Flicka som ser ut över vatten

Det allra viktigaste vi har

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom enkla medel kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

De senaste åren har vattenbrist har varit ett återkommande ämne i vårt land. Anledningarna till att det uppstår brist på vatten kan vara olika. Det kan bero på låga grundvattennivåer eller så hinner inte vattenverken producera vatten i samma takt som det förbrukas vilket kan hända när många använder mycket vatten samtidigt. För att producera vatten till Strängnäs används ytvatten och därför är det främst det senare vi riskerar att drabbas av här. 

Oavsett vad som orsakar vattenbrist är det dags att vi börjar tänka på hur vi förbrukar vårt vatten. Vi måste sluta slösa med det och kan inte längre fortsätta att ta det för givet. För att vi ska klara framtidens klimatutmaningar är det dags att värdera vattnet högre och använda det på ett mer hållbart sätt. 

Landsomfattande kampanj

Torkan sommaren 2018 var startskottet för många kommuner och VA-organisationer att börja kommunicera budskapet om att spara vatten. För att nå ut ordentligt går vi, tillsammans med ett 100-tal andra kommuner nu samman i en gemensam kampanj med samma budskap om att tänka hållbart kring vattnet. Vi kommer att lyfta frågan, delge fakta om förbrukning och tipsa om enkla sätt att spara på vattnet.

Kan danskarna så kan vi!

I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, till skillnad mot danskarna som bara använder 100 liter. Små förändringar gör stor skillnad. Ett exempel är att stänga av kranen när man borstar tänderna i stället för att låta rent vatten rinna ut. Om vi alla stänger av kranen när vi borstar tänderna, så sparar var och en några liter – vilket sammantaget blir tusentals liter.

Inte bara ett lokalt ansvar

- Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030, vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt. Det här är inte bara en lokal utan även en global fråga, där vi VA-aktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet ”Rent vatten och sanitet för alla”, säger Admir Ibrisevic som är vår VA-chef.

Illustrerad kran med vattendroppe

Åtta tips på hållbar vattenanvändning

När värmen slår till under försommaren går det åt extra mycket vatten, speciellt i trädgården. Det är viktigt att inte slösa på vattnet, både för att det ska räcka till och av hållbarhetsskäl.

Barn vattnar rabatt med kanna

Minska vattenförbrukningen i din trädgård

Det går åt mycket vatten i trädgården när värmen slår till på försommaren. Såhär utnyttjar du vattnet smart och behåller trädgården fin.

en kran som står och droppaar vatten.

Så undviker du vattenläckage

Vill du undvika vattenläckage? Här kan du läsa mer om hur du går till väga.

Hand ritar hjärta på regnvått fönster

Vattnets kretslopp

Vi lånar vårt vatten av kommande generation och dricker samma vatten som dinosaurierna drack. Allt vatten på jorden cirkulerar i ett evigt kretslopp

Groda i regn

Grundvatten

Hur blir det grundvatten? Var finns det? När finns det mest grundvatten? Här kan du lära dig mycket om grundvatten.