
Sortera dina textilier i den rosa påsen!
Det kan vara svårt att veta vad du ska göra av dina gamla textilier, nu ger vi dig en enkel lösning på det problemet. Du sorterar dina textilier i den rosa påsen – resten sköter vi.
Gör så här när du sorterar textilier i den rosa påsen:
- Fyll en påse till hälften med kläder eller hemtextilier
- Knyt ihop med en dubbelknut
- Lägg in i ytterligare en rosa påse, det är bra att använda dubbla påsar för att undvika att fukt kommer in till materialet. Blöta kläder finns det inte möjlighet att ta vara på
- Se till att påsen är knuten med en tättslutande dubbelknut
- Släng den i ditt gröna kärl precis som vanligt!
Frågor och svar om rosa påsen
-
Hur fungerar den rosa påsen?
Precis som dina andra färgsorteringspåsar. När det uppkommer textilier i ditt hem som du inte längre kan eller vill använda, lägger du dem i den rosa påsen.
Tänk på att:
- Fyll endast påsen till hälften
- Använd dubbla påsar för att undvika att fukt kommer åt materialet
- Knyt ihop påsen med en ordentlig dubbelknut och släng i ditt kärl precis som vanligt.
Hur enkelt som helst!
-
Vad kan jag slänga i den rosa påsen?
Hela och trasiga kläder, underkläder, strumpor, gardiner, lakan, handdukar, ytterkläder, gosedjur och annat som är gjort av tyg.
Det du inte kan lägga i den rosa påsen är blöta och hårt nedsmutsade textilier. De går inte att återvinna och riskerar att smutsa ned andra textilier. Det går heller inte att återvinna trasiga regnkläder, skinnkläder, mattor, eller mycket små tygrester.
-
Hur får jag den rosa påsen?
Du kan alltid hämta påsar på någon av våra anläggningar, alternativt meddela brevbäraren att du önskar påsar genom att hänga ett meddelande på din postlåda.
-
Kommer alla färgsorteringspåsar att få plats i mitt kärl?
Tänk att de textilier du annars hade slängt i påsen för övrigt hushållsavfall nu istället sorteras i den rosa påsen - samma mängd avfall, fast sorterat.
Självklart kan det skilja sig från gång till gång hur mycket textilier du har att slänga. Om du nyligen gjort en garderobsrensning kanske du har mycket kläder att bli av med, och då finns alltid alternativet att lämna kläderna till någon av våra återvinningscentraler istället. Kläderna och textilierna du lämnar på återvinningscentralen går till samma anläggning som textilierna i den rosa påsen.
-
Måste jag sortera textilier i den rosa påsen?
Det finns inget krav på att du måste sortera textilier just med den rosa påsen. Det är självklart upp till dig vem du vill lämna dina textilier till. Du kanske vill ge dem till en lokal second hand-butik, till valfri välgörenhetsorganisation eller på annat sätt ge vidare de textilier du inte längre vill ha. Den rosa påsen är bara ett alternativ av många. Huvudsaken är att materialet tas till vara!
Vi har lanserat den rosa påsen för att vi vill ge dig möjligheten att på ett enkelt sätt sortera textilier och undvika att de hamnar i det övriga hushållsavfallet. Till oss kan du dessutom lämna både hela och trasiga textilier, till skillnad från många aktörer som endast kan hantera hela textilier. Så länge de är torra kan vi se till att de tas tillvara antingen genom återanvändning eller genom återvinning.
-
Varför är det viktigt med textilinsamling?
Textilindustrin är ett stort problem för miljön. För att producera ett kilo bomull krävs upp till 29 000 liter vatten, det krävs även stora mängder bekämpningsmedel som är skadliga för vår natur. Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop. Textilindustrin är alltså ett stort problem och vi måste alla hjälpas åt för att hitta ett hållbart sätt att hantera textilier. Det du som konsument kan göra är att köpa färre kläder och att oftare köpa second hand. Vi som insamlare av avfall arbetar för att textilierna ska återanvändas och återvinnas istället för att slängas och gå till förbränning.
-
Måste jag sortera mina textilier?
Det finns krav på ökad insamling och återvinning av textilier, från EU och från Naturvårdsverket. Målet är att mängden textilavfall i restavfallet minska med 60 procent år 2025, gentemot basår 2015. Och år 2025 ska 90 % av separat insamlat textilavfall förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.
Än finns det inget producentansvar för textilier likt det gör för förpackningar, men det är under beredning i enlighet med Januariavtalet i år. Dessutom kräver EU att kommunerna utvecklar en separat textilinsamling fram till år 2025.
I Strängnäs ligger vi i framkant. Vi ökade vår insamling av textilier redan 2017 då vi införde den rosa påsen för textilier i färgsorteringen. Nu utökar vi insamlingen ytterligare med textilbehållare vid våra återvinningscentraler samt vid olika fastigheter i samarbete med fastighetsbolagen.

Det här händer med dina textilier efter att vi samlat in dem
Vi tar emot både hela och trasiga textilier. I Eskilstuna och Strängnäs samlar vi in ca. 13-15 ton textilier i veckan! Material som kommer till användning istället för att brännas. Här får du reda på vad som händer med textilierna efter att du lämnat dem till oss.

Hållbart mode är kläderna som redan finns i garderoben
Den överfulla garderoben - Fylls ständigt på utan att allt används. Berget av tygerna fortsätter att bli större och ändå fyller vi ständigt på med mer. 14 kilo textilier tillkommer i genomsnitt varje år till vår redan smockade garderob.