Till sidans huvudinnehåll
Illustration av en hand som håller i en glödlampa

Din snabba LED-guide

Att välja LED-lampa som som belysning är ett energieffektivt och miljövänligt val. Här guidar vi dig så att du kan välja rätt - på ett enkelt sätt.

LED är förkortningen för light emitting diode och har till skillnad från en vanlig glödlampa ingen glödtråd. LED-lampan har dessutom en livslängd som är ungefär 30-40 gånger längre som en vanlig glödlampa samtidigt som den drar cirka 80 procent mindre el. Eftersom energianvändningen är låg kan lamporna användas länge och har en liten påverkan på miljön. 

Eftersom nästan all energi som LED-lampan ger blir till ljus ger den inte ifrån sig så mycket värme. Därför är den bra utifrån både ett skade- och brandperspektiv. Idag finns det stort utbud av LED-lampor där du kan välja mellan många olika socklar, storlekar, former och dimbara alternativ.

Snabba fakta om LED-lampor

  • Eftersom LED-lampans har en sådan lång livslängd behöver du sällan byta ut den eller lämna den på återvinningen. 
  • När du väl behöver byta ut den sorteras din LED-lampa som elektronikskrot/ljuskällor.
  • När alla glödlampor i Sverige är utbytta till just LED-varianter beräknas landets elanvändningen minska med ungefär 2 miljarder kWh per år. Det ungefär lika mcycket som den totala energianvändningen hos cirka 100 000 villor med eluppvärmning.

Tänk på Kelvin när du köper LED-lampor

Det finns olika färger och temperaturer på all LED-belysning. Du kan välja mellan varmt, neutralt och kallt ljus beroende på vad du trivs bäst med och var lampan ska placeras. 

Färgens temperatur anges i Kelvin (K). Ju högre färgtemperaturen är, desto kallare ljus får du.

  • 2700-3000 K Varmt ljus
  • 3500-4500 K Neutralt ljus
  • 4500-10000 K Kallt ljus

Hur många Lumen ska man ha?

Det är inte alldeles enkelt att veta hur många Lumen du behöver för att få till bra belysningen i hemmet. Här finns några exempel och jämförelsetal med den gamla hederliga ”Watt”-lampan.

100 Lumen = 15 Watt

Det ger ett svagt ljus som fyller samma funktion där man tidigare skulle använt en 15 Watt glödlampa. Passar bra i fönster eller på bord som trivselbelysning. 

200 Lumen = 25 Watt

Ger ett ljus som motsvarar en 25 Watt glödlampa. Kan användas när du vill ha en mysig och dämpad belysning, som exempelvis till din läslampa.

400 Lumen = 40 Watt

Här får du ett kraftigt ljus som kan vara bra till allmänbelysning i tak eller badrum. Fungerar som ersättare för 40 Wattaren.

700 Lumen = 60 Watt

Med så här högt Lumen-tal får du en ordentlig arbetsbelysning som passar vid matlagning eller hemarbete där du behöver ordentligt ljus. Det motsvarar 60 Watt.

Se upp för standby-tjuvar

Se upp för standby-tjuvar

Våra hem innehåller alltmer med elektronik. Många av de apparaterna står ständigt och drar ström även när de inte används – så kallat i standby-läge. Vi ger några enkla tips på hur du kan minska förbrukningen genom att lista de främsta energitjuvarna i hemmet.