Hus med belysning i skymning - Anvisat elavtal

Har du glömt att teckna elavtal och fått ett anvisningsavtal?

Ingen fara, vi hjälper dig. Här hittar du information om anvisningsavtal!

Teckna ett vardagsvänligt elavtal

All el vi säljer är fossilfri. Vi har närproducerad el och el från förnybara källor. Vi är ditt lokala elbolag och vår vinst går tillbaka till din vardag.

Vad är anvisningsavtal för typ av elavtal?

Om du inte har kontaktat oss och tecknat ett elavtal och därför inte kunnat godkänna några avtalsvillkor har du ett avtal som vi kallar för anvisningsavtal eller anvisat elavtal, ett tillfälligt avtal utan någon uppsägningstid och som löper på tills du aktivt tecknar ett elavtal. Ett anvisat elavtal är oftast dyrare än våra övriga elavtal, vilket kan innebära att du betalar mer för din el än vad du egentligen behöver. Därför rekommenderar vi att du alltid tecknar ett elavtal.

Hur vet du att du har ett anvisat elavtal?

Om du är osäker på vad du har för typ av elavtal kan du alltid kolla din senaste faktura eller logga in på Mina sidor.

Varför har du fått ett anvisningsavtal för el? 

Om du flyttar till en ny bostad och inte tecknar ett elavtal är bolaget som har hand om elnätet där du ska bo skyldiga att anvisa dig till ett elhandelsbolag, och då får du ett anvisningsavtal. Anvisningsavtalet löper vidare utan uppsägningstid om du inte aktivt tecknar ett nytt elavtal.

Varför ska du inte ha ett anvisningsavtal? 

Du får ett anvisningsavtal som ett tillfälligt avtal i väntan på att du aktivt ska kontakta oss och teckna ett nytt elavtal. De anvisade elavtalen är oftast dyrare än vad våra andra elavtal är, vilket gör att du kan betala mer för din el än vad du behöver göra. Även om du använder lite eller mycket el är vår rekommendation att alltid teckna ett elavtal. Anvisningsavtalen är inte tidsbundna, så du kan när som helst bryta det för att teckna ett annat elavtal. Om du vill vet mer om elpriser hittar du den informationen på Sveriges enda oberoende elprisjämförelsesajt – Elpriskollen

Vilket elavtal passar dig?

Hos oss kan du välja mellan olika typer av elavtal. Vi har elavtal med rörligt elpris, fast elpris och även vårt unika elavtal Strängnäs-el. Och såklart ingår fossilfri el i alla våra elavtal.

Ett elavtal med rörligt elpris ska du välja om du vill ha ett lågt elpris men vågar riskera att priset kan svänga beroende på vad som händer på elmarknaden. Priset på ett rörligt elavtal styrs av elbörsen och kan variera mellan högt och lågt. Ett rörligt elpris brukar löna sig över tid, precis som med räntor på banken. Ett rörligt elavtal passar dig som till exempel bor i lägenhet och inte använder så mycket el.

Ett elavtal med fast elpris passar dig som vill känna dig trygg och inte behöva oroa dig för att priset ska stiga. Med ett fast elavtal har du samma elpris under hela din avtalsperiod. Avtalet passar dig som använder mycket el och som till exempel bor i villa eller radhus. 

Om du vill sötta det lokala föreningslivet i kommunen finns Strängnäs-el för dig. Det är en mix mellan ett rörligt och fast elpris och när du tecknar det får du även möjlighet att bestämma vilken lokal förening vi ska stötta.

Hos oss kan du räkna med fossilfri el

Vi tycker att det är givet att elen du köper av oss ska vara producerad av fossilfria energikällor, det vill säga biomassa, sol-, vind-, vatten- och kärnkraft. Oavsett vilket elavtal du väljer kan du därför räkna med att du får fossilfri el hos oss. För att få ett extra schysst elavtal kan du lägga till Bra Miljöval och Solkraft till ditt elavtal. 

I diagrammet nedan kan du se den totala elmixen för alla våra elkunder  under 2020, samma information får du på din elfaktura. Om du har gjort ett miljöval eller om du har valt Strängnäs-el har du 100 procent el från förnybara energikällor.

Elmix 2020 total SEVAB.jpg

Ankrad roddbåt i lugnt vatten - fast elavtal

Fast pris - trygghet på sikt

Med ett fast pris får du samma trygga pris för elen dygnet runt, året om, under avtalsperioden.

Karusell i rörelse - rörligt elpris.

Rörligt pris - variation och möjlighet

Med ett rörligt pris får du alltid marknadsaktuellt elpris som varierar månad till månad.

Bild på märkessköld för Strängnäs-el på gräs

Alla vinner med Strängnäs-el

Vårt schyssta och lokala elavtal som gynnar både dig, miljön och föreningslivet i Strängnäs.