Till sidans huvudinnehåll
Bild på mat som kastas i soptunna som illustrerar det årliga matsvinnet i Sverige per person, totalt 37 kg.

Minskat matsvinn är win-win

Visste du att var femte matkasse slängs helt i onödan? Det är såklart ingen som vill köpa hem mat bara för att sedan slänga den. Mindre matsvinn gynnar både miljön och den egna plånboken.

Den största delen av matsvinnet, cirka 70 procent, uppstår i hushållen. I Sverige slänger vi 37 kg ätbar mat och dryck per person varje år. I en familj med två vuxna och två barn är det hela 148 kg per år. Enligt Livsmedelsverkets uträkningar motsvarar det en kostnad på 3000-6000 kronor som helt klart skulle kunna användas till något roligare istället.

Gör så här för att minska ditt matsvinn

Produktionen av maten som slängs motsvarar ungefär tre priocent av växthusgaserna som produceras årligen här i Sverige. Förutom att det släpps ut växthusgaser så används också stora mängder vatten i livsmedelsproduktionen.Det är inte alls hållbart. Men vad kan man göra själv för att minska matsvinnet?

Med planering kan du minska ditt matsvinn. Gör en regelbunden inventering av vad du har hemma genom, skriv en inköpslista och anpassa din matlagning efter hur mycket som ska ätas - då undviker du att maten hinner bli gammla och behöver slängas. Ta gärna del av fler smarta tips kring matsvinn och återvinning!

Är det ett bäst före-datum eller en sista förbrukningsdag?

  • Bara för att bäst före-datumet har passerat behöver du inte kasta det. 
  • Titta, smaka och lukta - lita på dina sinnen istället för på ett datum! 
  • Finns det en sista förbrukningsdag på livsmedlet? Då ska du däremot inte äta det utan kan istället kasta det.

Globala hållbarhetsmål

Att minska matsvinnet är ett viktigt bidrag till till klimatet. i Agenda 2030 har FN som mål att halvera det globala matsvinnet och även att minska svinn och förlåster i hela livsmedelskedjan.

Smarta tips för att minska matsvinnet

1. Gör nytt av något gammalt
Har du överbliven pasta och rester från helgens grillning i kylen? Gör en pasta sallad! Kokt potatis, korv, smörgåsmat, svamp och grönsaker är tacksamma livsmedel att bland ner i en omelett. Pyttipanna, wok och risotto är andra bra rätter där rester kan användas. 

2. Spar kanten och slanten
Har det hunnit komma lite mögel på osten eller ligger det någon enslig ostkant i kylen? Om du skär bort möglet så går osten att äta och kanterna kan du tacksamt rivan och frysa in för att sedan använda till en pizza eller gratäng. 

3. Gammal men fortfarande nyttig
Vitaminterna finns kvar även om frukten börjar bli gammal. Sväng ihop en fruktsallad eller gör en nyttig smoothie till mellanmål. 

4. Örter som är trötta
Även om dina färska örter börjar se hängiga ut kan du frysa in dem för att sedan använda dem för att pigga upp nya maträtter med.

Fem pratbubblor som beskriver avfallstrappan - deponi, utvinna energi, återvinna, återanvända, minimera

Avfallstrappan - steg för steg

I Sverige är vi bra på att återvinna och vi blir hela tiden bättre. Men samtidigt slänger vi varje år nästan 500 kg avfall per person. Därför behöver vi göra mer än att bara återvinna.