Till sidans huvudinnehåll
Bild på rygg med tröja där det står

Föreningen som sätter gammal som ung i rörelse

Strängnäs Malmby Orienteringslöpare (SMOL) är föreningen som genomsyras av glädje och gemenskap. Här erbjuds idrott och motion med inriktning på orientering och längdskidåkning med fokus på att medlemmar mår bra och ständigt utvecklas – både som människor och idrottare.

Under pandemin har klubben tydligt engagerat sig i att öka folkhälsan i kommunen och har med olika orienteringsinitiativ lyckats locka ut Strängnäsborna och fått dem att testat på både stadsorientering och orientering i naturen.

– Hittaut har varit ett populärt initiativ som har fått många att komma ut i friska luften och testa på orientering. Vi kommer köra vidare med det även i år! Min förhoppning är att vi fortsätter få människorna i Strängnäs att aktivera sig och komma ut i naturen, säger Fredrik Lundström som är föreningens ordförande.

Förutom träningar arrangerar föreningen även tävlingar och lopp. Till hösten händer det stora grejer i Strängnäs. Då anordnar nämligen SMOL den stora orienteringstävlingen Swedish Leauge som riktar sig till de bästa inom orientering.

– Vi räknar med att över 1000 personer kommer för att kolla på eller delta i de olika tävlingarna som kommer ta plats ute på Tosterön. Vi har aldrig arrangerat en så stor tävling tidigare, men vi har bra samarbeten både i och utanför föreningen, så vi ser fram emot att få genomföra det här, förklarar Fredrik.

Hos-Oss-SMOL-garden.jpg

Vem kan bli medlem hos er?
– Vem som helst som vill idrotta och engagera sig i de aktiviteter vi har. Man kan även bli stödmedlem om man inte vill vara utövare men ändå vill bidra till klubben, säger Fredrik.

Samarbetet med Strängnäs-el

SMOL har valt att ingå i samarbetet inom Strängnäs-el. Genom att välja Strängnäs-el som ditt elavtal stöttar du föreningen och hjälper dem att växa.

Vad betyder samarbetet för er?
– Genom samarbetet får vi ekonomisk hjälp och stöttning och blir även uppmärksammade och marknadsförda på olika sätt. Lokala samarbeten som det här är något som vi ser positivt på, säger Fredrik.

SMOL - Årets förening 2021

I höstas kunde vem som helst nominera sin favoritförening inom Strängnäs-el till Årets förening. I oktober stod det klart att SMOL var vinnare av titeln och av 15 000 kronor.
– Det var spännande och lite överraskande att vi vann, men också en stor ära! Jag blev väldigt glad för klubbens och våra eldsjälars skull. Det här är ett erkännande som de förtjänar efter all tid, energi och engagemang de lägger ner inom vår klubb.

Har ni några planer för vad ni ska göra med vinstpengarna?
– Vi vill satsa extra mycket på våra ungdomar, så vinstpengarna kommer ge dem ekonomiskt bidrag till träningsläger till exempel. Sen ska vi också lägga pengar på aktiviteterna vi har efter våra torsdagsträningar. Det har varit en populär grej som vi tyvärr inte har kunnat genomföra fullt ut under pandemin, därför känns det extra viktigt att lägga pengar på det nu under den kommande säsongen så att gemenskapen och trivseln ökar, avslutar Fredrik Lundström.

Bild på Fredrik Lundström, ordförande i Strängnäs-Malmby Orienteringslöpare

- Hittaut har varit ett populärt initiativ som har fått många att komma ut i friska luften och testa på orientering. Vi kommer köra vidare med det även i år, säger Fredrik Lundström, ordförande i SMOL.

Bild på Joakim Lundström och Linda Sterner, representanter från Strängnäs-Malmby Orienteringslöpare som är Årets förening 2021

Motivering

Årets förening 2021 - SMOL

Sätter gammal som ung i rörelse, året runt i både skog och stad. Välkomnande, positiv och med aktiviteter för alla är föreningen en förebild som ambassadör för Strängnäs-el.

Årets förening

Genom samarbetet inom Strängnäs-el prisar vi föreningar som bidrar till ett levande föreningsliv, där den vinnande föreningen förutom titeln även vinner 15 000 kronor.

Kriterier för Årets förening:

  • Föreningen visar ett stort engagemang i sitt ambassadörskap för Strängnäs-el.
  • Föreningen bidrar till föreningslivet i både stort och smått, vilket ger en positiv och hållbar utveckling för nuvarande och kommande generationer.