Till sidans huvudinnehåll

Full koll på elkostnaderna med rörligt timpris

Med rörligt timpris mäts och prissätts din elanvändning timme per timme. Det ger dig större möjlighet att påverka din elkostnad genom att styra din elanvändning till timmar på dygnet när elen är billigare.

Teckna rörligt timpris

Kontakta vår kundservice om du vill veta mer eller om du vill teckna rörligt timpris.

Så fungerar rörligt timpris

Elpriset sätts varje timme på elbörsen Nord Pool, så kallat spotpris. Spotpriset baseras på tillgång och efterfrågan. När det är stor efterfrågan på el blir priserna dyrare och när efterfrågan minskar blir elen billigare. När du tecknar rörligt timpris kan du spara pengar genom att styra om din elanvändning till de timmar när elen är billigare. Du kan följa priset i realtid på Nord Pools hemsida (extern länk)

Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och rörligt timpris?

När du tecknar ett rörligt pris baseras ditt pris utifrån hur din el mäts, per månad eller per timme. Med ett rörligt elpris som mäts månadsvis baseras ditt elpris på föregående månads snitt på spotpriserna på den nordiska elbörsen. Med timvis mätning sker prissättningen i stället per timme.  

Om du funderar på rörliga elprisets delar hittar du den informationen här i våra Frågor och svar. Har du redan rörligt pris och vill veta vad ditt pris är baserat på? Kolla Mina Sidor

Fördelarna med timprisaval

 • Du får ett marknadsaktuellt elpris
  Det betyder att priset kan svänga uppåt och neråt, vilket kan innebära risker när elpriset är högt men även möjligheter när elpriset är lågt.
 • Du kan påverka din elkostnad
  Ett timprisavtal passar dig som vill ha koll på din elanvändning och som vill kunna påverka din elkostnad. Du kan sänka elkostnaden genom att styra om din elanvändning till de timmarna på dygnet då elen är billigare.

Vad behövs för att teckna ett elavtal med rörligt timpris?

För att du ska kunna teckna rörligt timpris behöver du ha en elmätare som mäter och rapporterar din elanvändning timme för timme, en så kallad timavräknad mätare. Om du inte har en sådan kan du beställa det av ditt elnätsbolag som då kostnadsfritt byter ut din elmätare inom tre månader. Kontakta vår kundservice om du vill teckna ett elavtal med rörligt timpris.

Rörligt timpris tecknas automatiskt för mätare med timvis mätning

Du som redan har en elmätare med timvis mätning får automatiskt ett avtal om timpris hos oss när du tecknar avtal med rörligt pris.

Om du har en elmätare med timvis mätning men inte vill ha timpris, hör av dig till ditt nätbolag och ändra mätmetod.

Kan man spara pengar med ett timprisavtal?

Ja, det kan man. Förr var det möjligt att spara hundralappar med ett timprisavtal. Nu kan du spara betydligt mer pengar än så! Men du behöver vara aktiv för att dina elkostnader ska minska, det räcker inte att bara teckna elavtalet. Du behöver se över och fördela merparten av din elanvädning till de timmar på dygnet då elen är billigare. Om du inte gör det riskerar du att få en högre elkostnad. Har du el som uppvärmningsform hemma hos dig? Se då över din inomhustemperatur och användningen av varmvatten. De här posterna utgör ungefär 50 % av din totala elkostnad. Om du sänker inomhustemperaturen och börjar använda mindre varmvatten ökar du chanserna till lägre elkostnader.

När är elen billigast?

I regel är elen billigast på natten eftersom efterfrågan på el just då är låg.Allra dyrast är elen på morgonen och eftermiddagen eftersom efterfrågan på el ökar markant när vi vaknar och drar igång våra morgonrutiner eller kommer hem från skola och jobb och tar itu med hushållssysslor, laddar elbilar och tittar på tv. 

Så kan du sänka din elförbrukning

Du som har ett elavtal med rörligt timpris kan spara pengar om du styr om och ser över din elanvändning. Här är några tips på vad du kan göra:

 • Ha koll på dygnets billiga eltimmar och styr merparten av din elavändning till dessa timmar
 • Har du direktverkande el som uppvärmningsmetod? Sänk inomhustemperaturen! Om du sänker temperaturen med en grad så minskar din totala energiförbrukning med fem procent.
 • Kör diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren på natten. Om dina elprylar kan ställas in med en senarelagd start är det ett bra sätt för att sprida ut din elanvändning på de timmarna på dygnet när elpriset är lägre.
 • Ladda din elcykel, elbil eller din dator och mobiltelefon sent på kvällen eller under natten. Då ser du till att de är fulladdade lagom till att du vaknar och det är dags för dig att åka till skola eller jobb. 
 • Saker som kyler och värmer är oftast det som även drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis bastu, eldriven golvvärme och elelement.
 • Släck lamporna när du inte är hemma.  

Vi är ett schysst elbolag

Vi är certifierade med Schysst elhandel, ett certifikat som sätter tydlighet och ärlighet mot kund i fokus. Läs mer om Schysst elhandel här.

Avtalsvillkor för privatkunder

sarskilda_villkor_for_elavtal_2024_1_sevab.pdf

sarskilda-villkor-for-forsaljning-av-el-fran-anvisat-elhandelsforetag-till-konsument-rev-2-1.pdf

allmanna-avtalsvillkor-el-2012-k-rev-2-1.pdf

Se din förbrukning via Mina Sidor

Du som är kund hos oss och som har rörligt timpris kan se din elanvändning och kostnader via Mina Sidor. Så här gör du:

 • Logga in med ditt kundnummer och lösenord
 • Du kommer direkt in till en översikt, innehållande olika val, välj ”Energikollen”
 • Välj aktuell anläggning, fliken ”El”, upplösning per aktuellt år, månad, dag och timme (du ser dina mätvärden per timme om du håller markeringen över aktuell dag)

Se timpriser hos Nord Pool

På den nordiska elbörsen Nord Pool kan du hämta timpriser per elområde. Gör så här:

 • Välj ditt elområde (SE1-SE4)
 • Välj valuta (SEK)
 • Välj vilken period du önskar se: pris per timme, dag, vecka, månad eller år

Har du rätt elmätare?

För att kunna teckna rörligt timpris behöver du ha en timavräknad elmätare som läser av dina mätvärden per timme. Du beställer en sådan mätare via ditt elnätsbolag som då kostnadfritt byter ut din elmätare inom tre månader.

Frågor om elavtal

Vilket elavtal passar mig och vad baseras elpriserna på? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som rör elhandel och elavtal.

Brygga vid stilla sjö i solnedgång

Elens ursprung

Hur produceras den el vi säljer och vad har vår elproduktion för påverkan på miljön?