Använd rätt säkring
Hur hittar du säkringarna hemma hos dig och varför är det viktigt att ha rätt säkringsstorlek? Här har vi samlat frågor och svar om säkringar och passdelar.
-
Varför har jag fått ändrad säkringsavgift?
Vid vårt besök hos dig har vi upptäckt att de passdelar du har för säkringar i elskåpet, inte stämmer överens med våra registrerade uppgifter. Det är storleken på passdelen som avgör hur stora säkringar du kan ha och vilken säkringskostnad som ska faktureras. Säkringarnas storlek styr hur mycket el du kan använda. Vi har nu gjort omfattande kontroller i våra system och ändrat säkringsstorlek så att avgiften vi debiterar dig stämmer överens med verkligheten.
-
Jag vill behålla den säkringsstorlek jag har nu, behöver jag göra något?
Nej. I de fall vi upptäcker att de passdelar du har för säkringar i elskåpet skiljer sig mot vad vi har registrerat, så kommer du att få brev av oss. Vi har då ändrat i våra system och kommer att debitera dig säkringsavgift för den passdel i din anläggning med störst ampere-storlek.
-
Jag vill byta till en lägre eller högre säkringsstorlek, behöver jag göra något?
Ja, du behöver anlita en auktoriserad elinstallatör som utför ändringen på plats hos dig och sedan anmäler det till oss. När vi har mottagit färdiganmälan från elinstallatören debiterar vi dig enligt de nya säkringskostnaderna.
-
Säkringarnas passdelar har olika färger, har det någon betydelse?
Ja! Färgerna talar om vilken storlek det är på passdelen och vilken säkring som passar i den.
Grå = 16 A
Blå = 20 A
Gul = 25 A
Har du olika färger på passdelarna är det passdelen med störst ampere-storlek som avgör vilken avgift som tas ut. En elinstallatör kan oftast hjälpa till med att lägga om last i elanläggningen och därmed se till att du kan ha minsta möjliga passdelar för dina behov. -
Var finns mina huvudsäkringar/passdelar?
Till varje elanslutning finns en elmätare och huvudsäkringarna brukar sitta i närheten av elmätaren. Säkringarna begränsar strömstyrkan som anslutningen kan ta ut från elnätet och mätaren mäter den mängd el du tar ut från elnätet, så de hör ihop.
Det är lätt hänt att förväxla huvudsäkringar med andra säkringar man kan ha i sin anläggning. Skruvar man ur huvudsäkringarna så slocknar elen i hela anläggningen (även elmätaren), medan andra säkringar i anläggningen släcker delar av anläggningen (t.ex. spisen eller vardagsrummet och sovrummet). Huvudsäkringarna är oftast tre tillsammans (trefas) men kan också bara vara en i enfasiga anläggningar, exempelvis äldre små lägenheter.
Elmätaren och huvudsäkringarna brukar sitta i ett skåp på husväggen utanpå fastigheten eller på en innervägg i huset (förmodligen lite undangömt). De sitter som regel nära platsen där elen kommer in från elnätet. I flerbostadshus brukar mätarna dock sitta i ett separat mätarrum i källarvåningen. Då ska fastighetsägaren tydligt ha märkt upp vilken mätare som mäter vilken lägenhet.
-
Måste jag ha rätt passdelar?
Ja. Enligt de allmänna avtalsvillkoren (punkt 3.8) är du skyldig att ha rätt avgiftsbestämmande passdel och säkring för anläggningen.
Du som privatperson kan läsa våra allmänna avtalsvillkor här.
Du som näringsidkare kan läsa våra allmänna avtalsvillkor här. -
Kan jag byta passdel själv?
Nej, byte av passdel måste göras av en auktoriserad elinstallatör. Försäkringsbolag ersätter inte skador där installationer gjorts av obehöriga personer och utan tillräcklig kunskap kan elarbete innebära livsfara. Byta säkring kan du dock göra själv.
-
Vad är passdel och vad är säkring/propp?
Passdelen är den del som förbinder säkringen/proppen med propphålet och som du skruvar in säkringen i. Den kan ha olika färger beroende på vilken säkringsstorlek den är till för.
En säkring eller "propp" i folkmun, är en anordning för att förhindra överbelastning i elektriska anläggningar, vilket skulle kunna leda till överhettning och i värsta fall brand. Det är alltså en typ av säkerhetsmekanism. -
Vad gör jag om passdelar saknas eller är trasiga?
Om en eller flera passdelar saknas eller är trasiga behöver du kontakta en auktoriserad elinstallatör som åtgärdar detta.
Saknade eller trasiga passdelar/bottenkontakter utgör ett allvarligt avsteg både från de allmänna avtalsvillkoren och från tillverkarens anvisningar för en elapparat med passkontakter. Det utgör inte bara ett avtalsmässigt brott utan även en potentiell elsäkerhetsfara då större säkringar kan användas än vad anläggningen klarar av. Det är alltså av största vikt att använda hela passdelar anpassade för rätt säkring!
Du som privatperson kan läsa våra allmänna avtalsvillkor här.
Du som näringsidkare kan läsa våra allmänna avtalsvillkor här. -
Vilken säkring/passdel bör jag ha?
Din elinstallatör är den som bäst kan göra en säker bedömning utifrån förutsättningarna i just din anläggning. Generellt kan man säga att huvudsäkringarna bör vara någon storlek större än den största säkringen i din gruppcentral. Så om du har 16 A ”inne” i gruppcentralen så kan det vara lämpligt att ha 20 A ”ute” i mätar-/elskåpet. Om du vill kan du prova att ha lägre huvudsäkringar under en period och se om de löser ut när du använder mycket el samtidigt. Om du inte upplever bekymmer med lägre huvudsäkringar så är det lämpligt att be en elinstallatör att byta till mindre passdelar så att du får rätt till en lägre elnätsavgift.
-
Jag har nyligen gjort en säkringsändring, varför får jag brev om det igen?
I samband med att vi har upptäckt att säkringar i elskåpet hos kunder inte stämt överens med våra registrerade uppgifter, har vi dokumenterat detta genom att ta bilder. Bilderna kan vara tagna för upp till ett år sedan. Vi har försökt att ta hänsyn till säkringsändringar som blivit gjorda efter vårt besök men kan ha missat någon anläggning. Hör gärna av dig till vår kundtjänst om du tycker att det är något som inte stämmer.