Till sidans huvudinnehåll
Närbild på en elbils ladduttag

Ladda din elbil hemma – Tryggt och säkert

Till årsskiftet räknar branschen med att det finns 170 000 elbilar i Sverige. Det betyder att tre procent av landets personbilar kommer att behöva laddas. Och fler lär det bli, prognosen säger att vi kommer att ha omkring 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige år 2030.

Så laddar du din elbil hemma med laddbox

En av de viktigaste förutsättningarna för att kunna ha en el- eller hybridbil är att det finns möjlighet att ladda bilen när den står parkerad. Speciellt enkelt är det förstås att ladda på din egen parkeringsplats.

Varför laddbox?

Det är säkert. Att ladda elbilen från vanliga vägguttag kan leda till överhettning. Laddning i vägguttaget klassas som nödladdning och bör endast ske vid enstaka tillfälle under kortare tid. En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen så att elen bara är påslagen när bilen är korrekt ansluten.

Vad kostar det att ladda en elbil?

  • Normalt drar en elbil ca 2 kWh/mil.
  • Ladda hemma: ca 1,5 kr/kWh
  • Ladda på stan: ca 3 kr/kWh
  • Snabbladdning: ca 5 kr/kWh

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hemma laddar man oftast under längre tid. Laddningstiden för just din bil beror på vilken effekt laddboxen är inställd på, hur många faser din bil kan ladda med samt kapaciteten på ditt bilbatteri. Du kan räkna ut laddningstiden genom att dela din elbils batterikapacitet (kWh) med laddboxens laddeffekt (kW). 

Laddad elbil

Fördelar med Elbil

  • En elbil kan komma upp i 60-70 % lägre koldioxidutsläpp än en fossildriven bil.
  • El sägs vara framtidens drivmedel.
  • En elbil är billigare att köra än en bil på bensin eller diesel.
  • Elbilar är tystare än andra bilar.
Solnedgång speglar sig i bilens sidorutor

Elbilen och framtiden

Från 100 000 till 2 500 000 laddbara fordon i Sverige på tio år. Det är vad prognoserna säger. Läs Power Circles syn på omställningen till elfordon.

Fulladdat batteri - från morgon till kväll

Fulladdat batteri - från morgon till kväll

Smart, säkert och kostnadseffektivt. Tre bra argument till varför du ska använda en laddbox när du laddar din elbil eller laddhybrid hemma hos dig.