Karusell i rörelse - rörligt elpris.

Få koll på elkostnaderna med rörligt timpris

Med rörligt timpris mäts och prissätts din elanvändning timme per timme. Det ger dig större möjlighet att påverka din elkostnad genom att styra din elanvändning till timmar på dygnet när elen är billigare

Så fungerar rörligt timpris

Elpriset sätts varje timme på elbörsen Nord Pool, så kallat spotpris.Spotpriset baseras på tillgång och efterfrågan. När det är stor efterfrågan på el blir priserna dyrare och när efterfrågan minskar blir elen billigare. När du tecknar rörligt timpris kan du spara pengar genom att styra om din elanvändning till de timmar när elen är billigare. Du kan följa priset i realtid på Nord Pools hemsida (extern länk)

Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och rörligt timpris?

När du tecknar ett rörligt pris baseras ditt pris utifrån hur din el mäts, per månad eller per timme. Med ett rörligt elpris som mäts månadsvis baseras ditt elpris på föregående månads snitt på spotpriserna på den nordiska elbörsen. Med timvis mätning sker prissättningen i stället per timme.  

Om du funderar på rörliga elprisets delar hittar du den informationen här i våra Frågor och svar. Har du redan rörligt pris och vill veta vad ditt pris är baserat på? Kolla Mina Sidor

Fördelarna med rörligt timpris

 • Du får ett marknadsaktuellt elpris
  Det betyder att priset kan svänga uppåt och neråt, vilket kan innebära risker när elpriset är högt men även möjligheter när elpriset är lågt.
 • Du kan påverka din elkostnad
  Ett timprisavtal passar dig som vill ha koll på din elanvändning och som vill kunna påverka din elkostnad. Du kan sänka elkostnaden genom att styra om din elanvändning till de timmarna på dygnet då elen är billigare.

Vad krävs för att kunna teckna ett elavtal med rörligt timpris?

För att du ska kunna teckna rörligt timpris behöver du ha en elmätare som mäter och rapporterar din elanvändning timme för timme, en så kallad timavräknad mätare. Om du inte har en sådan kan du beställa det av ditt elnätsbolag som då kostnadsfritt byter ut din elmätare inom tre månader. Kontakta vår kundservice om du vill teckna ett elavtal med rörligt timpris.

När är elen billigast?

Elen är i regel billigast på natten eftersom efterfrågan på elen just då är låg. Som dyrast är elen på morgonen när vi vaknar och tänder lampor, kokar kaffe och använder andra elprylar i våra morgonrutiner samt när vi kommer hem från skola och jobb och det är dags för att laga mat, titta på tv, städa och tvätta.

Hur kan du spara pengar med timprisavtal?

Du som har ett timprisavtal kan spara pengar genom att se över och styra om din elanvändning så att du använder dina elprylar när elpriset är lågt. Här är några tips på vad du kan göra:

 • Har du direktverkande el som uppvärmningsmetod? Sänk inomhustemperaturen! Om du sänker temperaturen med en grad så minskar din totala energiförbrukning med fem procent.
 • Kör diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren på natten. Om dina elprylar kan ställas in med en senarelagd start är det ett bra sätt för att sprida ut din elanvändning på de timmarna på dygnet när elpriset är lägre.
 • Ladda din elcykel, elbil eller din dator och mobiltelefon sent på kvällen eller under natten. Då ser du till att de är fulladdade lagom till att du vaknar och det är dags för dig att åka till skola eller jobb. 
 • Saker som kyler och värmer är oftast det som även drar mest el. Tänk därför över din användning av exempelvis bastu, eldriven golvvärme och elelement.
 • Släck lamporna när du inte är hemma.