Till sidans huvudinnehåll
Många köttbullar i serveringsskål

Så sorterar du julen

Drivor av presentpapper, kartonger och överbliven julmat. Här är tipsen för dig som vill återvinna julens rester på ett bra sätt.

Julmaten 

Skinka, Janssons frestelse, sill, ris à la Malta, köttbullar… Självklart är det allra bästa rådet att bara laga så mycket mat att du och dina gäster äter upp den. Samtidigt, vi vet: det blir alltid en bit skinka över. Och lite köttbullar. Då gäller det att plocka fram sina kreativa sidor i köket – eller googla på ”överbliven julmat recept”. Skinkan blir god i en pastagratäng, köttbullarna och rödbetssalladen är smaskens på mackan och ris à la Malta kan vara en lyxig frukosträtt. Här delar vi också med oss av några svinnsmarta vardagsrecept

Det som ändå blir över ska sorteras som matavfall.

 

Presentpapper, snören och kartonger 

”I år drar vi ner på antalet julklappar”. Så har nog många av oss sagt och mötts av nickningar från släkt och vänner. Sedan händer något i julstressen – den lilla shoppingdjävulen kickar in. Och när julaftonen går mot sitt slut återstår ett digert arbete med att samla ihop kartonger, presentpapper och snören. Hur ska allt sorteras?

  • Presentpapper sorteras som pappersförpackning i gul färgsorteringspåse om du har färgsortering, eller vid en återvinningsstation eller återvinningscentral.
  • Kartonger och lådor av wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Vid julen kan återvinningsstationerna ofta svämma över med just presentförpackningar och papper. Om du har mycket kartonger kan en sväng till närmaste återvinningscentral vara en god idé.
  • Presentsnören ska sorteras som övrigt hushållsavfall, eller spar dem och återbruka nästa gång det är dags att slå in paket.

Julklappen du inte ville ha

Fick du en bok du redan läst? Eller en mindre snygg jacka? Kanske en brödrost fastän du köpte en sprillans ny förra veckan? Lämna julklapparna du aldrig bad om till Returen på ReTuna Återbruksgalleria. Då kan någon som behöver en ny roman, jacka eller snygg brödrost fynda just det.

Annat som hör julen till:

  • Glaskulor sorteras som övrigt hushållsavfall. Bädda in dem i lite hushållspapper så riskerar de inte att riva sönder soppåsen. Detsamma gäller snapsglaset som morfar tappade i golvet.
  • Barnens julpyssel smusslas undan i det övriga hushållsavfallet. Teckningar och pyssel av endast papper sorteras som tidningar.
  • Stearinljus är övrigt hushållsavfall.
  • Trasig ljusslinga är farligt avfall och lämnas till återvinningscentral.
  • Vissen julblomma är övrigt hushållsavfall, eller trädgårdsavfall, men kan inte bli biogas och sorteras därför inte som matavfall.
  • Äggskal blir inte heller biogas utan är mest i vägen i processen, sortera därför äggskal som övrigt hushållsavfall.

 

 

Kläder som rensas ut

Gamla kläder som kan rensas ut nu när du fått nya i julklapp – lägg dem i rosa påsen om du har färgsortering, eller lämna i containrar för textilier vid våra återvinningscentraler. Kläderna går då till återanvändning eller återvinning.

Julmustflaskorna 

Pet-flaskor pantas i närmaste pantautomat.
Vid ReTuna Återvinningscentral kan du enkelt panta stora mängder. Töm säckar med pantflaskor och burkar i ett fack, automaten kan ta emot 100 förpackningar på bara ett par minuter. Julmustflaskor av glas sorteras i glas-behållarna på närmaste återvinningsstation eller återvinningscentral.

 

Julgranen 

Till slut är glada julen slut – och julgranen åker ut. Men en barrlös gran är långt ifrån värdelös! När du lämnar din kala gran till Återvinningscentralen så förvandlas den till lokalproducerad fjärrvärme och el. Barren som granen lämnade efter sig på golvet? Sopa ihop och slänga i övrigt hushållsavfall. 

Tänk att en enda julgran räcker för att värma en normalstor villa i två timmar.

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Svampomelett

Gårdagens matrester är kvällens räddning

Överbliven pasta, några ledsna rotsaker, en halv lök och ett gäng bruna bananer. Det kan kännas som en enkel lösning att bara slänga, men det går även att se möjligheter. Både plånboken och miljön kommer tacka dig för det minskade matsvinnet. Här kommer några goda förslag på hur gårdagens rester kan tas till vara.

Person slänger matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

Rampen återvinningscentral

Så sorterar du på återvinningscentralerna

Trä, metall, wellpapp, kompost... Vissa saker är självklara hur de ska sorteras, andra är svårare att lista ut. Här förklarar vi de olika containrarna på återvinningscentralerna och vad som ska slängas i dem.

Olika typer av skräp på rosa bakgrund

Det här är inte en sopbil, det är en värdetransport

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar? Absolut inte!