Till sidans huvudinnehåll
Svart sopsäck vid återvinningscentral

Vi säger nej tack till säckar

Allt material som du slänger på återvinningscentralerna måste du sortera i de olika containrarna. Inga hela säckar med avfall får slängas i containrarna.

Säckar kan användas för att frakta avfallet från ditt hem, men du får inte slänga hela säcken i en container. Genom att göra sorteringen redan när du packar in avfallet i bilen kan besöket på återvinningscentralen gå smidigt ändå. Vår personal finns alltid på plats för att hjälpa dig om du är osäker på hur något ska sorteras. 

Varför vi inte tar emot säckar

Hela 70 % av det som tidigare har slängts i "Brännbart" har varit material som kunnat återvinnas om det sorterats rätt. Genom att du sorterar de olika materialen i containrarna kan vi återvinna mer och minska mängden material som går till förbränning. En annan anledning till att vi inte tar emot säckar är att det innebär en risk för vår personal när de inte kan se t.ex. vassa föremål. 

Uppdatering: Vi har redan minskat mängden med 40 %

Sedan 1 oktober 2019 tar vi inte längre emot hela säckar. Redan nu ser vi fantastiska resultat! Tillsammans med dig har vi minskat mängden brännbart material med hela 40 %. Det innebär mer material till återvinning och återbruk, och minskade koldioxidutsläpp. Stort tack för att du sorterar!

Rampen återvinningscentral

Så sorterar du på återvinningscentralerna

Trä, metall, wellpapp, kompost... Vissa saker är självklara hur de ska sorteras, andra är svårare att lista ut. Här förklarar vi de olika containrarna på återvinningscentralerna och vad som ska slängas i dem.

Textilåtervinning på återvinningscentral

Lämna textilier i våra behållare

Du kan lämna både hela och trasiga textilier i våra behållare som finns på våra återvinningscentraler. Vi ser till att så mycket som möjligt återanvänds!

Trasig stol

Vad är grovavfall

Grovavfall är sådant avfall som uppkommer i hemmet men som inte passar att slänga i hushållsavfallet. Läs mer om hur det ska hanteras.

Ett brunt trädgårdskärl i en grönskande trädgård

Behöver du bli av med trädgårdsavfall?

Beställ ett trädgårdskärl och bli enkelt av med löv, ogräs, kvistar och fallfrukt från din trädgård.

Symbol för avfallshantering

Undrar du hur någonting ska sorteras?

Sök på olika slags avfall i vår digitala sorteringsguide och se hur det ska sorteras.

Olika typer av skräp på rosa bakgrund

Det här är inte en sopbil, det är en värdetransport

Du kanske trodde att vi körde runt med sopor i våra bilar? Absolut inte!