
Är du förberedd för långvarigt avbrott?
Strömavbrott är sällan långvariga men se till att ändå vara förberedd. Vårt elnät är mycket driftsäkert, men ändå sårbart för olyckor, sabotage, tekniska fel och extremt väder. I Strängnäs har vi leveranssäkerhet på 99,99 procent, vilket innebär att varje hushåll är utan el endast elva minuter i snitt om året.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råder alla invånare att du ska kunna klara dig utan leverans av el och vatten i 72 timmar. Besök MSBs hemsida för mer information.
Bra saker att ha hemma om det blir ett långvarigt strömavbrott
- Stearinljus, tändstickor/tändare. Men tänk på brandrisken när du använder stearinljus och eld.
- Batterier och batteridriven radio. Du kan också lyssna på bilradion om du har bil. Lyssna på Sveriges Radio P4. Vid större elavbrott informerar kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen om hur drabbade kan få hjälp.
- Ha vatten upptappat i dunkar eller PET-flaskor.
- Ficklampa och reservbatterier hemma på ett lättillgängligt ställe.
- Ha tillgång till livsmedel som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.
- Ha ett husapotek med det allra viktigaste hemma.
- Mobiltelefon eller fast (ej bärbar) telefon.
Vatten
- Tappa upp vatten i flaskor och andra behållare, eftersom vattnet kan sluta rinna i kranen.
- Får du vatten från egen brunn kan det, om det blir ett längre strömavbrott, vara en fördel att tappa upp vatten i hinkar eller badkar. Då har du vatten i reserv till exempelvis dricksvatten och för att kunna spola i toaletten.
Mat
- Håll dörrarna till din kyl och frys stängda. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Är det vinter och kallt är ett alternativ att förvara kyl- och frysvaror utomhus, men se till att inga djur kommer åt varorna på en uteplats eller balkong.
- Laga mat på campingkök eller grill om inte ugn och spis fungerar.
Värme
- Ha extra element eller värmare som drivs av exempelvis fotogen.
- Om även värmen försvinner bör du se till att inte släppa ut den i onödan. Försök att vistas i så få rum som möjligt och stäng dörren till de övriga rummen. Isolera gärna golven med extra mattor.
- Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre.
- Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.
- Håll värmen genom att bygga en koja med hjälp av matbord eller andra möbler, några filtar och madrasser.
- Elda i kakelugn eller kamin om du kan. Öppna fönstren och vädra ibland. Om ni eldar går det åt mycket syre.
När elleveransen är tillbaka
Om alla kunder dessutom drar igång elanvändningen på max när elleveransen kommer tillbaka kan det bli svart igen. Därför är det bra om du kan vänta några timmar med det som inte är så brådskande, till exempel tvätt och disk. Har du elvärme, dra igång ett element i taget med några minuters mellanrum.

Vårt elnät
Vi arbetar ständigt för att stärka, förvalta och utveckla elnätet i vår kommun vilket är en förutsättning för att din vardag ska fungera.

Är du beredd?
Efter de senaste årens stormar har vi blivit ordentligt omruskade. Här får du hjälp att bli rustad ifall stormen drabbar dig.