Till sidans huvudinnehåll

Så sorterar du presentpapper, stearinljus och annat avfall från julhelgen

Osäker på vad du ska göra av omslagspapper och trasiga julgranskulor? Här kommer din guide för att lyckas sortera avfallet som uppstår under julhelgerna.

Sorteras som pappersförpackning. 

Övrigt hushållsavfall.

Pappersförpackning. Platta till dem ordentligt och spara plats! Vid jul brukar FTI:s återvinningsstationer snabbt bli fulla. Har du många stora förpackningar är en sväng till Kvitten eller Läggesta Återvinningscentral en god idé. 

Övrigt hushållsavfall.

Farligt avfall. Allt som innehåller el, batterier eller lampor ska lämnas in vid miljöboden vid en av våra återvinningscentraler.

Övrigt hushållsavfall, oavsett material – kulan är en produkt och ska därför inte sorteras i insamlingen för förpackningar. 

Övrigt hushållsavfall, eller trädgårdsavfall (kanske har du en egen kompost). Blommor kan inte bli biogas och sorteras därför inte som matavfall.

Övrigt hushållsavfall. Om det är en teckning utan tejp eller glitter går det bra att sortera med tidningarna.

Minska svinnet så mycket som möjligt genom att anordna en restfest. Skinkan kan hamna i en pastagratäng och köttbullarna på en macka. Det som ändå blir över sorterar du som matavfall.

Ge den vidare till en vän, eller lämna in den i Returen vid ReTuna Återbruksgalleria. Då kommer den till nytta hemma hos någon annan i stället.

Lämnas till Kvitten eller Läggesta Återvinningscentral. 

Övrigt hushållsavfall.

Lämnas till Kvitten eller Läggesta Återvinningscentral, i containern för metall

Övrigt hushållsavfall, äggskal kan inte heller bli biogas.

Fem klimatsmarta julklappstips

Fem klimatsmarta julklappstips

Julen är konsumtionens högtid. Men hur ska vi tänka när ett hållbart leverne nu är viktigare än någonsin? Vi tipsar om några hållbara julklappar.

En pryls resa på ReTuna

En pryls resa på ReTuna

På ReTuna Återbruksgalleria går allting runt i cirklar. Det vi gör här är ett tydligt exempel på hur vi tillsammans minskar avfallet i samhället och bidrar till en mer hållbar konsumtion. Så här fungerar det!

Små val i vardagen minskar CO2-utsläppen

Små val i vardagen minskar CO2-utsläppen

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Här är fyra tips som hjälper dig i vardagen.