Alla samlas kring kärleken till hästar
I Strängnäsbygdens Ryttarförening är alla välkomna. Här samlas alla, från de yngsta knatteryttarna till de äldre seniorerna kring sitt gemensamma intresse – hästar och allt som har med dem att göra.
– Idag har vi runt 250 medlemmari vår förening. Vi har både privatinackorderade hästar i stallet och hästar som tillhör vår ridskola, Strängnäs Ridskola, säger Ridskolechef Irene von Rosen Eklund.
– Ridskolan har en stor verksamhet med undervisning för grupper, men vi har många andra aktiviteter också. Vi anordnar tävlingar, träningar och kurser och försöker ha en bredd i det vi gör så att det ska finnas något för alla. Vi har bland annat haft ett projekt med ridning och fika för seniorer 65+, och så anordnar vi knatteridning för barn som är fyra år och uppåt.
Strängnäsbygdens Ryttarförening har en särskild ungdomssektion för medlemmar under 26.
– De anordnar bland annat barnkalas, Kahoot om hästkunskap, tacokvällar och myskvällar för barnen, något som är väldigt uppskattat. Vi håller på och provar en del nya aktiviteter också, till exempel Discoridning där vi rider till musik och avslutar med popcorn och häng, berättar Irene.
Runt ridskolan har föreningen marker där hästarna går ute i hage.
– Vi är mycket glada för våra marker. Hästar som får vara utomhus får utlopp för sitt naturliga beteende på ett sätt de inte får om de måste stå inne i stallet hela tiden. Det ger gladare hästar som är lugna och fina när barnen ska rida dem eftersom de redan har fått busa av sig i hagen.
Strängnäsbygdens Ryttarförening är en av de föreningar som ingår i samarbetet inom Strängnäs-el.
Vad betyder samarbetet för er?
– Det ekonomiska stödet betyder mycket för vår förening. Att driva en ridskola är dyrt, så alla bidrag vi får är nödvändiga. ”Många bäckar små” gör att vi får det att gå runt, så de extra pengarna vi får från samarbetet kommer verkligen till nytta. Vi är tacksamma för alla som väljer att stötta oss!
Vem kan bli medlem i Strängnäs-bygdens Ryttarförening?
– Alla som vill kan bli medlem här! Det är hästarna som står i centrum, men man behöver inte rida för att vara medlem. Det är till exempel vanligt att en familjemedlem till någon av våra yngre medlemmar blir stödmedlem, avslutar Irene.