Avfallspåsar i sopkärl

Tips för hur du håller ditt sopkärl rent

Har du fluglarver och dålig lukt i din soptunna? Det är inte ovanligt men går att lösa med några enkla knep. Följ våra tips för hur du håller ditt sopkärl rent och fritt från ohyra.

Tips 1 – dubbelknuten

Det första och viktigaste tipset – tättslutande dubbelknut. Se till att fylla påsarna lagom mycket så att det fortfarande går att knyta ihop dem utan för mycket glapp vid öppningen. Särskilt viktigt är det med matavfallspåsen som annars riskerar att läcka vätska. Fluglarver gillar fuktigt matavfall, ge dem inte chansen att krypa in där. 

Tips 2 – hur du hanterar matavfall

Om du slänger mycket fuktigt matavfall, släng gärna även hushållspapper i matavfallspåsen som hjälper till att suga upp fukten. Du kan även låta matavfallet rinna av sig i vasken innan du slänger det i gröna påsen. Matavfall som luktar mycket, så som räkskal och fiskrens, kan du rulla in i hushållspapper innan du slänger det.

Tips 3 – byt påsar ofta

Särskilt den gröna påsen kan du byta ofta så att den inte hinner bli för full och för tung. Vid behov kan du använda dubbla gröna påsar för att minimera risken att vätska från matavfall läcker ut i din soptunna. Då även kladdiga matrester från förpackningar kan dra till sig fluglarver, se till att även oreanga och gula påsen går att knyta ihop ordentligt utan för mycket glapp. Allt avfall ska alltid förpackas i påsar, inget löst avfall får slängas i kärlet. 

Tips 4 – placeringen av kärlet

Under sommarmånaderna kan du välja en skuggig plats att ställa kärlet på, eftersom sol och värme förvärrar soplukt. Håll även gärna fritt från buskage och växtlighet som kan bidra till att kärlet lättare blir smutsigt utvändigt. 

Tips 5 – rengöring

Rengör sopkärlet regelbundet, både invändigt och utvändigt. Använd rikligt med vatten  och skrubba med en skurborste på skaft för att nå ända ner i botten. Använd miljövänlig såpa vid behov, men endast vatten räcker långt. Gör rengöringen på gräsmattan eller på grus så filtreras vattnet i marken. Gör det inte på gatan, då rinner smutsigt vatten ner i dagvattenbrunnarna och går orenat ut i våra vattendrag och sjöar. Ju mer noggrann du är med att knyta dubbelknut och inte överfylla påsarna, desto mer sällan kommer du behöva rengöra ditt kärl. 

Tips 6 – ättika

Avsluta rengöringen med att spraya kärlet med ättikssprit, invändigt och på kanterna. Ättika håller lukt och fluglarver borta. Låt kärlet torka ordentligt innan du börjar använda det igen. 

Äpple

Kompost, matavfall eller trädgårdsavfall?

Vi reder ut alla matavfalls-relaterade begrepp!

Olika exempel på pappersförpackningar

4 bra saker att veta om förpackningar

Hur finansieras återvinningen och hur mycket olja spar vi på att återvinna plast? Vi reder ut hur det fungerar.

Matbord med många små rätter

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Trasig stol

Vad räknas som grovavfall?

Grovavfall är sådant avfall som uppkommer i hemmet men som inte passar att slänga i hushållsavfallet.

Olika typer av skräp på rosa bakgrund

Det här är inte skräp – det är värdefullt material

Allt material har ett värde, men bara om det blir rätt sorterat. Här samlar vi tips och fakta om sortering och återvinning.

Exempel på sopor till återvinning

Sortera enkelt med sorteringsguiden

Med vår sorteringguide får du enkel hjälp med hur du ska sortera.