Till sidans huvudinnehåll
Kvinna slänger färgsorteringspåsar i sopkärl

Så färgsorterar du som bor i villa

Du sorterar ditt avfall i sju olika färgade påsar och slänger dem alla i ditt gröna avfallskärl. Smidigt, eller hur?

Så färgsorterar du i tre enkla steg

 • Sortera ditt avfall i de olika påsarna enligt sorteringsguiden
 • När en påse börjar bli full knyter du ihop den med en ordentlig dubbelknut
 • Släng alla påsar ditt gröna avfallskärl!

Din sophämtningsdag

Vi tömmer ditt gröna avfallskärl varannan vecka under hela året. Vilken hämtningsdag du har kan du se om du loggar in i Mina Sidor. Kolla alltid upp inför storhelger och röda dagar om du behöver ställa fram ditt sopkärl på en annan dag än vanligt. Du hittar årets alla ändrade hämtningsdagar på vår hemsida, och du kan även skriva upp dig på vår sms-tjänst om du vill ha en påminnelse på sms inför ändrade dagar. Slut på påsar? Läs om hur du får hem fler påsar här!

Frågor och svar om färgsortering

 • Du som bor i villa: Kläm fast påsar av de färger du behöver på din brevlåda. Posten levererar nya rullar med påsar hem till dig inom fem arbetsdagar. Det går även bra att skriva en lapp och fästa på brevlådan för att meddela brevbäraren vilka färger du behöver. 
 • Du som bor i lägenhet och har färgsortering: Det är din fastighetsägare som tillhandahåller påsar. Hör med din fastighetsägare hur det fungerar i just din fastighet. 

Samtliga påsar är gjorda av 100 procent återvunnen plast från ensilageförpackningar. Efter att vi samlat in allt avfall sorteras påsarna och återvinns tillsammans med de andra plastförpackningarna. Plast är skadligt när det hamnar i vår natur och i haven, men våra plastpåsar är del i ett slutet system där de i slutändan återvinns.

Sedan vi införde färgsorteringen år 2015 har det brännbara avfallet minskat med 43 % vilket är en stor vinst för miljön. Plastpåsarna är en förutsättning för att sorteringen ska hålla bra kvalitet. I förhållande till mängden material som vi samlar in och återvinner är påsarnas andel mindre än en procent. Färgsorteringssystemet är alltså en klar vinst för miljön trots användandet av plastpåsar.

Påsarna som vi använder i färgsorteringen måste vara starka och får inte gå sönder under hanteringen. Det hade varit bra om vi kunnat använda påsar som är gjorda av biobaseradplast, men tyvärr har vi inte ännu hittat en leverantör för en biologiskt nedbrytningsbar påse som håller måttet. Vi för en ständig dialog med olika leverantörer och hoppas att det inom kort kommer finnas biologiskt nedbrytningsbara påsar som är av tillräckligt bra kvalitet för att klara av färgsorteringsprocessen.

Det finns flera olika anledningar till att det är problematiskt att sortera glas med färgsorteringssystemet. Glasen riskerar att gå sönder och riva upp påsarna, vilket skulle innebära att olika material blandas och inte kan gå till återvinning.

En annan anledning är att glas är skrymmande och tungt. Det skulle ta upp mycket plats i kärlen vilket skulle innebära att många skulle behöva ha större kärl. Kärlen skulle också bli väldigt tunga vilket är ett problem vid tömning.

Vi arbetar ständigt med att förbättra verksamheten och göra det enkelt för människor att sortera i sin vardag. Kanske kommer det i framtiden smarta lösningar för sortering av glas men i dagsläget lämnas de till FTI:s återvinningsstationer runt om i staden eller till någon av våra återvinningscentraler.

Vi på SEVAB har ansvar för att samla in ditt övriga hushållsavfall och ditt matavfall, det har vi monopol på. När det gäller förpackningar och tidningar har du fortfarande möjlighet att lämna det till någon av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen återvinningsstationer. Huvudsaken är att du sorterar. Färgsorteringen är helt enkelt en service som gör jobbet enklare och du slipper frakta förpackningarna till en återvinningsstation.

Du måste inte skölja ur dem noggrant – men du ska alltid skrapa ut matresterna innan du sorterar förpackningarna. Matresterna sorterar du i den gröna påsen för matavfall. Om du upplever att det luktar från dina påsar kan det hjälpa att skölja ur förpackningarna.

 • Enklare hantering – du sorterar dina sopor i olika påsar direkt i hemmet. Du behöver inte plocka upp avfallet igen för att sortera ut det i olika containrar. 
 • Du slipper frakta alla dina förpackningar till en återvinningsstation, vi spar koldioxid genom färre bilresor.
 • Mer material blir sorterat när det är enkelt att sortera. Sedan vi införde färgsorteringen år 2015 har vi minskat det brännbara avfallet med 43 %. Inte illa, eller hur?

I den svarta påsen ska du slänga ditt övriga hushållsavfall, det är sådant avfall som inte går att återvinna.  Det avfallet förbränns och blir till värme och el. Till exempel:

 • dammsugarpåsar
 • blöjor
 • kuvert
 • post-it-lappar
 • äggskal
 • servetter
 • rakhyvlar
 • bomullspinnar

Du kan fortsätta att använda andra plastpåsar till ditt övriga hushållsavfall, så länge de inte har samma färg som någon av de färgade påsarna i systemet. Påsar som är svarta och vita kommer att gå som övrigt hushållsavfall i färgsorteringsanläggningen. 

Om du bor i flerfamiljshus är det din fastighetsägare som ska förse dig med påsar om ni använder färgsorteringssystemet.

För de fastigheter som inte har färgsorteringssystemet kan fastighetsägaren välja att köpa in gröna påsar för matavfall och svarta påsar för övrigt hushållsavfall, om de vill erbjuda den servicen till sina hyresgäster. 

Hör med din fastighetsägare hur det funkar just i din fastighet.

Påsarna är anpassade efter vad som ska slängas i dem. Gröna påsen är mindre i storlek eftersom matavfall är ett tungt slags avfall. För att det ska fungera bra i anläggningen är det bra om gröna påsen inte är för stor och tung. Så har det varit ända sedan färgsorteringen infördes år 2010.

Kontakta vår kundservice på nummer 0152-460 50 eller mejla till kundservice@sevab.com så löser vi det

Färgsorteringspåsar som hänger på en postlåda.

Behöver du nya färgsorteringspåsar? Så här gör du

Vi hänvisar numera all utdelning av påsar via posten. Så här gör du för att få nya påsar.

Sopbil på smal stadsgata

Tips inför din sophämtning

Läs igenom våra råd och regler så att din sophämtning går smidigt!

Person knyter ihop en grön påse

Vad är grejen med dubbelknut?

Knyt alltid en ordenlig dubbelknut på alla dina påsar innan du slänger dem. Dubbelknuten är viktig för att påsarna inte ska gå upp under hanteringen. Dessutom håller det kärlen fräscha och ohyra borta. Tack för att du knyter dubbelknut!

Person slänger svart påse i sopkärl

Färgsortera med svart påse!

Nu blir det ännu enklare att färgsortera. Vi utökar färgsorteringen med ytterligare en påse, en svart påse för övrigt hushållsavfall.

Sopkärl med färgsorteringspåsar

Så håller du sopkärlet rent

Har du fluglarver och dålig lukt i din soptunna? Det är inte ovanligt men går att lösa med några enkla knep.

Rosa påsen i tvättstuga

Sortera textilier med rosa påsen

Du som har färgsortering kan sorterar dina textilier i den rosa påsen. Hur enkelt som helst!

Torka ur fettet ur stekpannan.

Så hanterar du överblivet matfett och olja

Vi har samlat några enkla tips på hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.

Ett brunt trädgårdskärl i en grönskande trädgård

Behöver du bli av med trädgårdsavfall?

Beställ ett trädgårdskärl och bli enkelt av med löv, ogräs, kvistar och fallfrukt från din trädgård.

Få SMS vid ändrade hämtningsdagar

Anmäl dig till vår sms-tjänst och få sms när det är ändrade hämtningsdagar. Smidigt, eller hur?

Symbol för avfallshantering

Sortera enkelt med sorteringsguiden

Med vår sorteringguide får du enkel hjälp med hur du ska sortera.

Färgsorteringsguiden A4

Färgsorteringsguide – ladda ner och skriv ut

Färgsorteringsguide att skriva ut och måla själv

Färgsortera målarbilden!

Ladda ner, skriv ut, och måla tillsammans! Rätt svar hur avfallet ska sorteras hittar du i vår sorteringsguide.