Till sidans huvudinnehåll
Torka ur fettet ur stekpannan.

4 tips på hur du hanterar överblivet matfett och olja

Fett som spolas ner i vasken stelnar och bildar proppar i avloppsrören. Då kan det lätt bli översvämning hos dig eller dina grannar. Här får du några enkla tips om hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.

1. Skrapa ur alla kladdiga rester i matavfallspåsen

Potatis-, rödbetssallad och andra röror innehåller ofta gräddfil och majonnäs som är väldigt fettrikt. Skrapa därför bort så mycket som möjligt direkt i matavfallspåsen eller i påsen för övrigt hushållsavfall om du inte har matavfallssortering innan du sköljer av din tallrik. 

2. Torka ur använd stekpanna, bunke eller skål med hushållspapper

Vid mindre mängder fett som stekflott eller kaksmet kan du torka ur använd stekpanna eller bunke med lite hushållspapper innan du diskar. Pappret slänger du i matavfallspåsen eller i påsen för övrigt hushållsavfall.

3. Låt lite större mängder stekflott stelna i en kopp i kylskåpet

Vid större mängd stekflott som t ex. om du steker fläsk kan du hälla över flottet i en kopp som får stå en stund i kylen. När fettet stelnat är det lätt att skrapa ur direkt i påsen för matavfall.

4. Samla flytande avsvalnat fett i en plastflaska med hjälp av en tratt

Flytande fett och olja samlas med fördel upp i en plastflaska* med hjälp av en tratt. När flaskan är full slängs den som matavfall eller övrigt hushållsavfall. Större mängder flytande fett (mer än 2 liter) från till exempel fritering hälls i en plastdunk och lämnas in på återvinningscentralen.

*flaskan måste vara av plast, aldrig glas. Ett tomt mjölkpaket fungerar också bra.

Plastflaskan/mjölkpaketet sorteras bort från matavfallet i vår anläggning och återvinns i sin tur. 

Har du ingen tratt?

Kom förbi oss på Kungsgatan 86 och hämta en i vår reception Trattarna  finns också för privatpersoner (en/hushåll) att hämta på våra återvinningscentraler Lilla Nyby och ReTuna. Tack för att du återvinner!