Till sidans huvudinnehåll
Vattendroppar som faller i vatten

Otorra fakta om vatten

Vatten, i sina olika former, är en avgörande och oersättlig del av vårt liv på jorden. Det är en substans som går långt bortom att bara släcka vår törst. Vatten har en unik förmåga att påverka och berika vår värld, allt från det flytande vattnet som rinner i våra floder och hav till det isiga täcket som omfamnar polarregionerna.

Vatten är mer än bara en grundläggande byggsten för livet – det är en kraft som formar vår planet på många sätt. I sina olika former är vatten en nyckelspelare i vårt ekosystem och vår överlevnad. I flytande form ger det våra ekosystem liv. Isen som täcker polarregionerna fungerar som en global termostat, som reglerar temperaturen och påverkar havsnivån. Ångan i atmosfären är en avgörande komponent i klimatförändringar, som driver regn och påverkar vädret. Vatten är också djupt rotat i vår kultur och historia, och har symbolisk betydelse över hela världen. Genom att förstå dess betydelse kan vi bättre uppskatta vatten i alla dess former – faktiskt uppskatta det på riktigt! 

8 fakta om vatten

  1. Om du gräver en djup grop där vatten sipprar upp och blir ståendes så har du nått grundvattnet. Grundvatten är det vatten i den del av jorden eller berggrunden där hålrummen är helt vattenfyllda.

  2. Vatten har som högst densitet vid fyra grader. Det innebär att när vattnet är fyra grader är det som tyngst och sjunker till botten. I en sjö är det därför alltid fyra grader vid botten.

  3. Vatten är det enda ämnet som finns naturligt i tre former: flytande, fast och gas. 

  4. En person kan överleva ungefär en månad utan mat, men bara cirka en vecka utan vatten.

  5. Fruset vatten är 9 procent lättare än ofruset vatten. Det är därför som is flyter.

  6. Våra kroppar består till 60-70 procent av vatten. Nyfödda barn består av cirka 77 procent vatten och män består av mer vatten än kvinnor. Våra lungor, muskler, njurar, hjärtan och hjärnor består av mest vatten. Till och med våra ben består av cirka 31 procent vatten.

  7. I Sverige förbrukar vi i snitt 140 liter vatten per person och dygn. 50-60 liter av det vattnet är varmvatten. Den största delen av vattenförbrukningen går till personlig hygien.

  8. ”Virtuellt vatten” kallas det vatten som har förbrukats under en varas produktionsprocess, inklusive i förpackningar och transport. När du dricker en kopp kaffe förbrukas inte bara vattnet i drycken. Här räknas också de 130 liter vatten som behövs för att odla koppens kaffebönor. Av allt vatten som vi konsumerar under en dag är 97 procent osynligt för oss.

Bonusfakta: För oss människor luktar vatten inte så mycket, men annat är det för elefanter som känner doften av vatten på mer än 20 kilometers avstånd.

Glas med vatten

Fakta om vatten

Här kan du lära dig massor om vatten, till exempel hur dricksvatten produceras, vad skillnaden mellan kranvatten och flaskvatten är och tips på hur du kan ta hand om vårt vatten.