Till sidans huvudinnehåll

Ladda en elbil - hur lång tid tar det?

Ladda hemma via laddbox eller på stan i laddstolpe? Här kan du läsa om hur lång tid det tar att ladda en elbil och vad det är som påverkar laddtiden.

Det här påverkar elbilens laddtid

Här listar vi exempel på olika faktorer som påverkar laddtiden för din elbil.

  • Var laddar du? Hemma eller på stan?
  • Vad har din laddbox för inställd effekt?
  • Vad är kapaciteten för ditt bilbatteri?

Hur lång tid tar det att ladda elbilen hemma?

Genom att ladda elbilen hemma i en laddbox laddar du den på ett snabbt och säkert sätt. Det tar olika tid att ladda bilen, allt beror på vilken effekt laddboxen är inställd på, antal faser din bil kan ladda med och även bilbatteriets kapacitet i kWh. Du kan ta reda på den uppskattade tiden för att ladda din bil genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW).

Kan en elbil laddas i ett vanligt eluttag?

Jo, det går. Men vi rekommenderar inte att du gör det om det. Att ladda bilen i ett vanligt eluttag ska ses som en nödladdning under en kort tid. Varför? Man kan jämföra det med att du laddar 750 mobiltelefoner eller kör fyra dammsugare i 8 timmar, i samma väggutag. Det leder till att du överbelastar både vägguttaget och elsystemet i ditt hem. Det i sig kan leda till att proppen går, att vägguttag blir överhettat och i värsta fall till brand. Våra laddboxar har dynamisk lastbalansering. Det gör att du tryggt och säkert kan ladda bilen hemma.   

Hur lång tid tar det att ladda elbilen när du laddar den på stan?

Ladding på stan sker via laddstolpar. Laddtiden på dessa varierar beroende på om du laddar med en normalladdare eller snabbladdare. Så här funkar det!   

Snabbladdare – När du gör ett kort stopp

När du bara kan göra ett kort stopp är det smartast om du laddar via en snabbladdare. Då laddas bilen från 0 – 80 % på ungefär 30 minuter.

Normalladdare - När du gör ett längre stopp och har god tid på dig

När du har tid att stanna en längre stund kan du ladda med en normalladdare/semisnabb laddare. Då behöver du oftast använda din egen laddkabel. Laddtiden i en normalladdare bestäms av laddkraften i din bil. Ju större laddkraft desto snabbare laddning.

Familj som åker bil

Ladda längs vägen

Hitta laddstationer i Strängnäs eller resten av Sverige via Mer Sweden's app.

Parkeringsplats för elbilsladdning

Frågor och svar

Du har kanske funderingar om installation av laddbox hemma. Vi hjälper dig att reda ut begreppen och svara på de vanligaste frågor här.