Till sidans huvudinnehåll
Bil som laddas

Kan en elbil laddas i det vanliga eluttaget?

Det går men det är ingenting vi rekommenderar. Allt ladda via vanligt eluttag ska bara göras i nödfall och i sådana fall under kort tid. Här förklarar vi varför du inte ska ladda elbilen i ett vanligt eluttag och hur du ska ladda istället.

Fungerar det att ladda elbilen i ett vanligt eluttag?

Jo, det fungerar men det är inget som vare sig vi eller Elsäkerhetsverket rekommenderar att du gör. Att ladda din elbil i ett vanligt eluttag ska du som en nödladdning som du gör under en kort stund. Här kan du läsa mer om varför du inte ska ladda via vanligt eluttag.

Vad finns det för risker med att ladda elbilen i ett vanligt eluttag?

När du laddar elbilen i ett vanligt vägguttag kan det värsta fall bli en överhettning eftersom din elinstallation i huset klarar av belastningen av en sådan hög strömstyrka under en lång tid.

För det är nämligen så att ladda en elbil i ett helt vanligt vägguttag kan jämföras med att köra fyra dammsugare eller ladda 750 mobiltelefoner i samma vägguttag på samma gång under 8 timmar. Vägguttaget och ditt elsystem i villan blir då överbelastat, proppen kan gå och vägguttaget kan bli överhettat. Om olyckan är framme kan till och med brand uppstå. Därför ska du bara se vägguttaget som en laddningsmöjlighet för din elbil i nödfall.

Här skriver vi om hur du kan minimera risken för brand i din elbil.

Vad är det för skillnad mellan att ladda elbilen i vanligt eluttag jämfört med i en laddbox?

En laddbox har, till skillnad från de vanliga eluttagen, inbyggda säkerhetsfunktioner. Laddboxen kommunicerar på så sätt med elbilen så att elen bara är igång när påslagen när bilen är korrekt ansluten, annars bryts den. Därför är det säkrare att ladda bilen med en laddbox.

Hur laddar man bilen säkert?

Laddbox är det magiska ordet! Och helst en laddbox som har dynamisk lastbalansering. Då har nämligen laddboxen koll på hur mycket el som används i resten av ditt hem och kan anpassa hur mycket el som ska användas till att ladda bilen. Och samtidigt kan du använda elkapaciteten du har i huset på ett mycket mer effektivt sätt så att bilen laddas snabbt – utan att du behöver oroa dig för att huvudsäkringen löser ut. Du behöver inte heller uppgradera ditt elnätsabonnemang

Ladda en elbil - hur lång tid tar det?

Ladda en elbil - hur lång tid tar det?

Ladda hemma via laddbox eller på stan i laddstolpe? Här kan du läsa om hur lång tid det tar att ladda en elbil och vad det är som påverkar laddtiden.

Parkeringsplats för elbilsladdning

Frågor och svar

Du har kanske funderingar om installation av laddbox hemma. Vi hjälper dig att reda ut begreppen och svara på de vanligaste frågor här.