Till sidans huvudinnehåll
Bild på dotter och pappa som ligger och läser bok i ett tält upplyst tält.

Elförbrukning - Hur mycket el används i en lägenhet?

Storlek, utförande och antal personer i hushållet är sådant som spelar in när man beräknar elförbrukning på lägenheter. Det är också därför det inte är helt enkelt att ta fram en generell siffra på hur mycket el en lägenhet förbrukar. Men det finns genomsnittliga beräkningar och gemensamma faktorer man kan utgå ifrån för att kunna få en bra inblick i elförbrukningen.

Elförbrukning i lägenhet

Det är vanligt att man menar hushållselen när man pratar om elförbrukning i lägenheter. Hushållselen går exempelvis till vitvaror, elektronik och belysning.

I hushållselen räknas bland annat köksutrustning som ugn, spis, kyl och frys, men även lampor och elektronik, som TV, dator och andra elektroniska apparater. En genomsnittlig energiförbrukning av hushållsel i en genomsnittlig lägenhet uppgår till ungefär  2500 kWh på ett år. Det är i köket den största delen av elförbrukningen sker.

Normal elförbrukning för lägenheter

Normalförbrukning för el i en lägenhet varierar såklart även på lägenhetens storlek och vilka vanor man har. 

Snittförbrukning av el per år:

  • Elförbrukning för en etta - 1500-3000 kWh
  • Elförbrukning för en tvåa - 2000-3000 kWh

Förbrukningen av el pendlar beroende på säsong, då det under vinterhalvåret behövs mer el till uppvärmning på grund av kylan. För att få en förståelse hur mycket energi 1 kWh är så går det att jämföra med att ha på en hårtork i 30 minuter eller dammsuga i 1,5 timmar.

Snittkostnad för el lägenhet

Din elräkning består av två olika delar:

  • Nätkostnaden -  kostnaden för att vara ansluten till elnätet där du bor.
  • Elhandelskostnad - kostnaden för den el du faktiskt använder.

Elkostnaden för dig som bor i lägenhet brukar vanligtvis vara betydligt mindre än för dig som bor i hus.  För en etta eller mindre tvåa, ligger elkostnaden på ca 2,5 kr/kWh medan elkostnaden för en större lägenhet är ca 2,15 kr/kWh. Detta är ett medelvärde där energiskatter, elnätsavgifter, medelvärdet på elpris och moms är inkluderat. Kostnaden för el till en lägenhet hamnar då på ungefär 5 000 kr för mindre lägenheter och 11 000 kr för större lägenheter. I de här summorna är all el inkluderad, inte bara hushållselen. 

Så kan du minska elförbrukningen när du bor i lägenhet

Det finns en hel del beteenden i vardagen som du kan förändra och på så sätt minska din elanvändning. Det finns småsaker i vardagen som kan minska förbrukningen av el i hemmet. Många bäckar små!

Tips för en minskad elanvändning:

  • Låt inte TV och andra elektroniska prylar stå på när du inte aktivt använder dem.
  • Släck lamporna som du inte använder för stunden.
  • Finns det energisparläge på dina elapparater? Välj det om de är omständliga att stänga av.
  • Håll dörrarna till kylskåp och frys ordentligt stängda.
  • Vädra inte för kallt i onödan. Tänk på att det går åt mycket energi för att värma upp!
  • Bli en energismart hemmakock och använd dig av kastrullock när du exempelvis kokar upp pastavattnet och se även till att använda dig av plattor som passar kastrullen/pannan.

Fast eller rörligt elpris? Vad passar dig som bor i lägenhet?

Ett bra elavtal är grunden till bra elpriser! Det finns olika typer av elavtal som passar dig som har lägenhet. All vår el är fossilfri, oavsett vilken typ av elavtal ni väljer. Vi har också tillval som du kan välja till ditt elavtal. Släng ett öga på Bra Miljöval och Solkraft om du vill miljömärka ditt elavtal eller köpa till solkraft. 

Rörligt elpris

Ett rörligt elpris följer läget på elmarknaden och varierar från månad till månad. Lika fort som det kan svänga upp kan det även svänga ner. Det brukar vara ett förmånligt avtal för dig som bor i lägenhet och har låg energiförbrukning. För dig som bor i lägenhet kan ett rörligt elpris på årsbasis ge en lägre elkostnad än fast elpris. 

Fast elpris

Ett fast elpris kan vara ett tryggt alternativ för dig som tycker om att ha koll på alla dina kommande utgifter. När du väljer fast elpris betalar du samma pris per kWh, dygnet runt och året om under hela din avtalsperiod..Då behöver du inte oroa dig när marknaden svänger och elpriserna stiger. 

Mixavtal - både fast och rörligt

Vårt elavtal Strängnäs-el är ett smart avtal med en mix av fast och rörligt elpris. Under vinterhalvåret betalar består elpriset av 70% till fast pris och 30% till rörligt. Under sommarhalvåret blir det tvärtom. På så sätt kan du känna dig trygg på vintern och smart på sommaren!  

Ikoner för olika kontaktvägar

Vi hjälper dig att välja elavtal

Det är inte alltid lätt att välja elavtal när det finns en uppsjö av olika elhandelsföretag som slåss om din uppmärksamhet. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det elavtal som passar dig bäst. 

Elljusslinga vid villa

Teckna rätt elavtal för dig och ditt boende

Oavsett hur du bor har vi rätt elavtal för just dig. Och du, vår el är dessutom alltid fossilfri.

Bild på upplyst barnrum med leksaker och tält.

Elförbrukning för dig som bor i villa

Vilka elprylar drar mest el och hur ska man tänka för att få koll på sin förbrukning?