Till sidans huvudinnehåll
Närbild på en elbils ladduttag

Här är allt du behöver veta om elbilsladdning

I startgroparna för att skaffa elbil och har funderingar kring hur det funkar med laddning? Här finns allt du behöver veta om elbilsladdning.

Kostnad för elbilsladdning

En elbil drar ungefär 2 kWh per mil. Laddar du din elbil hemma hos dig med 1kWh kostar det cirka 1,25 kronor.

Så funkar det att ladda bilen hemma

När du laddar din elbilen hemma i villan sker det tryggast och smidigast med e laddbox. Hemmaladdning med laddbox är enkelt, säkert och kostnadseffektivt. Tillsammans med vår samarbetspartner Mer erbjuder vi laddboxar som passar alla laddbara bilar på marknaden.

Grönt bidrag för elbilsladdning i hemmet

Genom avdraget Grön teknik, Grönt rotavdrag, kan du dra av både material- och arbetskostnader med upp till 50 % vid installation av en laddbox hemma hos dig. Avdraget dras av på din faktura, ungefär som ROT- och Rut-avdraget. Så glöm inte bort det när det är dags att installera laddbox!

Så funkar det när du laddar bilen på stan

Att ladda bilen på stan är ungefär som att tanka på en bensinmack. Leta upp en laddstation och sätt igång!  Tillsammans med vår samarbetspartner, laddoperatören Mer, har vi installerat laddstationer som du hittar både i och utanför stan. Du kan se alla de publika laddstationerna i Mers app, Mer Connect Sverige. I appen startar, stoppar och betalar du enkelt och smidigt för din laddning.

Vad finns det för olika typer av elbilsladdare?

Det finns olika typer av elbilsladdare. De som du använder när du laddar hemma och de som du använder när du laddar på stan eller efter vägen. Här kan du läsa om de olika typerna.

  • Laddbox – det är den laddare som du installerar hemma hos dig i villan.
  • Laddstolpe/laddstation – det är den laddaren som du använder när du laddar din elbil på stan, på jobbet eller i bostadsrättsföreningen.
Elbil på väg

Rotavdrag för laddbox hemma – det här gäller

Från den 1 januari 2021 införs ett grönt rotavdrag för ”Grön Teknik” som bland annat gäller för installation av laddbox hemma. Här kan du läsa mer om det gröna rotavdraget.

Parkeringsplats för elbilsladdning

Frågor och svar

Du har kanske funderingar om installation av laddbox hemma. Vi hjälper dig att reda ut begreppen och svara på de vanligaste frågor här.