tacos med pulled pork

Tre tips på vad du kan göra av resterna efter julbordet

Tröttnat på julmaten men har kylen full med rester efter julbordet? Det är lätt hänt, men låt inte maten gå till spillo, det finns många sätt att tillaga något nytt med julmaten som bra bas. Att göra en pytt i panna på potatis, köttbullar och prinskorv är en idé, serverad med den överblivna rödbetssalladen. Här kommer tre andra tips.

Fredagstacos och rest-fest

Julskinkan? Den blir fin som pulled pork till nästa fredagstacos. Skrapa bort griljeringen och låt skinkan koka långsamt i en barbecuesås tills det är så mört att det faller sönder. 

Även revbensspjäll gör sig fin i en tortilla tillsammans med rödkålssalladen, den syrade rödlöken och en näve riven gräddost. Toppa med mer klassiska taco-tillbehör för att sudda bort julkänslan. 

Testa även att göra en quesadilla med ost, skinka och grönkål. Lägg innehållet mellan två torillabröd och stek tills osten smält. 

Allt passar på en pizza

Säg något som man inte kan läggas på en pizza. Köp färdig pizzadeg för att göra det enkelt, eller gör din egen deg om du har lust. Toppa med den överblivna grönkålen och brysselkålen och toppa med ädelost och valnötter.

Pasta pesto i ny tappning

Gör en egen variant av pesto genom att mixa julnötterna med grönkål, ost, olivolja och vitlök. Blanda peston med nykokt pasta och toppa med lax. Både varmrökt och kallrökt lax passar fint med pasta. 

Annan julmat som passar med pasta är stekt brysselkål och ädelost. Eller gör en klassiker och värm upp köttbullarna i en tomatsås. Ansjovis kvar från när du lagade jansson? De går också i. Middagen är serverad!

 

Visste du att...

  • varje svensk ger upphov till nästan 100 kg matavfall per år, främst grönsaks- och fruktrester. En personbil kan köra nästan 2 km på en soppåse rötat matavfall (1 kg).
  • för varje kilo matavfall som rötas till biogas undviks 0,3 kg koldioxidutsläpp, eftersom biogasen kan ersätta fossila bränslen.
  • om man lägger ihop 3 000 personers matavfall under ett år räcker det för att driva en buss eller fem sopbilar under ett helt år.
Julklapp och julgranskulor

Så sorterar du julen

Dags att ta hand om resterna efter julfirandet? Här är allt du behöver veta.

Matbord med många små rätter

Fem tips på hur du minimerar ditt matsvinn

För att göra vardagen enkel för dig av vi samlat några tips på hur du kan minska ditt matsvinn och samtidigt spara pengar.

Matrester

Vad är egentligen matavfall och varför ska det sorteras?

Varför tjatar vi alltid om att du ska sortera ditt matavfall? Det finns bra anledningar.

äggskal

Äggstra viktig info

Äggskal, är det ett matavfall? Ja, men det kan inte blir till biogas därför ska det sorteras som övrigt hushållsavfall.