Strömtjuvar - Vilka prylar drar mest el i hemmet?

Hemelektronik i standby-läge, handdukstorkar och olika typer av uppvärmning av hem och golv är exempel på stora strömtjuvar i ditt hem. Läs mer om strömtjuvarna som drar mest el för dig som har lägenhet och villa!

Hushållsapparater som drar mest el

Alla har vi en hel del elektronik hemma, en del drar nästan ingen el medan en del kan dra rejält mycket om man inte ser över sin anvädning. Här listar elprylarna som är de största strömtjuvarna: 

  • Element som drivs av el
  • Golvvärme som är eldriven
  • Handdukstork som drivs av el
  • Hemelektronik som du har stående stand by-läge
  • Tvätt- och diskmaskin

Vad drar mest el för dig som bor i lägenhet?

Det är i köket som den största delen av en lägenhets elförbrukning sker. Det är mattlagning, kyl- och frys och diskmaskinen som drar mest el för dig som bor i lägenhet. Den genomsnittliga förbrukningen för hushållselen i en lägenhet är ungefär 2500 kWh per år. Här kan du läsa mer om elförbrukning i lägenhet.

Vad drar mest för dig som bor i hus?

Snittförbrukningen per år för elanvädningen i en villa ligger runt 20000 - 25000 kWh. Om du har direktverkande el som uppvärmningsform utgör det den största delen av din elförbrukning. Ifall du värmer upp ditt boende på annat sätt är det hushållselektronik, som tvärr- och diskmaskin och hemelektronik som du har i standby-läge som drar den mesta elen. Här kan du läsa vidare om elförbrukning i villa.