Frågor och svar om återvinning
Här hittar du vanliga frågor och svar kring allt som har med återvinning att göra.
- Vad har återvinningscentralerna för öppettider?
-
När har jag slamtömning i mitt område?
Aviserad tömning
Slamavskiljare har schemalagd tömning och aviseras med ett vykort i brevlådan några veckor innan det är dags för tömning. Tömningen utförs under aviserad vecka och är inte knuten till någon bestämd veckodag.
Budad tömning
Septitankar töms efter beställning. Beställning ska göras senast 15:00 dagen innan tömning för aktuellt område. För områden med tömning på måndagar kan beställning göras fram till 09:00 på måndagen.
-
Vad är farligt avfall och hur sorterar jag det?
Ämnen som är giftiga, brandfarliga, frätande, hälsoskadliga eller miljöfarliga räknas som farligt avfall. Rengöringsmedel, sprayflaskor, batterier och lågenergilampor är exempel på vanliga produkter i hemmet som ska sorteras som farligt avfall. Här är en utökad lista på farligt avfall.
Farligt avfall får aldrig läggas i hushållssopor eller spolas ner i toaletten eftersom det innehåller ämnen som kan skada människors hälsa och miljö. Du kan lämna in ditt farliga avfall till någon av våra återvinningscentraler, i Miljöboden. Där finns personal som hjälper dig att hantera ditt farliga avfall. Om du bor i villa kan du be om en Miljöbox på återvinningscentralen som möjliggör att du kan sortera ditt farliga avfall i hemmet. Läs mer om Miljöboxen här.
Tillsammans har vi ett ansvar att kemikalier och tungmetaller inte kommer ut i naturen och sprids i luften och i vattendrag. Tillsammans gör vi skillnad.
-
Jag renoverar hemma, vad ska jag göra av bygg- och rivningsavfallet?
Om du ska bygga om hemma så blir det ofta massor med rivningsmaterial som följd av renoveringen. Du kan själv ta materialet till någon av våra återvinningscentraler och sortera det på plats efter vilket material det är. Ett alternativ är att beställa en container av oss. I den kan du enkelt kan slänga allt bygg- och rivningsavfall.
Du beställer och vi hämtar. Enklare kan det inte bli. Här kan du läsa mer om vilken typ av container du kan beställa.
-
Under vilken period tömmer ni trädgårdskärl?
Vi börjar säsongen vid månadsskiftet mars-april och har sista tömningen i slutet av november. Här kan du läsa mer om trädgårdskärl.
-
Vad innebär det med en renhållningstaxa egentligen?
Renhållningstaxan reglerar kostnaden för hanteringen av hushållens avfall i Strängnäs kommun och beslutas av kommunfullmäktige. Renhållningstaxan består av en grundavgift och en hämtningsavgift. Grundavgiften är en fast avgift som finansierar b.la. drift och underhåll av kommunens återvinningscentraler, miljö- och utvecklingsarbete, information m.m. Hämtningsavgiften täcker kostnaden för hämtning och behandling av avfall. Nivån på hämtningsavgiften baseras på fastighetsinnehavarens/nyttjanderättshavarens val av abonnemang, behållarstorlek och hämtningsfrekvens. Här kan du läsa den senaste renhållningstaxan för Strängnäs kommun.
-
Var ser jag ändrade sophämtningsdagar?
Vid till exempel jul, nyår, påsk och midsommar gör vi så kallade inkörningar. Det innebär att du kan behöva ställa ut ditt avfallskärl på en annan dag än din ordinare. Ta för vana att kolla upp om du har ändrad hämtdag runt storhelger och röda dagar. Läs mer om ändrade sophämtningsdagar här.
-
Vad är grovavfall och vad ska jag göra av det?
Grovavfall kan till exempelvis vara möbler, cyklar, kastruller, speglar, bananlådor, keramik och madrasser. Alltså avfall som uppkommer i hemmet men som inte går att slänga i hushållssoporna.
På återvinningscentralerna slänger du ditt grovavfall i containrar efter vilket material det består av. Då kan vi se till att det tas om hand om på ett bra sätt och att så mycket som möjligt kan återvinnas.
Det är alltid bättre att återanvända saker, då spar vi på jordens resurser. De saker som du inte längre vill ha kanske någon annan kan få nytta av? På återvinningscentralen Kvitten finns en contianer där du kan lämna saker som går till ReTuna Återbruksgalleria. Istället för att saker ligger hemma hos dig och tar upp plats, eller slängs på återvinningscentralen, kan du lämna in dem för återbruk. På ReTuna tas sakerna omhand, görs om, förbättras, förnyas och säljs vidare i gallerians olika butiker.
-
Hur sorterar jag förpackningar som är gjorda av flera olika material?
Om det är svårt att separera de olika delarna av förpackning, sortera då efter det material den består mest av.
Med till exempel en mjölkförpackning sorterar du skruvkorken som plast och resterande förpackning som pappersförpackning.
-
Måste jag sortera mina sopor?
Vi har alla en skyldighet att sortera ut förpackningar och tidningar enligt Miljöbalkens avfallsförordning. Det är även obligatoriskt att sortera ut matavfall, enligt Strängnäs kommuns avfallsplan.
Om du inte sorterar ditt hushållsavfall innebär det att du måste betala extra miljöavgifter till ditt avfallsabonnemang.
-
Ska jag skölja ur förpackningarna när jag sorterar?
Du måste inte skölja ur dem noggrant – men du ska alltid skrapa ut matresterna innan du sorterar förpackningarna. Matresterna sorterar du i den gröna påsen för matavfall. Om du upplever att det luktar från dina påsar kan det hjälpa att skölja ur förpackningarna.
- När har jag sophämtning?
Vanliga frågor om färgsortering
-
Jag har färgsortering, hur får jag nya påsar?
- Du som bor i villa: Kläm fast påsar av de färger du behöver på din brevlåda. Posten levererar nya rullar med påsar hem till dig inom fem arbetsdagar. Det går även bra att skriva en lapp och fästa på brevlådan för att meddela brevbäraren vilka färger du behöver.
- Du som bor i lägenhet och har färgsortering: Det är din fastighetsägare som tillhandahåller påsar. Hör med din fastighetsägare hur det fungerar i just din fastighet.
-
Vad är färgsorteringspåsarna tillverkade av för material?
Samtliga påsar är gjorda av 100 procent återvunnen plast från ensilageförpackningar. Efter att vi samlat in allt avfall sorteras påsarna och återvinns tillsammans med de andra plastförpackningarna. Plast är skadligt när det hamnar i vår natur och i haven, men våra plastpåsar är del i ett slutet system där de i slutändan återvinns.
Sedan vi införde färgsorteringen år 2015 har det brännbara avfallet minskat med 43 % vilket är en stor vinst för miljön. Plastpåsarna är en förutsättning för att sorteringen ska hålla bra kvalitet. I förhållande till mängden material som vi samlar in och återvinner är påsarnas andel mindre än en procent. Färgsorteringssystemet är alltså en klar vinst för miljön trots användandet av plastpåsar.
Påsarna som vi använder i färgsorteringen måste vara starka och får inte gå sönder under hanteringen. Det hade varit bra om vi kunnat använda påsar som är gjorda av biobaseradplast, men tyvärr har vi inte ännu hittat en leverantör för en biologiskt nedbrytningsbar påse som håller måttet. Vi för en ständig dialog med olika leverantörer och hoppas att det inom kort kommer finnas biologiskt nedbrytningsbara påsar som är av tillräckligt bra kvalitet för att klara av färgsorteringsprocessen.
-
Varför ingår inte glas i färgsorteringen?
Det finns flera olika anledningar till att det är problematiskt att sortera glas med färgsorteringssystemet. Glasen riskerar att gå sönder och riva upp påsarna, vilket skulle innebära att olika material blandas och inte kan gå till återvinning.
En annan anledning är att glas är skrymmande och tungt. Det skulle ta upp mycket plats i kärlen vilket skulle innebära att många skulle behöva ha större kärl. Kärlen skulle också bli väldigt tunga vilket är ett problem vid tömning.
Vi arbetar ständigt med att förbättra verksamheten och göra det enkelt för människor att sortera i sin vardag. Kanske kommer det i framtiden smarta lösningar för sortering av glas men i dagsläget lämnas de till FTI:s återvinningsstationer runt om i staden eller till någon av våra återvinningscentraler.
-
Varför har inte alla lägenheter färgsortering?
Enfamiljshus och flerfamiljshus har olika system för att sortera sitt avfall.
I flerfamiljshus är det fastighetsägaren som är ansvarig för att tillhandahålla olika sorteringslösningar. Fastighetsägaren kan välja att låta de boende sortera i olika kärl i sorteringsrummet, att sortera i påsar med färgsorteringssystemet, eller att låta de boende sortera sina förpackningar och tidningar vid en återvinningsstation.
Alla privatpersoner har ett ansvar att lämna in sina förpackningar och tidningar, oavsett om det är till en återvinningsstation, återvinningscentral, i en fastighets sorteringsrum eller med färgsorteringen. Att ett flerfamiljshus inte har färgsortering innebär alltså inte att de inte ska sortera, de ska bara göra det i olika kärl istället för i olika påsar.
-
Vad är det som är bra med färgsortering?
- Enklare hantering – du sorterar dina sopor i olika påsar direkt i hemmet. Du behöver inte plocka upp avfallet igen för att sortera ut det i olika containrar.
- Du slipper frakta alla dina förpackningar till en återvinningsstation, vi spar koldioxid genom färre bilresor.
- Mer material blir sorterat när det är enkelt att sortera. Sedan vi införde färgsorteringen år 2015 har vi minskat det brännbara avfallet med 43 %. Inte illa, eller hur?
-
Måste jag färgsortera?
Vi på SEVAB har ansvar för att samla in ditt övriga hushållsavfall och ditt matavfall, det har vi monopol på. När det gäller förpackningar och tidningar har du fortfarande möjlighet att lämna det till någon av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen återvinningsstationer. Huvudsaken är att du sorterar. Färgsorteringen är helt enkelt en service som gör jobbet enklare och du slipper frakta förpackningarna till en återvinningsstation.
-
Vad ska jag slänga i den svarta påsen?
I den svarta påsen ska du slänga ditt övriga hushållsavfall, det är sådant avfall som inte går att återvinna. Till exempel dammsugarpåsar, blöjor, kuvert, post-it-lappar, äggskal, servetter, rakhyvlar och bomullspinnar. Det avfallet förbränns och blir till värme och el.
-
Varför införs den svarta påsen?
Tidigare har du ordnat med en egen påse för det övriga hushållsavfallet. Men i år införs skatt på bärkassar av plast, det innebär höjda priser på plastpåsarna i handeln. Du kanske har undrat över vad du då ska slänga ditt övriga hushållsavfall i om du inte längre köper plastpåsar i mataffären. Att sortera sitt avfall ska inte behöva vara ett problem, därför lanserar vi nu den svarta påsen.
-
Vad händer om jag fortsätter använda påsar från matbutikerna som avfallspåsar?
Du kan fortsätta att använda andra plastpåsar till ditt övriga hushållsavfall, så länge de inte har samma färg som någon av de färgade påsarna i systemet. Påsar som är till exempel svarta och vita kommer att gå rakt igenom färgsorteringsanläggningen och hamna containern för övrigt hushållsavfall.
-
Jag bor i lägenhet, ska inte jag få svarta påsar?
Utdelningen gör vi nu endast till villabor med färgsortering. Om du bor i flerfamiljshus är det din fastighetsägare som ska förse dig med påsar om ni använder färgsorteringssystemet.
För de fastigheter som inte har färgsorteringssystemet kan fastighetsägaren välja att köpa in gröna påsar för matavfall och svarta påsar för övrigt hushållsavfall, om de vill erbjuda den servicen till sina hyresgäster.
Hör med din fastighetsägare hur det funkar just i din fastighet.
-
Hur stor är den svarta påsen?
Efter feedback från våra kunder angående storleken är de svarta påsarna nu större, likvärdig med den blå eller rosa påsen. Alla nya svarta påsar du beställer nu kommer att vara av den större varianten.
Om du har kvar påsar av den mindre varianten är de perfekta att använda till lilla papperskorgen i badrummet. Där gör den ett viktigt jobb att hålla borta skräp så som hår, tops, kondomer och bomullspads från att hamna i avloppet.
-
Jag har ingen brevlåda, hur får jag nya påsar?
Kontakta vår kundservice på nummer 0152-460 50 eller mejla till kundservice@sevab.com så löser vi det!
Vanliga frågor om textilinsamling
-
Hur fungerar den rosa påsen?
Precis som dina andra färgsorteringspåsar. När det uppkommer textilier i ditt hem som är trasiga och inte längre går att använda, lägger du dem i den rosa påsen. Dessa kommer till en början att skickas till förbränning, på sikt kommer det att materialåtervinnas när tekniken gör det möjligt.
-
Hur får jag den rosa påsen?
Precis som med de övriga färgade påsarna meddelas brevbäraren att du önskar nya genom att hänga en rosa påse på brevlådan eller genom att sätta en lapp på postlådan där du skriver att du önskar rosa påsar.
-
Måste jag sortera textilier i den rosa påsen?
Det finns inget krav på att du måste sortera textilier just med den rosa påsen.
Vi har lanserat den rosa påsen för att vi vill ge dig möjligheten att på ett enkelt sätt sortera textilier och undvika att de hamnar i det övriga hushållsavfallet.
-
Vad kan jag slänga i den rosa påsen?
Trasiga kläder, underkläder, strumpor, gardiner, lakan, handdukar, ytterkläder, gosedjur och annat som är gjort av tyg.
Dessa kommer till en början att skickas till förbränning, på sikt kommer det att materialåtervinnas när tekniken gör det möjligt.
-
Hur samlar Sevab in textilier?
- Med den rosa påsen samlas trasiga textilier in.
- Hela kläder samlas in i behållare för textilier. Vi har insamling vid våra återvinningscentraler samt vid återvinningsstationer vid olika offentliga platser runt om i kommunen. Vi har även samarbete med vissa fastighetsägare och samlar in i anslutning till vissa flerfamiljshus.
-
Måste jag sortera mina textilier?
Det finns krav på ökad insamling och återvinning av textilier, från EU och från Naturvårdsverket. Målet är att mängden textilavfall i restavfallet minska med 60 procent år 2025, gentemot basår 2015. Och år 2025 ska 90 % av separat insamlat textilavfall förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.
Än finns det inget producentansvar för textilier likt det gör för förpackningar, men det är under beredning i enlighet med Januariavtalet i år. Dessutom kräver EU att kommunerna utvecklar en separat textilinsamling fram till år 2025.
I Strängnäs ligger vi i framkant. Vi ökade vår insamling av textilier redan 2017 då vi införde den rosa påsen för textilier i färgsorteringen. Nu utökar vi insamlingen ytterligare med textilbehållare vid våra återvinningscentraler och FTI:s återvinningsstationer samt vid olika fastigheter i samarbete med fastighetsbolagen.
-
Varför går inte materialet ni samlar in till välgörenhetsorganisationerna?
Volymerna med textilier som samlas in är mycket stora, även välgörenhetsorganisationerna arbetar med att hitta avsättning för alla de textilier de samlar in. Med ökade krav på textilinsamling från EU och Naturvårdsverket kommer vi att behöva skapa lösningar för att hantera väldigt stora volymer. Vi har direkta affärs- och kundrelationer med europeiska sorteringsindustrier som har kunnandet och resurserna för att hantera volymerna för såväl återanvändning och återvinning. Detta är någonting som även välgörenhetsorganisationerna gör för att hitta avsättning för alla de textilier de samlar in.
Det är upp till dig vilken organisation du vill lämna dina textilier till. Det finns många olika aktörer som samlar in textilier för att finansiera sina välgörenhetsaktiviteter både i Sverige och utomlands.
-
Varför är det viktigt med textilinsamling?
Textilindustrin är ett stort problem för miljön. För att producera ett kilo bomull krävs upp till 29 000 liter vatten, det krävs även stora mängder bekämpningsmedel som är skadliga för vår natur. Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop. Textilindustrin är alltså ett stort problem och vi måste alla hjälpas åt för att hitta ett hållbart sätt att hantera textilier. Det du som konsument kan göra är att köpa färre kläder och att oftare köpa second hand. Vi som insamlare av avfall arbetar för att textilierna ska återanvändas och återvinnas istället för att slängas och gå till förbränning.