ett ledningsrör som visar fett som samlats.

Häll inte fett i avloppet

Fett som hälls ut i avloppet bildar hårda klumpar som kan orsaka stopp vilka leder till översvämningar, hemma hos dig, hos grannen eller längre bort i ledningsnätet. Slipp otrevliga stopp genom att låta oss återvinna fettet istället.

Fett blir miljövänlig biogas

Istället för att riskera kostsamma och svårlokaliserade stopp i avloppsnätet är det klokt att samla upp fettet och återvinna det. Då kan vi göra miljövänlig biogas av det.

Större mängder fett

Flytande, avsvalnat fett som t ex. frityrolja och sås kan du samla upp i en plastflaska (aldrig glas) med hjälp av en tratt. Full flaska sorteras bland matavfallet eller lämnas in på någon av våra återvinningscentraler. Släng hela flaskan i matavfallet. Den sorteras i sin tur bort vid vår anläggning för att återvinnas som plast. Ett annat sätt är att hälla över det feta i en kopp och låta det stelna i kylen. Därefter är det lätt att skrapa ur och sortera bland matavfallet.

Mindre mängder fett

När det rör sig om mindre mängder stekfett och liknande kan du bara torka ur stekpannan med lite hushållspapper innan den diskas. Pappret slängs bland det övriga hushållsavfallet.

Praktisk tratt för uppsamling

Använd gärna vår miljötratt för att samla upp fettet. Den går lätt att skruva på en PET-flaska eller liknande och stängs med lock. Välkommen till vår reception på Dammvägen 12 eller till vår återvinningscentral Kvitten för att hämta din miljötratt.

 

Exempel på oönskat fett

Det är inte bara det rena fettet som smör, frityrolja och stekflott som inte ska spolas ner i vasken. Här är ytterligare exempel på sådant som inte heller är lämpligt:

  • Såser
  • Lag från olika inläggningar t.ex. sill, oliver mm.
  • Grädde
  • Youghurt
  • Filmjölk
  • Glass
  • Choklad
  • Kaksmet
  • Råa ägg

 

Köksavfallskvarn

Vårt ledningsnät klarar tyvärr inte av att hantera köksavfall i form av matrester i spillvattennätet, därför är det inte tillåtet att ha köksavfallskvarn i vår kommun.

Tillförsel av köksavfall skulle öka problemen med fett, sediment och igensättningar i nätet. Det skulle medföra fler stopp och störningar, ökad miljöpåverkan och ökade kostnader till följd. Dessutom ökar risken för skadedjur när spillvattnet innehåller köksavfall.

Se vår film om hur du fett lätt kan göra rätt här nedan. 

Har du en fråga?

Vill du ha personlig hjälp?

Har du frågor? Vi hjälper dig. Ring oss på 0152-46050.