Tack för att du färgsorterar

Visste du att var tredje förpackning du ser i mataffären är gjort av återvunnet material? Med färgsortering sorterar du allt ditt hushållsavfall i påsar direkt i hemmet. Det blir riktigt enkelt att sortera. Tillsammans gör vi skillnad.

Färgsortering för dig som bor i villa

Aldrig förr har det varit så enkelt att sortera ut förpackningar, tidningar och matavfall. Med färgsortering sorterar du allt ditt hushållsavfall i påsar direkt i hemmet. Det ska vara lätt att göra rätt.

Det är enkelt att färgsortera. Du får påsar i fem olika färger och lägger matavfall i grön påse, plastförpackningar i orange påse, pappersförpackningar i gul påse, metallförpackningar i grå påse och tidningar i blå påse. Det avfall som inte går att sortera i någon av de färgade påsarna slänger du i en påse som du håller med själv. Det kan vara en vanlig plastpåse från matbutiken, men den måste ha en annan färg än de övriga färgsorteringspåsarna för att det ska kunna sorteras rätt i vår färgsorteringsanläggning. När påsarna är fulla knyter du ihop dem med en dubbelknut och slänger dem i ditt sopkärl precis som vanligt.

Behöver du nya påsar?

Ta påsar av de färger du önskar och kläm fast dem i din brevlåda. Posten levererar nya rullar med påsar till dig inom fem arbetsdagar.

Du kan även hämta nya färgsorteringspåsar på någon av våra återvinningscentraler, eller på vårt huvudkontor på Dammvägen 12. Välkommen!

Att tänka på när du färgsorterar

Tänk på att alltid knyta dina påsar med dubbelknut innan du slänger dem i kärlet. Det är för att påsarna inte ska gå upp under hanteringen. Inget löst avfall kan sorteras utan går i så fall till förbränning, vilket är synd. Därför är det viktigt att alltid knyta dubbelknut.

Om det är svårt att separera de olika materialen i en förpackning sorterar du den efter det material den består mest av. Det mesta går att återvinna och finsorteras i senare processer. Men du gör en stor insats genom att sortera så mycket du kan i hemmet! Om du är osäker på hur någonting ska sorteras kan du söka på olika produkter i vår sorteringsguide.

Sortera fett i grön påse

Matfett och frityrolja sorteras som matavfall. Det blir jättebra biogas och dessutom förhindrar du stopp i avloppet genom att sortera fettet som matavfall istället för att det åker ner i vasken. Vid små mängder fett kan du torka ur stekpannan med en bit papper, men om det är större mängder fett, till exempel frityrolja, samlar du det i en behållare. Det kan vara en plastflaska eller ett gammalt mjölkpaket men inte en flaska av glas eftersom glas stör processen i färgsorteringsanläggningen.

Sortera fett gör du enkelt med en miljötratt som du kan hämta gratis hos oss. Behållaren med fett sorterar du sedan i den gröna påsen för matavfall. Det kanske verkar märkligt, men på färgsorteringsanläggningen separeras sedan flaskan från matavfallet. Fettet blir till biogas och flaskan går till återvinning. Bra va?

Besök färgsorteringsanläggningen

Vill du se hur det ser ut när de färgade påsarna sorteras inne i färgsorteringsanläggningen? Varje vår bjuder vi in till öppet hus på anläggningen Lilla Nyby i Eskilstuna. Då är du välkommen på guidad visning och får se hur det ser ut bakom kulisserna. Håll utkik efter datum!

Så funkar färgsortering

Har du en fråga?

Vill du ha personlig hjälp?

Har du frågor? Vi hjälper dig. Ring oss på 0152-46050.