Till sidans huvudinnehåll

En pryls resa på ReTuna

På ReTuna Återbruksgalleria går allting runt i cirklar. Det vi gör här är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans minskar avfallet i samhället och bidrar till en mer hållbar konsumtion. Så här fungerar det!

1. Lämna in prylarna på Returen 

I ReTunas inlämningsdepå Returen lämnar besökare in möbler, kläder, teknik och prylar som är värda en andra chans. 

2. Första sorteringen

Personal från AMA tar emot prylarna, gör en första sortering och delar ut grejerna till de olika återbrukande butikerna. 

3. Andra sorteringen

De olika verksamheterna går igenom det inkomna materialet. Det som ska säljas i butik gås igenom, tvättas, repareras, målas om eller återbrukas på något sätt.

4. Nytt liv till produkterna

Du kanske handlar ett köksbord i någon av butikerna. Efter några år behöver ni ett större bord, och lämnar in det gamla i Returen igen. På så sätt kan befintliga produkter få nytt liv om och om igen! 

På ReTuna rör vi oss i de översta stegen i avfallstrappan. Vi förebygger att avfall uppstår, och vi återbrukar material. ReTuna Återbruksgalleria är ett exempel på hur cirkulär ekonomi kan fungera!

Visste du att

I ReTuna finns det 14 återbrukande butiker, de har alla sin egen nisch. Material som lämnas in i Returen delas även ut till Folkhögskolans utbildning Recycle Design, Restaurangen Loftet, samt till projektet Pedagogiskt Återbruk som samlar in material till förskoleverksamhet i Eskilstuna.

Små val i vardagen minskar CO2-utsläppen

Små val i vardagen minskar CO2-utsläppen

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Här är fyra tips som hjälper dig i vardagen.