Till sidans huvudinnehåll
Representanter från IK Viljan Strängnäs tar emot diplom, blommor och en stor, symbolisk check på 15000 kronor.

Årets förening - IK Viljan Strängnäs

I fotbollsförening IK Viljan Strängnäs finns en glädje och gemenskap som når från de allra yngsta i Bollskolan till seniorerna. Med ett stort engagemang bland både föräldrar och ledare och en stark önskan att bidra till det positiva i samhället är de en värdig vinnare av Strängnäs-els utmärkelse Årets förening 2023.

– Vi är en anrik fotbollsförening med lag i alla ålderskategorier. I dag är vi Strängnäs kommuns största fotbollsförening med över 600 aktiva spelare, säger Fredrik Eng, klubbchef i IK Viljan Strängnäs.

IK Viljan Strängnäs arbetar mycket även utanför planen för att barn och ungdomar ska få positiva förebilder och gemenskap genom fotbollen.

– Tillsammans med kommunen driver vi bland annat en satsning med fredagsfotboll som är en del av ett projekt vi kallar ”hellre på plan än på stan”. Här får ungdomar möjlighet att träffas i en trygg miljö och spela fotboll tillsammans. Det ger dem ett positivt sammanhang och något kul att göra som kan hålla dem borta från mindre bra saker. Vi är även ute i skolorna för att skapa en bra stämning och miljö på rasterna. Vi lär barnen fotbollsregler och fair play. Många av barnen är med i föreningen, så de känner ett förtroende för oss. Vi kan vara med och göra rasten aktiv och rolig. Tyvärr är ju rasterna jobbiga för många elever, men barnen säger att de tycker det gör stor skillnad när vi är där. Det här är viktiga sociala frågor där vi som förening har möjlighet att vara med och göra en positiv skillnad.

Vem kan bli medlem i IK Viljan Strängnäs?

– Alla som vill kan bli medlem. Vi har fotbollsverksamhet för pojkar och flickor 5 år och uppåt, ungdomslag och dam- och herrlag. För seniorer över 65 har vi även gåfotboll där man går i stället för att springa.

Hur är det att vara medlem hos er?

– Jag skulle sammanfatta det som roligt, aktivt och kamratligt. Föreningen genomsyras av att det finns ett stort engagemang bland föräldrar och ledare, och det bidrar till en positiv känsla som märks av i alla våra olika åldersgrupper och lag.

Ni är en av föreningarna som ingår i Strängnäs-el. Vad innebär det samarbetet för er?

– Att vi får synas tillsammans med en partner som har liknande värderingar som oss. Både vi och SEVAB pratar om hållbarhet, och det är något som vi vill fokusera på i sporten. Vi vill ha en idrottsverksamhet som är långsiktig och hållbar över tid. Vi vill även vara en stark kraft lokalt i samhället, vara med och bidra, och det känner vi att SEVAB också vill. Vi har ett stort ideellt engagemang i föreningen som vi vill stötta och bygga vidare på, och det blir lättare med det ekonomiska stödet vi får genom samarbetet. Nu pratas det mycket om vad vi kan göra för att nå fram med de positiva krafterna, och då är resurser viktiga. Vi är mycket tacksamma för stödet vi får till verksamheten – det är avgörande för hur mycket vi kan bidra med som fotbollsförening och även socialt i samhället.

Ni har blivit utsedda till Årets förening 2023! Hur känns det?

Väldigt bra! Det är roligt att folk vill visa sin uppskattning, och det känns inspirerande att få vara en del av en uppskattad förening, avslutar Fredrik Eng.

Fredrik Eng är klubbchef i IK Viljan Strängnäs.

Jill Brovall från IK Viljan Strängnäs.

IK Viljan samverkar med polisen, kommunen och Team ungdom i projektet Hellre på plan än på stan. ”Vi har precis kommit igång med Fredagsfotbollen i Thomas arena, där ungdomar i olika åldrar träffas för att spela fotboll”, säger Gill Brovall.

Fakta om IK Viljan Strängnäs

Den 27 maj 1914 bildas föreningen under namnet IF Sport. Första årsmötet hålls tre månader senare. År 1919 gick föreningarna IF Sport och IF Fram ihop under namnet IK Viljan.

IK Viljan Strängnäs junior- och seniorverksamhet håller till på Vasavallen. Den stora ungdomsverksamheten, som består av ungefär 20 olika lag, har sitt hem på Larslunda IP.

Strängnäs-el emblemsköld

Strängnäs-el - lokalt och smart

Strängnäs-el är elavtalet med lokalproducerad och förnybar el till en smart prismix som dessutom gynnar föreningslivet.