Till sidans huvudinnehåll
Ett äpple

Kompost, matavfall eller trädgårdsavfall?

Kompost, matsvinn, matavfall, trädgårdsavfall... Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp. Varsågod.

Matavfall

Mat och rester av livsmedel. Inom begreppet matavfall räknar man både oundvikligt matavfall och onödigt matsvinn. Vi samlar in matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger och producerar biogas av det. Biogasen driver bussar och bilar, och resterna efter biogasproduktionen används som gödningsmedel på åkrarna. När man gör biogas tar man vara på både energin och näringen som finns i avfallet. 

Matavfall: Onödigt matsvinn

Matrester eller matvaror som hade kunnat ätas om det tagits till vara på i tid. Ju mindre onödigt svinn, desto bättre för miljön och ekonomin.

Matavfall: Oundvikligt matavfall

Rester som blir kvar efter tillagning av mat och som inte kan ätas, t ex grönsaksblast, fruktskal och kaffesump.

Kompost

Har du en egen kompost där hemma så gör du näringsrik jord av både ditt matavfall och ditt trädgårdsavfall. Vid kompostering tar man vara på näringen i maten. Det är ett bra sätt att skapa ett eget cirkulärt system hemma då jorden man skapar används i den egna trädgården. 

Vi på Sevab komposterar trädgårdsavfall och gör planteringsjord av det. Matavfallet däremot gör vi biogas av. Det är en helt annan process än kompostering. Vid kompostering tar man vara på näringen i materialet, men vid biogasproduktion tar man vara både på näringen och på energin som finns i avfallet. 

Slurry

Kallas matavfallet efter att det gått igenom vår förbehandlingsanläggning och blandats med vatten för att bli pumpbart. En härlig brun gegga som är redo att rötas till biogas. 

Rejekt

Material som skiljs bort från slurryn i vår maskin. Rejekt består till största del av förpackningsmaterial, plast och benbitar som inte kan rötas till biogas.

Trädgårdsavfall

Blommor, krukväxter, buskar och löv sorterar du som trädgårdsavfall, det komposterar vi. Om du inte har en egen kompost kan du beställa ett trädgårdskärl av oss, eller lämna det vid någon av våra återvinningscentraler. Av trädgårdsavfallet producerar vi planteringsjord som du kan köpa till din trädgård. 

Dukat matbord

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Person slänger matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

Äppelchips

Tips med äpplen

Högsäsongen för äpplen är här! Det finns så mycket roligt att hitta på med äpplen, här kommer tre enkla tips.

Person knyter ihop en grön påse

Så tar vi hand om matavfall

Sedan 2006 har vi sorterat ut vårt matavfall. Såhär har det fungerar genom åren!

Beställ jord och få den hemkörd av oss

Beställ jord och få den hemkörd av oss

Köp lokalproducerad planteringsjord och kompostmull till din trädgård! Försäljningen startar i slutet av mars och pågår så länge lagret räcker.

Ett brunt trädgårdskärl i en grönskande trädgård

Behöver du bli av med trädgårdsavfall?

Beställ ett trädgårdskärl och bli enkelt av med löv, ogräs, kvistar och fallfrukt från din trädgård.

äggskal

Äggstra viktig info

Små, vardagliga handlingar kan göra stor skillnad för vår miljö, därför har vi bytt plats på äggskalen i sorteringsguiden som fortsättningsvis ska sorteras som övrigt hushållsavfall.