Till sidans huvudinnehåll

Fritidshus i Strängnäs – allt du behöver veta om avfallshantering

Hej du med sommarstuga i Strängnäs kommun! Undrar du hur det fungerar med källsortering och avfallshantering vid ditt fritidshus? Här samlar vi allt du behöver veta kring återvinning.

Din sophämtningsdag

Med abonnemanget för sommarhämtning tömmer vi ditt gröna avfallskärl 12 gånger per säsong, mellan vecka 16-38 (jämna veckor) och 17-39 (udda veckor). I början av säsongen får du ett utskick från oss i din brevlåda med information om vilken hämtningsdag du har. Du kan även logga in på Mina Sidor för att se informationen, du loggar in enkelt med Bank-id. Tänk på att vid storhelger och röda dagar, till exempel midsommar, är det ändrade sophämtningsdagar. Då kan du behöva ställa fram ditt kärl en annan dag är ordinarie. 

Källsortera allt ditt hushållsavfall

Alla villor och fritidshus i Strängnäs kommun sorterar med färgsortering. Det innebär att du sorterar allt ditt hushållsavfall i olika färgade påsar. Påsarna slänger du sedan allihopa i ditt gröna sopkärl och de sorteras sedan efter färg i vår optiska sorteringsanläggning. Smidigt, eller hur? 

Vad ska sorteras? Det korta svaret är: Allt! Sortera ditt matavfall, tidningar, textilier och alla dina förpackningar. Det som blir över och som inte kan återvinnas sorterar du som restavfall. Allt ditt avfall måste förpackas i påsar, inget löst avfall får slängas i kärlet. Om någonting är för stort för att få plats i en vanlig påse räknas det som grovavfall. Lämna det vid en av våra återvinningscentraler, Kvitten eller Läggesta Återvinningscentral. 

Så beställer du hem färgsorteringspåsar

När du flyttade in i ditt fritidshus ska du ha fått ett startkit med färgsorteringspåsar och sorteringsinformation. Fick du aldrig något startkit? Kontakta vår kundservice så löser vi det! Du kan även göra så här för att få nya påsar:

  • Du meddelar din brevbärare vilka färgsorteringspåsar du behöver genom att hänga ut dem på din postlåda. Om du har helt slut på påsar går det bra att hänga en lapp synligt på postlådan med ett meddelande om vilka påsar du önskar. 
  • Postnord har med sig färgsorteringspåsar på sina rundor och lämnar nya rullar i din postlåda i samband med att de delar ut post. De levererar påsar till dig inom fem arbetsdagar.
  • Har du ingen postlåda vid ditt fritidshus? Sätt gärna upp en vid ditt områdes närmsta postställ så att Postnord kan dela ut påsar till dig.
  • Du kan även hämta påsar vid vårt huvudkontor på Dammvägen 12a. Notera att öppettiderna kan variera med anledning av Covid-19, ring oss innan för att boka in en tid när du kan hämta påsar. 

Ställ fram ditt sopkärl inför din hämtningsdag

Ditt sopkärl ska stå med locket ut mot vägen på hämtningsplatsen, senast klockan 06.00 på din hämtningsdag. Tänk även på att klippa bort busken och håll det röjt runt kärlet så att vår sopbil kan tömma kärlet på ett smidigt sätt. Kärlet ska stå fritt med minst 60 cm runt om och 4,5 m ovanför. 

Latrin eller slamtömning?

Det är vanligt att fritidshus inte är sammankopplade med det kommunala vatten- och avloppsnätet och därför kanske du har hämtning av latrin eller slamtömning vid din sommarstuga. 

Färgsortering

Färgsortera ditt avfall

Läs mer om färgsortering, vad du ska tänka på och hur du får nya påsar.

Entré Kvitten återvinningscentral

Våra återvinningscentraler

Se öppettider för våra återvinningscentraler och läs mer om Kvitten och Läggesta.

Latrinhämtning

Latrinhämtning

Här hittar du information, råd och regler kring hämtning av latrinkärl.

Slamtömning

Dags för slamtömning?

Beställning, checklistor och vanliga frågor hittar du här.

Sopkärl med färgsorteringspåsar

Så håller du sopkärlet rent

Har du fluglarver och dålig lukt i din soptunna? Det är inte ovanligt men går att lösa med några enkla knep.

Sopbil på smal stadsgata

Tips inför din sophämtning

Läs igenom våra råd och regler så att din sophämtning går smidigt!

Beställ jord och få den hemkörd av oss

Beställ jord och få den hemkörd av oss

Köp lokalproducerad planteringsjord och kompostmull till din trädgård! Försäljningen startar i slutet av mars och pågår så länge lagret räcker.

Ett brunt trädgårdskärl i en grönskande trädgård

Behöver du bli av med trädgårdsavfall?

Beställ ett trädgårdskärl och bli enkelt av med löv, ogräs, kvistar och fallfrukt från din trädgård.

Sopbil med sidlastare tömmer ett sopkärl

Ändrade sophämtningsdagar 2024

Här hittar du alla datum för årets ändrade sophämtningsdagar.

Miljöbox

Farligt avfall - Miljöbox till villa

Sortera farligt avfall enkelt med Miljöbox Villa. Hämta din box hos oss idag!

Symbol för avfallshantering

Sortera enkelt med sorteringsguiden

Med vår sorteringguide får du enkel hjälp med hur du ska sortera.