger vinst både för miljön och den egna plånboken.

Illustration på hand som håller i en glödlampa.

Din snabba LED-guide

LED-lampan är ett energieffektivt och miljövänligt val när du ska välja belysning. Vi hjälper dig att välja rätt – på ett enkelt sätt.

Bild på rygg med tröja där det står

De sätter gammal som ung i rörelse

Strängnäs-Malmby Orienteringslöpare ingår i samarbetet med Eskilstuna-el och blev utsedda till Årets förening 2021.

Bild på solpaneler i motljus med gräs i förgrunden och träd i bakgrunden.

Vi rätar ut frågetecken kring mikroproduktion

Intresset för att producera sin egen el växer stadigt. Här listar vi fyra frågor som ofta dyker upp.

Se upp för standby-tjuvar

Våra hem innehåller alltmer med elektronik. Många av de apparaterna står ständigt och drar ström även när de inte används – så kallat i standby-läge. Vi ger några enkla tips på hur du kan minska förbrukningen genom att lista de främsta energitjuvarna i hemmet.

Topp fem frågorna

Kundservice finns redo att svara på dina frågor – fem dagar i veckan och näst intill året om. Under 2021 tog vi emot cirka 100 000 telefonsamtal och 40 000 mejl. Men vad handlar frågorna om? Vi har listat de fem vanligaste frågorna till Kundservice – just nu.

Färgsorteringspåsar - nu i 100 procent återvunnen plast

Under hösten har påsarna i färgsorteringsfamiljen uppdaterats till en mer miljövänlig version. De nya påsarna – tillverkade av 100 procent återvunnen plast – fasas nu in i hushållen.

Butiken ReModa på ReTuna

Strängnässystrarna satsar på återbruk med ReModa

”Det här är fantastiskt, nog har man sett en loppis förut, men det här är något annat”. Kunden som uttalar orden har rest från Lycksele för att besöka ReTuna Återbruksgalleria. Bakom kassan i butiken ReModa står ägarna och systrarna Anita Pettersson och Eva Medin.

Bild på solpaneler i motljus med gräs i förgrunden och träd i bakgrunden.

Solklar satsning för hållbarhet

Snart står en sprillans ny solcellspark klar i Eskilstuna. Då kan du som är elhandelskund hos oss köpa närproducerad solkraft.

Fot i vattenpöl

Vatten utan gränser

Efter sommarens skyfall som drabbat både Sverige och Europa har vi lärt oss att vatten gör som vatten vill. Vattnet rinner och tar sig fram som det vill och kan orsaka stora skador på allt som kommer i dess väg.

Elledningar i skymningsljus

Innovativa lösningar för en elektrisk framtid

Fler elbilar, elektrifierad industri, serverhallar och ett ständigt uppkopplat samhälle… Hur ska elen kunna räcka till, när många behöver den samtidigt? Här krävs innovativa lösningar. Här är några av vägarna framåt.

Små val i vardagen minskar CO2-utsläppen

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Här är fyra tips som hjälper dig i vardagen.

Kött från köttdisken på Ica Bengtsson

Ica Bengtsson ser närheten till kunderna som största styrkan

Domkyrkan, väderkvarnen och hamnen. Strängnäs har sina landmärken och samlingsplatser. En del med anor från medeltiden, andra lite mer nutida – som ICA Bengtsson.

Föreningen för förare, befäl och Svenssons

Du som väljer elavtalet Strängnäs-el är med och stöttar det lokala föreningslivet. En av föreningarna som ingår i samarbetet är Strängnäs Brukshundklubb.

Fiber och smarta hem

Vi har snabbt vant oss vid ett uppkopplat liv men hur ser vår vardag ut om 10 år? Vi har kikat in i framtiden där fiberuppkoppling möjliggör nästan allt och lite till.

Bild på Ångfartyget Mariefred till sjöss.

Ett fartyg behöver sina vänner

Du som väljer elavtalet Strängnäs-el är med och stöttar det lokala föreningslivet. En av föreningarna som ingår i samarbetet är Ångfartyget Mariefreds Vänner.

Frågan är fri!

Vi finns i din vardag, i alla livets skeden. Vi ser till att ditt avfall återvinns, att du har rent dricksvatten i kranen och att det finns el i ditt vägguttag. Ofta märker du inte ens av oss, men i vissa tillfällen i livet finns vi där lite extra. Som när du bygger nytt, ansluter sommarstugan till kommunalt vatten och avlopp, eller när det är dags att välja elavtal. Här samlar vi svar och tips kring olika vanliga funderingar.

Kilenkrysset har ett hjärta som klappar för Strängnäs

För Kilenkrysset, ett av Strängnäs mest välkända och framgångsrika företag, är det lokala engagemanget viktigt. ”Strängnäs kommer alltid att vara vår hemkommun. Det var här under 90-talet som vår vd och ägare Jan Persson startade allt”, säger Per Heikman, förvaltningschef på Kilenkrysset.

Laddboxen är elbilens viktigaste tillbehör

Med en laddbox är det enkelt, säkert och kostnadseffektivt att ladda din elbil eller laddhybrid hemma i villan. Med en laddbox från Garo får du smidig och trygg hemmaladdning som passar alla laddbara bilar på marknaden.

Bildkollage på medlemmar i Strängnäs Sportdykarklubb

Strängnäs Sportdykarklubb städar Strängnäs under vattenytan

Du som väljer elavtalet Strängnäs-el är med och stöttar det lokala föreningslivet. En av föreningarna som ingår i samarbetet är Strängnäs Sportdykarklubb.

Bild på mikroproducenten Eva Eimehag som står framför sitt hus med nyinstallerade solceller på taket

Mikroproducentens bidrag till en ljusare framtid

Vilken värld ska vi lämna över till våra barnbarn? Tankarna om miljön och vår egen miljöpåverkan fick Eva Eimehag i samband med att hon blev mormor.  ”Min miljömedvetenhet väcktes och sedan dess har jag försökt att leva mer klimatsmart. Ett sätt har varit att skaffa solceller på mitt hustak”, säger Eva.

Jag ska bygga nytt hus, vad ska jag tänka på?

Grattis till ditt nya hus! Det är många val man står inför när det gäller ett nytt husbygge. Här berättar vi vad vi kan hjälpa till med.

Sopbil i naturen

Allt material har ett värde - tillsammans återvinner vi mer än någonsin

Vi strävar efter att exakt allt material som kan återvinnas ska återvinnas, och tillsammans med dig kan vi uppnå det.

retunas entre

Semester på hemmaplan - upptäck ReTuna i sommar

I sommar är det dags att ta en sväng förbi världens första återbruksgalleria, ReTuna!

Elledningar i soluppgång

Sveriges ökade energiförbrukning bidrar till ökat elbehov

Vad önskar vi? Hållbarhet i samhället. Hur når vi hållbarhet? Elektrifiering! Såklart är det inte så lätt. Men ofta framställs det som att elektrifieringen är lösningen. Att så länge industrin, fordonsflottan och det mesta elektrifieras så minskar utsläppen, vilket är vår största utmaning.

Ikeas Second Hand butik i Retuna Återbruksgalleria

Välkommen till ReTuna - IKEA Second Hand

Många har väntat. När ska IKEA komma till våra trakter? Nu händer det! Men det blir inte ett traditionellt varuhus som öppnar utan ett nytt och innovativt butikskoncept som ska hjälpa IKEA att ställa om till cirkulär affärsmodell.

Insida av tanklock till elbil

Ladda din elbil hemma – Tryggt och säkert

Till årsskiftet räknar branschen med att det finns 170 000 elbilar i Sverige. Det betyder att tre procent av landets personbilar kommer att behöva laddas. Och fler lär det bli, prognosen säger att vi kommer att ha omkring 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige år 2030.

Kläder som skänks bort och återbrukas

Hållbart mode är kläderna som redan finns i garderoben

Den överfulla garderoben – Fylls ständigt på utan att allt används. Berget av tygerna fortsätter att bli större och ändå fyller vi ständigt på med mer. 14 kilo textilier tillkommer i genomsnitt varje år till vår redan smockade garderob.

Robert Brunnberg i Jäders IF framför padelplan på Kungsvallen

Jäders IF – Den lokala fotbollsföreningen

Det lokala föreningslivet ligger oss varmt om hjärtat. Du som tecknar elavtalet Strängnäs-el får möjlighet att bestämma vilken förening som SEVAB ska stödja. Här kan du läsa mer om Jäders IF och hur hur vårt samarbete gynnat föreningen!

Strängnäs Tennisklubb

Fördel Strängnäs Tennisklubb

Det lokala föreningslivet ligger oss varmt om hjärtat. Du som tecknar elavtalet Strängnäs-el får möjlighet att bestämma vilken förening som SEVAB ska stödja. Här kan du läsa mer om Strängnäs Tennisklubb och hur hur vårt samarbete gynnat föreningen!

Orienterare i Strängnäs Malmby OL springer på en väg

Strängnäs-Malmby OL

Det lokala föreningslivet ligger oss varmt om hjärtat. Du som tecknar elavtalet Strängnäs-el får möjlighet att bestämma vilken förening som SEVAB ska stödja. Här kan du läsa mer om Strängnäs-Malmby OL och hur hur vårt samarbete gynnat föreningen!

Bil i solnedgång

Elbilen och framtiden

Från 100 000 till 2 500 000 laddbara fordon i Sverige på tio år. Det är vad prognoserna säger. Läs Power Circles syn på omställningen till elfordon.

Fotboll på gräsplan

Elbolaget som ger tillbaka

Hos oss är ett elavtal mycket mer än bara ett elavtal. Elen är är fossilfri, närproducerad och från förnybara källor – precis som många andra elbolag. Vi är vinstdrivande, precis som alla andra elbolag. Det som skiljer oss från de andra är att vinsten går tillbaka till din vardag.

Illustration av sensorer i storstad

Framtiden med sensorer

I framtiden kommer vi semestra i rymden, glida runt på svävare och skicka meddelanden genom att tänka dem. Eller? Kanske inte riktigt. Sanningen är förmodligen att vi bara lever ett lite smartare liv i smartare städer.

Illustration av avfall

Återvinningsguiden hjälper dig sortera rätt

Vad gör du när du står med en pryl som du inte längre vill ha. Lägger du den i plaståtervinningen? Bara slänga rakt ner i soptunnan och hoppas på det bästa? Vår guide hjälper dig sortera rätt!