Till sidans huvudinnehåll
Filtar, konserver och vattenflaskor står uppställt på ett bord.

Hemberedskap

Trots att vi ständigt arbetar för att säkerställa pålitliga leveranser kan långvariga avbrott ändå inträffa. Det kan ske i både fredstid och om Sverige skulle hamna i ett läge med skärpt eller höjd beredskap, som blir aktuellt om det uppstår krigshot eller krig i landet.

Alla privatpersoner i Sverige rekommenderas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att ha hemberedskap för att klara sig i minst sju dagar utan samhällets hjälp. Detta innebär att du som privatperson i händelse av besvärliga situationer ska klara av att leva utan leverans av viktiga samhällsfunktioner såsom el, vatten, fungerande avlopp, värme och digitala tjänster i minst en vecka. Det kan låta svårt, men med rätt förberedelser är det möjligt!

Tips och råd

Är du förberedd på besvärliga situationer såsom långvariga avbrott? Nedan har vi samlat tips och rekommendationer för hur du förbereder dig. Du kan även läsa mer om hemberedskap och vad som förväntas av dig som är privatperson på MSBs hemsida.

  • Tappa upp dricksvatten i dunkar. Förvara dunkarna mörkt och svalt för att vattnet ska hålla sig fräscht länge, tänk också på att byta ut vattnet 2-4 gånger per år. De första dagarna behövs tre till fem liter om dagen per person, vilket räcker till mat, dryck och det mest nödvändiga. Tänk på att tappa upp extra vatten om du har husdjur.
  • Tappa även upp vatten i PET-flaskor och förvara i frysen. Vid ett längre strömavbrott kan PET-flaskorna användas som kylklampar och reservdricksvatten. Tänk på att inte fylla upp flaskorna helt, då de kan spricka när vattnet fryser.
  • Du som får vatten från egen brunn behöver också lagra vatten för att vara förberedd vid längre strömavbrott, då har du vatten i reserv till exempelvis dricksvatten och för att kunna spola i toalett.
  • Vid brist på vatten kan det ställas ut nödvattentankar i kommunen där det går att hämta begränsade mängder dricksvatten. Det är SEVAB som meddelar när och var tankar finns tillgängliga. På grund av att arbetet med att fylla och distribuera vattentankarna är omfattande kan det dröja upp till en vecka innan dessa finns tillgängliga. I ett krisläge prioriteras samhällsviktig verksamhet såsom vård och omsorg, därför är det viktigt att du som privatperson har egen vattenreserv som du och ditt hushåll kan nyttja i första hand.
  • I nödlägen kan du behöva hämta vatten från sjöar, dammar och andra vattendrag. Om det behövs, tänk då på att ta vatten från ställen där vattnet rinner, eller en bra bit ut från stranden. Om du har hämtat vatten ute så är det alltid viktigt att du kokar det.
  • Att koka vatten dödar bakterier, parasiter och virus. Om det finns misstanke om att ditt vatten är förorenat så ska du koka det tills det bubblar kraftigt och sedan hälla över i rena behållare där det får svalna.
  • För att möjliggöra toalettbesök i det fall som du inte har ett fungerande avlopp behöver du ha en hink, avfallshink med lock och soppåsar hemma. Om spolningen inte funkar under en längre period är urin det enda du kan spola ned i toaletten, det gör du genom att hälla ned en mängd vatten i toastolen efter toalettbesöket. Det papper som används under toalettbesöket ska du inte spola ned, släng det i stället i avfallshinken. Försök inte heller att spola ned avföring i toaletten om spolningen inte funkar. Gör i stället en provisorisk toalett genom att sätta en soppåse i en hink, när du är färdig knyter du påsen och slänger den.
  • Se till att ha några extra hinkar, dunkar eller andra kärl hemma för att kunna hämta dricksvatten vid eventuella nödvattentankar, men även för att hämta vatten ur sjö eller vattendrag för hygien och att spola i toalett och avlopp.
  • Det är bra att ha kärra, vagn eller liknande utrustning för att vid behov kunna hämta vatten och transportera hem vattenfyllda dunkar.
  • När vi inte kan få vatten ur kran är det bra att ha våtservetter och handsprit hemma för att kunna sköta vår hygien.
  • Se gärna till att ha alternativa drycker hemma. Till exempel färdigblandad saft, soppa, läsk och juice.

  • Ha tillräckligt med livsmedel för att familj och eventuella husdjur ska kunna få mat i minst sju dygn.
  • Införskaffa mat som håller länge och som kan förvaras i rumstemperatur, du kan till exempel köpa konserver eller frystorkad mat som kan bli kompletta måltider genom att tillsätta vatten. Ha också mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning hemma.
  • Håll dörrarna till din kyl och frys stängda vid strömavbrott. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas.
  • Är det vinter och/eller kallt utomhus är ett alternativ att förvara kyl- och frysvaror ute, ställ då varorna på en balkong eller uteplats där djur inte kommer år dem.  
  • För att laga mat inomhus utan el kan sprit- eller campingkök (stormkök) användas. Stormköket ska stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. När du använder stormkök inomhus bör du ventilera ordentligt och ha möjlighet att kunna släcka en eventuell brand.
  • Du kan även laga mat utomhus på stormkök eller grill. Om du inte har tillgång till egen grill så finns allmänna grillplatser att tillgå.

  • Om värmen försvinner bör du se till att inte släppa ut den i onödan. Försök att vistas i så få rum som möjligt och stäng dörren till övriga rum. Isolera gärna golven med extra mattor.
  • Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att hålla värmen inne.
  • Införskaffa gärna värmande liggunderlag och sovsäckar som tål lägre temperaturer.
  • Bygg en koja med hjälp av matbord eller andra möbler, några filtar och madrasser där familjen kan sova och vistas för att hålla värmen.
  • Elda i kakelugn eller kamin om du kan. När du eldar går det åt mycket syre, så tänk på att då och då vädra genom att öppna fönster.
  • Ha extra element eller värmare som drivs av exempelvis fotogen hemma. 

  • Vid elavbrott kan vi inte tända våra lampor som vanligt, om det är mörkt ute behöver vi därför alternativa ljuskällor. Se därför till att alltid ha stearinljus, tändstickor och/eller tändare hemma.
  • Se även till att ha en batteridriven ficklampa och reservbatterier hemma på ett lättillgängligt ställe.
  • För att hålla dig informerad om läget behöver du en radio som går på batterier, eller utrustad med vev/solceller. Ställ in frekvensen för Sveriges Radio P4 som är Sveriges beredskapskanal. På krisinformation.se kan du se vilken frekvens som gäller för ditt område.
  • Det är även bra att ha tillgång till en fulladdad portabel laddare (powerbank) för att kunna ladda mobilen. Ett tips är att införskaffa en vevradio med inbyggd mobilladdare som även är solcellsdriven.  
  • Om värmen i din bostad slutar fungera vid elavbrott kan du behöva varma kläder och extra filtar.
  • Se till att ha kontanter hemma för att kunna handla. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning.

När elleveransen är tillbaka

Om alla kunder drar igång sin elanvändning på max när elleveransen kommit tillbaka så kan det snart bli svart igen. Därför är det bra att vänta några timmar med det som inte är brådskande, till exempel att tvätta och diska. Om du dessutom har elvärme så rekommenderar vi att sätta igång ett element i taget med några minuters mellanrum. 

Fyra enkla tips!

  1. Byt ut maten i ditt krisförråd då och då, så att varorna inte blir för gamla.
  2. Testa din utrustning årligen.
  3. Öva på att laga mat på din krisutrustning så att du känner dig bekväm att göra det under svåra förhållanden.
  4. Ställ in en påminnelse i mobilen eller lägg in i kalendern när vatten som sparats i dunkar ska bytas ut.