Bild på upplyst barnrum med leksaker och leksakstält.

Få koll på elkostnaderna med rörligt timpris

Med rörligt timpris mäts och prissätts din elanvändning timme per timme. Det ger dig större möjlighet att påverka din elkostnad genom att styra din elanvändning till timmar på dygnet när elen är billigare

Teckna rörligt timpris

Kontakta vår kundservice om du vill veta mer eller om du vill teckna rörligt timpris.

Så fungerar rörligt timpris

Elpriset sätts varje timme på elbörsen Nord Pool. Det kallas för spotpris. Spotpriset baseras till stor del på tillgång och efterfrågan. När efterfrågan är stor blir priserna dyrare och när efterfrågan är liten blir elen billigare. Du kan följa priset i realtid på Nord Pools hemsida (extern länk)

Vad är skillnaden mellan ett rörligt elpris och timpris?

När du tecknar ett rörligt pris baseras ditt pris utifrån hur din el mäts, per månad eller per timme. Med ett rörligt elpris som mäts månadsvis baseras ditt elpris på föregående månads snitt på spotpriserna på den nordiska elbörsen. Med timvis mätning sker prissättningen i stället per timme.  

Om du funderar på rörliga elprisets delar hittar du den informationen här i våra Frågor och svar. Har du redan rörligt pris och vill veta vad ditt pris är baserat på? Kolla Mina Sidor

Fördelarna med timprisaval

  • Du får ett marknadsaktuellt elpris
    Det betyder att elpriset kan svängabåde ner och upp. Det innebär risker när elpriset är högt men även möjligheter när elpriset svänger neråt. 
  • Du har stor möjlighet att påverka din elkostnad
    Ett timprisavtal passar dig som vill påverka din elkostnad och som igillar att ha koll på din elanvädning. Genom att styra om stora delar av din elanvädning till dygnets billiga eltimmar kan du sänka dina elkostnader. 

Vad behövs för att teckna ett elavtal med rörligt timpris?

För att kunna ha ett timprisavtal behöver du ha en timavräknad elmätare som mäter och rapporterar din elanvändning timme för timme. Om du inte har en sådan kan du beställa det av ditt elnätsbolag. De byter då ut den kostnadsfritt inom tre månader. Vill du teckna ett elavtal med rörligt timpris? Kontakta vår kundservice. 

Rörligt timpris tecknas automatiskt för mätare med timvis mätning

Du som redan har en elmätare med timvis mätning får automatiskt ett avtal om timpris hos oss när du tecknar avtal med rörligt pris.

Om du har en elmätare med timvis mätning men inte vill ha timpris, hör av dig till ditt nätbolag och ändra mätmetod.

Kan man spara pengar med ett timprisavtal?

Ja, det kan man. Förr var det möjligt att spara hundralappar med ett timprisavtal. Nu kan du spara betydligt mer pengar än så! Men du behöver vara aktiv för att dina elkostnader ska minska, det räcker inte att bara teckna elavtalet. Du behöver se över och fördela merparten av din elanvädning till de timmar på dygnet då elen är billigare. Om du inte gör det riskerar du att få en högre elkostnad. Har du el som uppvärmningsform hemma hos dig? Se då över din inomhustemperatur och användningen av varmvatten. De här posterna utgör ungefär 50 % av din totala elkostnad. Om du sänker inomhustemperaturen och börjar använda mindre varmvatten ökar du chanserna till lägre elkostnader.

När är elen billigast?

I regel är elen billigast på natten eftersom efterfrågan på el just då är låg.Allra dyrast är elen på morgonen och eftermiddagen eftersom efterfrågan på el ökar markant när vi vaknar och drar igång våra morgonrutiner eller kommer hem från skola och jobb och tar itu med hushållssysslor, laddar elbilar och tittar på tv. 

Så kan du sänka din elförbrukning

Du som har ett elavtal med rörligt timpris kan spara pengar om du styra om och se över din elanvändning. Här är några tips på vad du kan göra:

  • Ha koll på dygnets billiga eltimmar och styr merparten av din elavändning till dessa timmar
  • Har du direktverkande el som uppvärmningsmetod? Sänk inomhustemperaturen! Om du sänker temperaturen med en grad så minskar din totala energiförbrukning med fem procent.
  • Kör diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren på natten. Om dina elprylar kan ställas in med en senarelagd start är det ett bra sätt för att sprida ut din elanvändning på de timmarna på dygnet när elpriset är lägre.
  • Ladda din elcykel, elbil eller din dator och mobiltelefon sent på kvällen eller under natten. Då ser du till att de är fulladdade lagom till att du vaknar och det är dags för dig att åka till skola eller jobb. 
  • Saker som kyler och värmer är oftast det som även drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis bastu, eldriven golvvärme och elelement.
  • Släck lamporna när du inte är hemma.  

Vi är ett schysst elbolag

Vi är certifierade med Schysst elhandel, ett certifikat som sätter tydlighet och ärlighet mot kund i fokus. Läs mer om Schysst elhandel här.