Till sidans huvudinnehåll
Bild på mikroproducenten Eva Eimehag som står framför sitt hus med nyinstallerade solceller på taket

Mikroproducentens bidrag till en ljusare framtid

När Eva Eimehag fick barnbarn kom tankarna om miljön. Vilken värld ville hon att de skulle få ta över? ”Min miljömedvetenhet väcktes och sedan dess har jag försökt att leva mer klimatsmart. Ett sätt har varit att skaffa solceller på min villa”, säger Eva.

Intresset för att installera solceller och bli mikroproducent växer stadigt. Många gör det med tanke på miljöespekten men även för att investera i sitt egna boende. Evas hus ligger i Sundbyholm, utanför Eskilstuna. När hon läst på mer om ämnet insåg hon att det både verkade vara relativt enkelt och ekonomiskt fördelaktigt att installera solceller på hustaket. När en säljare kom till hennes hus för att kika på hennes förutsättningar blev hon glatt överraskad. 

– Enligt koordinaterna ligger min villa i perfekt sydvästläge utan några skuggor. Det är helt enkelt optimalt produktionsläge och då var det bara att köra! Jag anlitade Ecokraft, som är ett tryggt och lokalt företag. Av dem fick jag hjälp genom att de på ett enkelt sätt förklarade hur allt skulle fungera. 

Snabb hjälp - från installation till produktion

– När själva installationen var färdig kom ni från SEVAB och gjorde en besiktning på min anläggning. Efter det var det bara att dra köra. Nu har jag en app där jag kan följa hur produktionen går, men jag är inte någon elnätsnörd - jag är glad bara det fungerar, säger Eva. 

”Jag hoppas att fler satsar på producera sin egen solel, då hjälps vi tillsammans åt så att det finns tillräckligt med el i samhället. Det känns bra att vara en liten del av lösningen framåt.”

Eva planerar för framtiden och för miljön

Näst på tur i framtidsplanerna för hemmet står en inglasad altan. Och nästa bil som Eva köper blir förmodligen en elbil.

– Att ladda en elbil drar ju el och då känns det extra bra om man kan producera elen själv. Jag hoppas att fler satsar på att bli mikroproducent, så att vi kan hjälpas åt att göra så att det finns tillräckligt med el i vårt samhälle.  Man är en del av lösningen framåt och det känns väldigt bra, säger Eva.

Evas tips till dig som ska skaffa solceller

  • Läs på, undersök vilka alternativ som finns.
  • Prata med andra som har solceller – vad har de för erfarenheter?
  • Anlita ett tryggt företag med gott rykte!
Bild på solcellspaneler på ett rött tegeltak

Bli mikroproducent och sälj din överskottsel till oss

Genom att bli din egen elproducent kan du minska dina elkostnader och samtidigt bidra till ett hållbart samhälle.

Bild på solpaneler i motljus med gräs i förgrunden och träd i bakgrunden.

Det är solklart med närproducerad solkraft

För att vi ska klara omställningen till ett hållbart samhälle krävs många nya lösningar och idéer, en av dem är närproducerad el. Därför har vi valt att satsa ännu mer på närproducerad solkraft!