Bild på mat som kastas i soptunna som illustrerar det årliga matsvinnet i Sverige per person, totalt 37 kg.

Minskat matsvinn är win-win

Visste du att var femte matkasse slängs helt i onödan? Det är såklart ingen som vill köpa hem mat bara för att sedan slänga den. Mindre matsvinn gynnar både miljön och den egna plånboken.

Den största delen av matsvinnet, cirka 70 procent, uppstår i hushållen. I Sverige slänger vi 37 kg ätbar mat och dryck per person varje år. I en familj med två vuxna och två barn är det hela 148 kg per år. Enligt Livsmedelsverkets uträkningar motsvarar det en kostnad på 3000-6000 kronor som helt klart skulle kunna användas till något roligare istället.

Gör så här för att minska ditt matsvinn

Produktionen av maten som slängs motsvarar ungefär tre priocent av växthusgaserna som produceras årligen här i Sverige. Förutom att det släpps ut växthusgaser så används också stora mängder vatten i livsmedelsproduktionen.Det är inte alls hållbart. Men vad kan man göra själv för att minska matsvinnet?

Med planering kan du minska ditt matsvinn. Gör en regelbunden inventering av vad du har hemma genom, skriv en inköpslista och anpassa din matlagning efter hur mycket som ska ätas - då undviker du att maten hinner bli gammla och behöver slängas. Ta gärna del av fler smarta tips kring matsvinn och återvinning!

Globala hållbarhetsmål

Att minska matsvinnet är ett viktigt bidrag till till klimatet. i Agenda 2030 har FN som mål att halvera det globala matsvinnet och även att minska svinn och förlåster i hela livsmedelskedjan.

Är det ett bäst före-datum eller en sista förbrukningsdag?

  • Bara för att bäst före-datumet har passerat behöver du inte kasta det. 
  • Titta, smaka och lukta - lita på dina sinnen istället för på ett datum! 
  • Finns det en sista förbrukningsdag på livsmedlet? Då ska du däremot inte äta det utan kan istället kasta det.