Till sidans huvudinnehåll
Butiken ReModa på ReTuna

Strängnässystrarna satsar på återbruk med ReModa

”Det här är fantastiskt, nog har man sett en loppis förut, men det här är något annat”. Kunden som uttalar orden har rest från Lycksele för att besöka ReTuna Återbruksgalleria. Bakom kassan i butiken ReModa står ägarna och systrarna Anita Pettersson och Eva Medin.

Det kändes rätt från start, vi älskar konceptet här och vi var båda sugna på att göra någonting nytt, berättar Anita. 

Allt började med att Anita såg en annons om att fler butiker söktes till gallerian. Därefter gick det fort. De sa båda upp sig från sina fasta tjänster i Strängnäs och började planera för sin nya butik. 

– Alla omkring oss ifrågasatte vad vi gjorde, personalchefen på mitt jobb undrade om jag hade förlorat förståndet – att jag lämnade ett chefsjobb för att börja sälja skräp, berättar Eva. 

Vana second handshoppare var de som kom hit, men Anita och Eva ville locka en ny målgrupp till återbruksgallerian. 

– Vi ville nå dem som vanligtvis köper nytt. Vi vill att de ska komma hit först och kolla om de kan hitta det de söker begagnat, innan de köper nytt. Då gäller det att allt vi säljer här är helt, rent och fräscht, säger Eva. 

– ’Här luktar det inte loppis’ är det många som säger när de kommer hit för första gången, och då känner vi att vi har lyckats, berättar Anita. 

”Då fick man nypa sig i armen! Vi som hade suttit på kvällarna och själva knåpat ihop hur vår logotyp skulle se ut. Nu plötsligt ser vi vår hemmasnickrade logga bredvid IKEAs, det är en overklig känsla.”

Allt som säljs på ReModa är en vinst för miljön

Hos ReModa säljs möbler och inredningsdetaljer i lantlig stil. Allt som säljs har de gått igenom, tvättat, testat, lagat och ibland målat.

– Det är snurr på grejerna, vi måste möblera om flera gånger per dag. Och varje pryl som säljs innebär en vinst för miljön, säger Anita.

Miljövinsten består dels i minskade avfallsmängder eftersom man tar till vara på produkter som annars hade slängts. Dessutom innebär varje köp i gallerian att man undviker den klimatpåverkan som ett köp av en nyproducerad produkt hade orsakat.

Begagnat kan vara mer personligt

Under åren har inställningen till begagnade varor ändrats, det upplever de båda systrarna tydligt. Förr var det vanligare med personer som uttryckte att de aldrig handlade second hand. Man tyckte till exempel att det var viktigt att presenter var helt nya, i nya förpackningar. 

– Så är det inte längre. Nu köper folk begagnade saker i present och julklapp, och det ses ofta som en fördel att det är begagnat för det är mer personligt, berättar Eva. 

Strax efter att systrarna öppnat sin butik fick ReTuna ett ordentligt uppsving i media. Det var ett inslag i BBC, och journalister från hela världen började strömma till. 

– Efter ett tag vande man sig vid att det hela tiden var journalister och tv-team här. En gång var kinesisk tv här och jag var inte så förberedd inför intervjun, men tänkte att ”äsch, det spelar ingen roll, jag känner ändå ingen i Kina”, berättar Eva och fortsätter:

– Men senare kom det in en tjej här och sa, ”dig har jag sett på tv i Kina!”. Hon hade bott där ett tag, och en kväll när de satt och kollade på tv så hade vi dykt upp i rutan. 

Sedan den största mediala uppmärksamheten har ryktet om ReTuna även spritt sig på hemmaplan. 

– Det händer ibland att en Eskilstunabo kommer hit för allra första gången, men då ursäktar de sig för att de inte varit här tidigare, och säger att deras släktingar skäms för dem, berättar Eva.

När IKEA öppnade sin första second hand-butik på ReTuna förra året ökade den mediala uppmärksamheten igen. 

– Då fick man nypa sig i armen! Vi som hade suttit på kvällarna och själva knåpat ihop hur vår logotyp skulle se ut. Nu plötsligt ser vi vår hemmasnickrade logga bredvid IKEAs, det är en overklig känsla, säger Anita. 

Medvetna kunder på ReTuna

Förr kunde det vara tomt på kunder vid öppning, men det händer aldrig nu. Det är alltid folk i rörelse på ReTuna och det upplevs mer som en vanlig galleria. 

Systrarna berättar att intresset för återbruk och second hand växer för varje år. Allt fler är medvetna om miljö, klimatpåverkan och vikten av att ta vara på det material som redan finns. 

– Om tio år kommer hela handeln ha förändrats drastiskt. Det vi gör här på ReTuna är ingen trend, det här är framtiden, säger Anita.

Anita Pettersson och Eva Medin är glada att de vågade ta steget och satsa på att driva en återbrukande butik. 

- Vårt mål är att man hos oss ska kunna handla återbrukat men ändå ha känsla av att det är nya saker.  

Allting som säljs hos ReModa har tvättats, reparerats eller gjorts om. 

Fakta ReModa

Öppnade mars 2017

Under en månad såldes 1690 köks-artiklar, 65 lampor och 184 tavlor och 633 inredningsprylar.

Små val i vardagen minskar CO2-utsläppen

Små val i vardagen minskar CO2-utsläppen

Att vi behöver minska våra koldioxidutsläpp har nog inte undgått någon. Om du tror att dina val inte gör skillnad är det dags att tänka om! Här är fyra tips som hjälper dig i vardagen.

ReTuna Återbruksgallerias entré

Hållbar shopping på ReTuna

Människor från hela världen har rest till Eskilstuna endast för att besöka ett unikt centrum för återbruk. Men har du som bor här i närheten verkligen utforskat återbruksgallerian? Om inte, då är det dags att ta en sväng förbi världens första återbruksgalleria, ReTuna!