Till sidans huvudinnehåll

Frågor och svar om elhandel

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om elhandel och elavtal.

Vanliga frågor om elavtal

Om ditt elavtal är på väg att gå ut kan du teckna ett nytt elavtal genom att kontakta oss per telefon 0152-460 50 eller per mejl kundservice@sevab.com. Du kommer även att få ett brev av oss med ett avtalsförslag ca 30 dagar innan ditt nuvarande elavtal går ut. Här kan du läsa mer om våra olika elavtal.  

Strängnäs-el är vårt lokala elavtal som ger dig en unik prismix av fast och rörligt elpris. En sak som gör Strängnäs-el unikt bland våra elavtal är tillvalet Lokalproducerad förnybar el. När du väljer detta tillval får du lokalproducerad el från Eskilstuna och Strängnäs. Dessutom är det ett elavtal som gynnar det lokala föreningslivet. När du tecknar Strängnäs-el får du möjlighet att välja vilken lokal förening som du vill att SEVAB ska sponsra. Du kan välja bland föreningar som är ambassadörer för elavtalet Strängnäs-el.

Här kan du läsa mer om Strängnäs-el, det lokala och smarta elavtalet.

Beroende på vilket elavtal du väljer finns det olika bindningstider att förhålla sig till. 

Läs mer om avtalstider genom att jämföra våra olika elavtal här.

I Strängnäs har vi ett kraftvärmeverk där vi producerar egen el. Genom att teckna vårt elavtal som heter Strängnäs-el kan du välja till att få el som både är lokalproducerad och kommer från förnybara energikällor. Här kan du läsa mer om Strängnäs-el

Varje timme fastställs elpriset, så kallat spotpris, på elbörsen Nordpool. Ett rörligt elpris innebär att priset varierar månad för månad. Ibland blir priset högt, ibland blir det lågt och beror på hur läget ser ut på elbörsen.

Det finns två olika sätt att mäta rörligt elpris på, månadsvis och timvis.
Om din el mäts månadsvis baseras elpriset på:

  • den nordiska elbörsen elpris per timme sammanvägt med månadens elanvändningsprofil i ditt elområde enligt Svenska kraftnät
  • avgifter till Svenska kraftnät/Esett
  • rörlig elcertifikatsavgift
  • påslag och fast avgift enligt avtalet tillkommer

Om din el mäts timme för timme baseras elpriset på:

  • varje timmes förbrukning multiplicerat med den nordiska elbörsens elpris för respektive timme
  • elområdeavgifter till Svenska kraftnät/Esett
  • rörlig elcertifikatsavgift
  • påslag och fast avgift enligt avtalet tillkommer


Priset som visas på din faktura visar elpriset för den månad som passerat. Påslag och fast avgift enligt avtalet tillkommer. Vill du följa priset själv kan du läsa mer på Nordpools hemsida

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens benämning på miljövänlig el. El som är märkt med Bra Miljöval är från förnybara källor som vind- eller vattenkraft, biomassa eller solkraft och som dessutom uppfyller hårda miljökrav. Du kan välja el märkt med Bra miljöval hos oss när du tecknar Fast eller Rörligt pris. Om du väljer Strängnäs-el får du ändå förnybar och lokalproducerad el. Läs mer om Bra Miljöval på Naturskyddsföreningens hemsida.

Vilket elavtal som passar just dig kan bero på flera saker. Vilken typ av bostad du har. Om du använder lite eller mycket el. Om du vill ha lokalproducerad el, el från förnybara källor eller om du vill betala ett fast eller rörligt elpris - eller få en mix av båda. Det viktigaste är i alla fall att teckna ett elavtal och se till att du inte har ett anvisningsavtal med tillsvidarepris. Då kan det bli onödigt höga kostnader. Om du är osäker på vilket elavtal du ska välja rekommenderar vi dig att se mer på Strängnäs-el som är ett tryggt och smart elavtal som dessutom gynnar föreningslivet i Strängnäs. Här kan du jämföra alla våra elavtal.

Läget på elmarknaden

Din totala elkostnad består av tre delar: elpris, nätavgift och energiskatt. I dagsläget är elpriset den största delen av totalkostnaden.

  1. Elpris - elhandelskostnaden för din elanvändning. Kort och gott kostnaden för den el som du har använt till dina vitvaror och även när du tittar på tv, lagar mat eller laddar bilen. Det är denna del av elräkningen som påverkas av vilken typ av elavtal du har. 
  2. Nätavgift - elnätskostnad för överföring av el hem till dig via elnätet.
  3. Energiskatt - betalas för varje enskild kilowattimme som du använder.

  •  Se över din uppvärmningsform
    I en elvärmd villa som förbrukar 20 000 kWh/år går 90 % av elen till uppvärmning och varmvatten. Olika typer av värmepumpar och fjärrvärme gör att dina energikostnader inte sticker i väg lika mycket. Att sänka inomhustemperaturen med en grad gör också stor skillnad – då minskar du din totala energiförbrukning med 5 %.
  • Kontrollera fönstertätningar och isolering
    Ett välisolerat hus med täta fönster är energieffektivt och minskar uppvärmningskostnaderna.
  • Se över din användning av sådant som kyler och värmer
    Just saker som kyler och värmer är det som i regel drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis AC, bastu, spabad, eldriven golvvärme och elelement.
  • Använd elen när den är som billigast
    Om du har en timavräknad elmätare och ett rörligt avtal med timpris kan du via planering eller olika appar styra din elanvändning till de tidpunkter under dagen då elpriset är lägre. Sent på kvällen och under natten är elen i regel billigast. Ett tips kan till exempel vara att ladda elbilen då i stället för direkt efter jobbet.
  • Vänd dig till Strängnäs kommuns energirådgivare för fler råd och tips eller läs mer på Energimyndighetens hemsida

Om du är osäker på vilket elavtal du har kan du logga in på Mina Sidor eller kolla din senaste elfaktura.

Vanliga frågor om solkraft

Vi har gjort kundundersökningar som visar att både våra privat- och företagskunder vill leva och verka mer hållbart samtidigt som de ser positivt på solel. I undersökningarna framgår det också tydligt att det finns ett stort intresse för att köpa lokalt producerad el samtidigt som våra kunder ser solenergi som ett sätt att bidra till ett bättre samhälle.

För att vi ska klara omställningen till ett hållbart samhälle krävs många nya lösningar och idéer. En av dem är närproducerad el och därför känns valet att bredda samarbetet med lokala solcellsparker självklart.

Ja, du som är privatkund och som köper din el av oss idag kan köpa solkraft som är producerad i solcellsparken på Lilla Nyby.

I ett första läget är det bara våra privatkunder som kan köpa den el som produceras i solcellsparken.

Men vi har andra tillval som du som företagskund kan välja till i ert elavtal. Kika på Bioel om du vill ha närproducerad el som är producerad av biomassa eller Bra Miljöval om du vill miljömärka ert elavtal.

För att kunna köpa solkraft av oss måste du även köpa din el av oss. Solkraft är ett tillval som du kan välja till alla våra elavtal.

Här kan du teckna elavtal hos oss. 

Det är enkelt! Du fyller i det här formuläret och anger hur mycket solkraft du vill köpa.

Du kan välja mellan tre olika paket.

  • 1000 kWh/år för 19 kr/månad
  • 3000 kWh/år för 39 kr/månad
  • 5000 kWh/år för 59kr/månad

Om du är osäker på hur stor din elförbrukning är kan du ta reda på det genom att logga in på Mina sidor eller kolla upp det på din faktura.

Det här kan också vara en liten vägledning:

  • 1000 kWh passar dig som har en låg elförbrukning och som exempelvis bor i lägenhet.
  • 3000 kWh passar dig som har medelhög elförbrukning och som exempelvis bor i radhus eller en mindre villa.
  • 5000 kWh passar dig som har en hög elförbrukning och som exempelvis bor i en stor villa.

Du som redan har solkraft kan göra en intresseanmälan om du är intresserad av att köpa ett större paket. Om du är nöjd med hur du har det idag behöver du inte göra något, utan allting löper på precis som vanligt.