Till sidans huvudinnehåll

Jag ska bygga nytt hus, vad ska jag tänka på?

Grattis till ditt nya hus! Det är många val man står inför när det gäller ett nytt husbygge. Det här kan vi hjälpa dig med:

Fiber

Finns det fiber i ditt område? Med en anslutning till fiber får du högre hastighet, bättre kvalitet och större driftsäkerhet än någon annan lösning. Det är vi i samarbete med Fibra som installerar fiber i ditt hus, därefter väljer du själv vilken tjänsteleverantör du vill ha för telefoni, internet och tv.

Fjärrvärme

Bygger du i ett område där det finns fjärrvärme kan du få en värmelösning som har låg miljöpåverkan, fungerar i alla väder och som inte tar större plats än ett badrumsskåp. I kraftvärmeverket eldar vi returträ och träavfall som lämnats in på våra återvinningscentraler. Vi tar alltså vara på en resurs som annars hade gått till spillo, samtidigt som vi levererar lokalproducerad värme och el hem till dig. Läs mer om hur du ansluter dig till fjärrvärme.

Elnätet

El är en viktig del av din vardag - från det att du slår på kaffebryggaren på morgonen till att du tänder belysningen på kvällen. Hur lång tid det tar att ansluta en ny bostad till elnätet varierar, kontakta oss så snart som möjligt så hjälper vi dig med din anslutning. Du kommer därefter att behöva anlita en behörig elinstallatör som utför arbetet i ditt nya hem.

Ps. Under byggnationen kan vi hjälpa till med tillfällig byggel.

Vatten och avlopp

För att ansluta ditt hus till kommunalt vatten och avlopp börjar du med att fylla i en anmälan. Därefter kontaktas du av en av våra VA-handläggare inom fem arbetsdagar. Om ditt nya hus ligger ute på landet kanske det är aktuellt med en slambrunn i stället. Det är vi som sköter slamtömningen i kommunen. Läs mer om slamtömning här.

Avfall och återvinning

För att enkelt hantera avfall vid nybyggnation är det smidigt att beställa en container. Välj själv om du vill beställa container för sorterat material eller blandat avfall.

När du flyttat in i ditt nya hus kommer du att få ett startpaket med färgsorteringspåsar. Förpackningar, tidningar, matavfall, textilier och övrigt hushållsavfall sorteras i olika färgade påsar och slängs sedan allihop i ditt gröna avfallskärl. Läs mer om färgsortering här.

Bild på mikroproducenten Eva Eimehag som står framför sitt hus med nyinstallerade solceller på taket

Mikroproducentens bidrag till en ljusare framtid

När Eva Eimehag fick barnbarn kom tankarna om miljön. Vilken värld ville hon att de skulle få ta över? ”Min miljömedvetenhet väcktes och sedan dess har jag försökt att leva mer klimatsmart. Ett sätt har varit att skaffa solceller på min villa”, säger Eva.

Laddboxen är elbilens viktigaste tillbehör

Laddboxen är elbilens viktigaste tillbehör

Med en laddbox är det enkelt, säkert och kostnadseffektivt att ladda din elbil eller laddhybrid hemma i villan. Med en laddbox från Garo får du smidig och trygg hemmaladdning som passar alla laddbara bilar på marknaden.

Uppkopplad vardag – fiber mer självklart än någonsin

Uppkopplad vardag – fiber mer självklart än någonsin

Sverige är ett av de länder i världen där störst andel av befolkningen har tillgång till en modern, trådlös bredbandsanslutning. Vi har pratat med Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen, som ger sin syn på de största snackisarna inom branschen just nu.

Frågan är fri!

Frågan är fri!

Vi finns i din vardag, i alla livets skeden. Vi ser till att ditt avfall återvinns, att du har rent dricksvatten i kranen och att det finns el i ditt vägguttag. Ofta märker du inte ens av oss, men i vissa tillfällen i livet finns vi där lite extra. Som när du bygger nytt, ansluter sommarstugan till kommunalt vatten och avlopp, eller när det är dags att välja elavtal. Här samlar vi svar och tips kring olika vanliga funderingar.