""

Världsvattendagen

Varje år den 22 mars firas Världsvattendagen. En dag som FN instiftade 1993 för att uppmärksamma värdet och betydelsen av vårt vatten och för att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.

Idag lever fortfarande miljarder människor utan säkert vatten – i hushåll, skolor, arbetsplatser och fabriker. Världsvattendagen uppmärksammar bland annat att tillgång till rent vatten borde vara allas mänskliga rättighet .

Här i Sverige räknas dricksvatten som livsmedel och är hårt kvalitetskontrollerat. Det genomgår en avancerad reningsprocess innan det betraktas som drickbart. Våra reningsverk är förvisso mycket effektiva men kan ändå inte hantera allt.

Kemikalier är en stor utmaning för reningsverken och kemikalier finns det gott om i vårt samhälle. De kommer bl a dels från mediciner som vi äter men också från textilier, plast- och teknikprylar som behandlats på olika sätt för att fylla olika funktioner. De finns också i många rengöringsprodukter och i tvätt- och sköljmedel. För att inte tala om våra bilar som är fulla med farliga kemikalier och tungmetaller som kommer från vägarna och fastnar på lacken.

Därför är det är oerhört viktigt att vi tänker på vad vi spolar ner i toaletten, att alltid använda miljövänliga medel när vi diskar och tvättar och att helst tvätta bilen i en biltvätt. Alla åtgärder vi gör skapar bättre förutsättningar för vårt och framtida generationers vatten.

Oavsett om det är Världsvattendagen eller inte, måste vårt vatten alltid vårdas. Det ingår i ett evigt kretslopp som vi alla är en del av. Med enkla handlingar i vardagen hjälper du till att bidra för friskare vatten, renare sjöar och hav.

Tack för att du också tar hand om vårt vatten.

en pojke står och tittar på ankor i vattnten.

Ta hand om ditt vatten

Hur kan du ta hand om vattnet? Vi har samlat informationen så att det är lätt att göra rätt.

Tjej som dricker vatten ur petflaska

Kranvatten vs. Flaskvatten

Vad är egentligen skillnaden mellan kranvatten och flaskvatten? Vi förklarar.

Sportkläder

Silver i sportkläder

En del sportplagg marknadsförs som antibakteriella eller luktfria, vilket kan innebära att de har behandlats med så kallade biocider. Biocider klassas som gift av EU. När kläder som innehåller biocider tvättas hamnar en del av giftet i våra vattendrag och sjöar där det hotar bottenlevande organismer.

Bil i tvätthall

Tvätta bilen rätt

Detta bör du tänka på när du tvättar bilen för att inte förgifta våra vattendrag.