Till sidans huvudinnehåll
Strängnäs Golfklubbs klubbhus

Strängnäs Golfklubb har miljö och ungdomar som viktiga hjärtefrågor

Strängnäs Golfklubb grundades i slutet av 60-talet under en tid då Strängnäs främst var känt som en militärstad. Idag är klubben mycket engagerad i satsningar på barn och ungdomar och driver ett ständigt pågående miljöarbete.

Vi träffar ordförande Bengt Johansson och Jan Avervik från Strängnäs Golfklubbs styrelse i klubbhusets caféavdelning.

– Idag har vi 120 tunnland mark, och klubben äger all mark själv. Att vi inte har några hyresavtal som kan påverkas av dagens ekonomiska läge är en trygghet både för oss och för våra medlemmar. Vi har två golfbanor, en 18-hålsbana och en 9-hålsbana. 9-hålsbanan hålls öppen även på vintern för dem som vill spela året om, berättar Bengt Johansson.

– I början låg golfklubben i Strängnäs utkant. Men i och med att staden har vuxit och utvecklats har vi automatiskt kommit allt närmare resten av staden. Nu kan man ta sig hit med cykel eller till fots utan problem, något som är mycket bra för de yngre medlemmarna i klubben. 

Strängnäs Golfklubb arbetar aktivt med att ge fler barn och ungdomar en möjlighet att komma in i idrottsvärlden.

– Ungdomarna är vår framtid. Ändå vet vi att många ungdomar idag kommer snett i samhället. Om barn och ungdomar tidigt får möjlighet att komma in i idrottsvärlden där de kan få en gemenskap och ägna sig åt en sport de tycker om kan det göra stor skillnad. På det sättet gör idrotten en viktig sak i samhället. Det krävs att vi jobbar tillsammans med skolor och kommuner. Vi brukar bjuda in skolor att komma hit så att barnen får prova på golf och se om det är något de tycker är roligt och vill fortsätta med.

Genom en särskild ungdomssatsning vill Strängnäs Golfklubb göra golf mer tillgängligt för barn och ungdomar.

– Alla ungdomar upp till 18 år som blir medlemmar hos oss spelar gratis på vår 9-hålsbana (Beijerslingan). Det går även att låna klubbor och utrustning så att föräldrarnas plånbok inte påverkas. Idag när många familjer har det svårt med ekonomin är sportpengarna tyvärr ofta det första man drar in på. Så vill vi inte att det ska behöva vara.

"Ungdomarna är vår framtid. Ändå vet vi att många ungdomar idag kommer snett i samhället. Om barn och ungdomar tidigt får möjlighet att komma in i idrottsvärlden där de kan få en gemenskap och ägna sig åt en sport de tycker om kan det göra stor skillnad."

Strängnäs Golfklubb arbetar mycket med miljöarbete. 2023 nominerades de till Strängnäs kommuns Klimat- och hållbarhetspris.

– Vi vann inte den gången, men vi satsar på att vinna nästa år. Att värna om miljön känns mycket viktigt för oss, och vi vet att många av våra medlemmar känner likadant. Vi satsar mycket på solenergi och har satt upp solpaneler för att bli mer självförsörjande med el. Elektrifiering är också något vi satsar på för att minska användandet av fossila bränslen. Vi har till exempel skaffat en eldriven robotgräsklippare och ska investera i en robotplockare som samlar ihop bollar från golfbanan. Tillsammans med en sponsor har vi även installerat sex laddboxar för elbilar för att underlätta för våra medlemmar som har elbil.

Ett av golfklubbens senaste miljöprojekt har som mål att spara på vårt dyrbara dricksvatten.

– Vi vill ta vara på Strängnäs avloppsvatten så att det kan användas till att bevattna våra golfbanor samt fotbollsplaner i området. Vi vattnar idag våra golfbanor med vatten från Mälaren, och vi använder mycket energi (el) för att transportera vatten till våra dammar. Tillsammans med Strängnäs Kommun och SEVAB håller vi just nu på och ser över vad det finns för möjligheter att ta hand om kommunens avloppsvatten så att det kan användas på våra banor och Larslundas fotbollsplaner. Det känns helt fel att vi ska behöva använda rent dricksvatten till att vattna stora gräsytor, var de än är, speciellt som vi har sett flera torra somrar de senaste åren. Vi har redan sett exempel där den här sortens satsning har lyckats och gett bra resultat, och vi hoppas att det ska kunna skicka ut viktiga signaler till resten av Sportsverige. Vi måste alla hjälpas åt och ta ansvar.

Strängnäs Golfklubb har ett nära samarbete med SEVAB Strängnäs Energi.

– Idag har vi elavtal och renhållningsavtal hos SEVAB, och så har vi en personlig kontakt som hjälper oss när vi behöver något. SEVAB är även med som en aktör under vår Företagsgolf där företag får komma hit en gång i veckan för att nätverka och spela tillsammans. Vi hoppas även på att få ett djupare samarbete mellan oss när det gäller att utveckla våra olika satsningar.

Bengt Johansson, ordförande Strängnäs Golfklubb.

Bengt Johansson har idrottat i hela sitt liv. Idag lägger han mycket tid på sitt uppdrag som ordförande i Strängnäs Golfklubb.

Jan Avervik från Strängnäs Golfklubbs styrelse.

Jan Avervik började spela golf för omkring fyra år sedan. Han har tidigare varit aktiv inom idrottsvärlden som domare i olika sporter.

Fakta om Strängnäs Golfklubb

  • Klubben bildades den 10 oktober 1968.
  • 1969 – golfbanans första 9 hål invigdes.
  • Juni 1979 – de övriga 18 hålen invigdes.
  • Augusti 2007 – Året runt-banan med 9 hål invigdes.
  • Golfklubben har en golfshop och en restaurang som de driver i egen regi. Alla intäkter går till drift och underhåll av golfbanan.