Till sidans huvudinnehåll

Frågan är fri!

Vi finns i din vardag, i alla livets skeden. Vi ser till att ditt avfall återvinns, att du har rent dricksvatten i kranen och att det finns el i ditt vägguttag. Ofta märker du inte ens av oss, men i vissa tillfällen i livet finns vi där lite extra. Som när du bygger nytt, ansluter sommarstugan till kommunalt vatten och avlopp, eller när det är dags att välja elavtal. Här samlar vi svar och tips kring olika vanliga funderingar.

Jag ska köpa elbil, hur funkar det med laddbox?

Vad roligt att du går i elbilstankar! För att ladda både smart och tryggt ska du installera en laddbox hemma. Våra laddboxar har dynamisk lastbalansering. Det innebär att laddboxen känner av hur mycket el som används i ditt hem och i realtid anpassar den hur mycket el som ska användas till att ladda bilen. Då behöver du inte riskera att huvudsäkringen löser ut. 

Skattereduktion för grön teknik
Du har möjlighet att nyttja avdraget Skattereduktion för grön teknik och dra av upp till 50 procent på material- och arbetskostnader. 

Ps. Visste du att när en elbil laddas i ett vanligt eluttag drar den lika mycket el som om du skulle använda fyra dammsugare, i åtta timmar, samtidigt. Det leder till överbelastning och i värsta fall brand. Att ladda i eluttag görs endast i nödfall.

Jag har köpt sommarstuga – utan avlopp!

Grattis till din nya sommarstuga! På landet är det inte ovanligt med utedass och latrintömning. Du kan också kolla om det finns möjlighet att ansluta sommarstugan till kommunalt vatten och avlopp. Många gånger är den enklaste lösningen att installera en förbränningstoalett. Då förbränns avfallet vid hög temperatur och kvar blir en ren aska som kan strös i rabatter eller slängas i det övriga hushållsavfallet.

Oavsett toalettlösning är det viktigt att tänka på att endast urin, avföring och toalettpapper får hamna i toaletten (och strömedel om du har latrin). Skräp, blöjor, tamponger och plastpåsar hör alltid hemma i papperskorgen.

Här har vi samlat allt du behöver veta som fritidshusägare!

Ps. När du har fritidshus i Strängnäs kommun sorterar du ditt avfall med färgsortering.

Jag bor i lägenhet och vill källsortera. Hur gör jag?

Härligt att höra att du vill sortera! Alla hushåll i hela Sverige har ett ansvar att sortera sitt hushållsavfall, men det görs på olika sätt. Fastighetsägaren beslutar vilken sorteringslösning som finns i huset. Det finns olika alternativ:

  • Boende sorterar materialen direkt i olika kärl i sorteringsrummet.
  • Boende sorterar avfallet i färgsorteringspåsar och lägger i olika kärl i sorteringsrummet.
  • Att endast matavfall och övrigt hushållsavfall sorteras i fastigheten. De boende får sortera förpackningar och tidningar vid en av Förpackning och tidningsinsamlingens återvinningsstationer (de gröna containrarna som finns runt om i kommunen).

Den vanligaste lösningen i flerfamiljshus är att sortera direkt i olika kärl. Alltså: alla hushåll ska sortera, men det sker på olika sätt. Tycker du att sorteringen i ditt hus borde förbättras? Be gärna din fastighetsägare att kontakta oss, vi hjälper till att hitta bra lösningar för att förbättra sorteringen.

Jag har en pool, hur hanterar jag vattnet?

Det blir allt vanligare med pool och många fyller den med dricksvatten, men det kan vara bra att fundera på alternativ. Dricksvatten är ett livsmedel som främst är till för mat, dryck och hygien och det är någonting vi ska vara sparsamma med.

Fylla poolen
Kontakta gärna en leverantör som kan komma och fylla din pool med tankbil, det går snabbt och smidigt och det är en hållbar lösning! När poolen väl är fylld, håll då vattnet rent med klor och en bra reningspump. Då håller sig vattnet rent och fräscht och du kan njuta av samma vatten hela säsongen.

Tömma poolen
När det är dags att tömma poolen i slutet av sommaren gör du det i din egen gräsmatta. Avklorera vattnet innan du släpper ut det. Töm aldrig ut ditt poolvatten i avloppsnätet via exempelvis en duschbrunn, då förorenas det i onödan när det blandas med avloppsvatten. Poolvatten är rent och gör bra nytta som bevattning i trädgården där det via marken kan återföras till kretsloppet.

Här finns alla tips för att tömma och fylla poolen.

Jag är student och har mitt första egna boende. Elavtal?

Det viktigaste att tänka på är att du gör ett aktivt val av elavtal, annars får du ett anvisningsavtal och betalar mer än vad du behöver. Hos oss kan du välja mellan flera olika elavtal och all el du köper från oss är fossilfri. Just nu har vi ett erbjudande på elavtal för dig som just flyttat. Ange rabattkoden NYKUND så bjuder vi på den fasta avgiften i 6 månader. Erbjudandet gäller för dig som inte redan har ett elavtal hos oss. Läs mer och teckna här.

Ps. Har du nyss gått ut gymnasiet kanske Tekniksprånget passar dig? Du får en praktikplats och möjlighet att testa livet som ingenjör i fyra månader, med lön.

Ps 2. Behöver du inreda din nya bostad? Besök ReTuna Återbruksgalleria och köp återbrukade möbler, porslin och annan inredning till din nya lya. Klimatsmart och prisvärt!

Jag ska bygga hus - vad ska jag tänka på?

Grattis till ditt nya hus! Det är många val man står inför när det gäller ett nytt husbygge. Det här kan vi hjälpa dig med:

  • fiber
  • fjärrvärme
  • anslutning till kommunalt vatten och avlopp
  • anslutning till elnätet och tillfällig byggel
  • container under husbygget
  • återvinningstjänster när du flyttat in

Läs hela artikeln här.