Till sidans huvudinnehåll
Hyllor med begagnade skridskor

ReBuyke har hållbara fritidsgrejer för alla

I ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna finns butiken ReBuyke. Toni Haddad, butikens ägare, hjälper precis en mamma och dotter att hitta varsitt par skridskor till helgens aktiviteter när vi kikar förbi.

På ReBuyke kan du hitta i stort sett allt inom sport och fritid. Det som säljs i butiken är begagnade och reparerade saker som tidigare blivit inlämnade i Returen. Genom bland andra ReBuyke får prylarna en ny chans att ge nöje åt en ytterligare en ny ägare. 

När du kliver in i ReBuykes butik på ReTuna Återbruksgalleria möts du av en mängd av olika sport- och fritidsprylar. Här kan du hitta allt från trädgårdsverktyg till golfklubbor och cyklar. Och så givetvis också skridskor.

– När det börjar närma sig vintern är det många som köper skridskor. Det är jättedyrt när man köper det nytt i butik. Just nu lämnar många in cyklar som de inte behöver på vintern. Sen på våren och sommaren säljs barncyklarna jättesnabbt när barnen har vuxit över vintern och behöver en större, säger Toni Haddad.

På ReBuyke finns något som passar alla smaker

– Ja, alla kommer in och handlar här, även de som har mycket pengar. Rik eller fattig, det spelar ingen roll. En gång kom det in en kille och handlade, och när han gick ut såg jag att han åkte i väg i en riktigt dyr elbil. Många som handlar här är miljömedvetna.

Sedan 2018 har Toni drivit butiken i återbruksgallerian.

– Den såg helt annorlunda ut när jag köpte den, det var massor av grejer överallt. Jag har ändrat om mycket här inne och fixat så den blivit som jag vill ha den. Jag tror det var i juni jag köpte butiken. Tiden har gått fort, det har redan gått fyra år.

 Extra roligt är det när vi får in retrogrejer som inte säljs i vanliga butiker längre.

Det som lämnas i återvinningsdelen Returen tas om hand och säljs vidare i butiken

Precis som alla butiker i återbruksgallerian hämtar ReBuyke det de säljer från Returen, som ligger i direkt anslutning till gallerian. I Returen lämnar Eskilstunaborna in saker som av olika anledningar inte längre vill ha. Och överraskningar kan det verkligen bjudas på.

– Något av det märkligaste vi sett var nog ett jättelångt blåsrör som man ska ha för att skjuta pilar. Folk lämnar in allt möjligt vi kan sälja, inte bara sportgrejer. Ibland får vi in båtar och åkgräsklippare. Extra roligt är det när vi får in retrogrejer som inte säljs i vanliga butiker längre.

En del minnen kan väckas till liv av de inlämnade sakerna. En speciell grej väckte fina minnen hos Toni. 

– Jag minns särskilt en liten BMX-cykel vi fick in, nästan exakt en sådan som jag hade när jag var liten. Det var kul, jag kände mig väldigt nostalgisk när jag fick se den. Det är nog det jag gillar bäst med att jobba här, att få se alla häftiga gamla grejer. 

Besök ReBuyke

Gör ett besök och kitta upp dig inom sport, friluftsliv och trädgård. 

Toni Haddad, ägare av ReBuyke

I över fyra år har Toni Haddad drivit butiken ReBuyke i ReTuna Återbruksgalleria. ”Tiden har gått fort”, tycker han.

En pryls resa på ReTuna

  1. ReTuna återvinningscentral har en inlämningsdel som kallas för Returen. Där kan man lämna in möbler och prylar som är värda att få en andra chans.
  2. Första sorteringen. Personal från AMA tar emot prylarna och genomför en första sortering. Därefter delar de ut grejerna till gallerians olika butiker.
  3. Andra sorteringen. Butikerna går igenom prylarna som de har blivit tilldelade. Det som ska säljas tvättas, repareras, målas om eller återbrukas på något sätt. På så sätt får prylarna deras andra chans! 
  4. Prylarna säljs i någon av gallerians butikerna. Nu kan du hitta dina inlämnade prylar i någon av butikerna.
  5. Nytt liv till prylarna – igen. Har du köpt något på på ReTuna som du inte längre behöver? Lämna in prylen! På så sätt kan den få nytt liv hos nya ägare om och om igen.