Till sidans huvudinnehåll
Tjej dricker vatten ur flaska

Kranvatten VS Flaskvatten

I Sverige har vi tillgång till rent vatten dygnet runt, direkt i våra kranar. Helt klart lyxigt om man jämför med andra länder. Det finns många fördelar med att välja kranvatten framför flaskvatten, inte minst priset.

Du betalar minst 250 gånger mer för flaskvatten än för kranvatten
Ja, det stämmer. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska för. Då ingår inte bara produktion och distribution till en kran nära dig utan också rening av avloppsvatten, hantering av dagvatten och skydd av våra vattentäkter där dricksvattnet hämtas. Trots uppenbara fördelar med vårt kranvatten säljs stora mängder flaskvatten i Sverige, 25 liter per person och år. Vilket är helt onödigt.

Du gör miljön en stor tjänst genom att välja kranvatten
Förutom sparade pengar gör du miljön en stor tjänst. Kranvatten är lokalproducerat och distribueras i ledningar (vilket är väldigt energisnålt) medan flaskvatten både ska produceras och transporteras, vilket bidrar till stora miljöutsläpp. Flaskvatten kräver en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast, och måste transporteras med antingen båt, bil, flyg eller tåg. 1 liter flaskvatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Du får ett livsmedel med hög kvalitet
Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Vår personal arbetar dag och natt för att säkerställa en hög kvalitet på vattnet som uppfyller Livsmedelsverkets alla krav. Undersökningar visar att flaskvatten kan ha en dålig mikrobiologisk kvalitet, det vill säga innehålla för mycket bakterier. Det händer att även kranvatten tillfälligt innehåller för höga halter av bakterier. Men i de fallen blir du då informerad om det så att du som konsument inte ska behöva dricka vattnet och problemet åtgärdas.

Vattnet du dricker är färskt
Du kan alltid vara säker på att kranvattnet du dricker är färskt. Flaskvatten å andra sidan kan både transporteras länge och bli stående i affären under en lång tid innan du konsumerar det.

Källor: Svenskt vatten.

Reklamkuppen som vi gick på

Läs om PR-kuppen som fick oss att tänka hög status om flaskvatten, som vi fortfarande än idag låter oss luras av (pdf).

Tips!

Köper du flaskvatten för att du vill åt bubblorna? Köp en kolsyremaskin istället, du sparar snabbt in kostnaden för maskinen och slipper bära hem massa vatten.

Vatten smakar alltid bäst kylt. Tappa upp vatten i en karaff och ställ i kylskåpet så har du kallt vatten under dagen. Vill du ha mer smak på vattnet kan du till exempel tillsätta frukt och färska örter.

Glas med vatten

Fakta om vatten

Här kan du lära dig massor om vatten, till exempel hur dricksvatten produceras, vad skillnaden mellan kranvatten och flaskvatten är och tips på hur du kan ta hand om vårt vatten.

Kranmärkning

Kranmärkning

Vår verksamhet är Kranmärkt vilket innebär att vi serverar dricksvatten direkt från kranen istället för flaskvatten. Förutom att visa att vi är stolta över det fina vatten vi själva producerar så bidrar vi därmed också till minskade utsläpp av koldioxid och mindre avfall.

Världsvattendagen

Världsvattendagen

Varje år den 22 mars firas Världsvattendagen. En dag som FN instiftade 1993 för att uppmärksamma värdet och betydelsen av vårt vatten och för att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar.

Groda i regn

Grundvatten

Hur blir det grundvatten? Var finns det? När finns det mest grundvatten? Här kan du lära dig mycket om grundvatten.

Text: Tack för lånet av vattnet

Vattnets kretslopp

Vi lånar vårt vatten av kommande generation och dricker samma vatten som dinosaurierna drack. Allt vatten på jorden cirkulerar i ett evigt kretslopp.

Vattendrinkar i glas med sugrör

Välj kranvatten i sommar!

Smaksatt kranvatten är inte bara sommarens bästa och nyttigaste drink utan också den mest miljövänliga.