En person slänger en rosa avfallspåse i sitt sopkärl.

Så mycket textilier samlar vi in med den rosa påsen

Varje år konsumerar en genomsnittlig svensk 13 kilo textilier, varav 8 kilo slängs i hushållsavfallet. Ungefär hälften av de textilier som finns i restavfallet är hela och hade kunnat återanvändas.

Den rosa påsen ett första steg till bättre insamling

Sedan 2017 kan de med färgsortering sortera sina oönskade textilier i en rosa påse och slänga direkt i sitt sopkärl. Med den rosa påsen får vi in i genomsnitt 3,5 kilo textilier per person och år. Det innebär att material som tidigare hamnat i påsen för övrigt hushållsavfall och gått till förbränning, nu istället kommit till användning. Vi arbetar även för att de som bor i lägenhet ska ha tillgång till bra insamlingssystem för textilier. 

Textilindustrin – ett stort problem

För att producera ett kilo bomull krävs upp till 29 000 liter vatten, det krävs även stora mängder bekämpningsmedel som är skadliga för vår natur. Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop. Textilindustrin är alltså ett stort problem och vi måste alla hjälpas åt för att förbättra situationen. Det du som konsument kan göra är att köpa förre kläder och att oftare köpa second hand. Vi som insamlare av avfall arbetar för att textilierna ska återanvändas och återvinnas istället för att slängas och gå till förbränning. 

 

Textilanläggning

Det här händer med dina textilier efter att vi samlat in dem

Vi samlar in ca 15 ton textilier i veckan! Material som kommer till användning istället för att brännas. Här får du reda på vad som händer med textilierna efter att du lämnat dem till oss.

Äpple

Kompost, matavfall eller trädgårdsavfall? Vi reder ut begreppen!

Kompost, matsvinn, matavfall, trädgårdsavfall... Begreppen är många och svåra att hålla isär. Här kommer en lista med matavfalls-relaterade begrepp. Varsågod.

Två medarbetare framför sopbil

Följ med våra chaufförer på jobbet

De kan gå upp till sex mil på ett arbetspass. Få en inblick i våra chaufförers arbetsdag.

Entrén på ReTuna

Välkommen till ReTuna Återbruksgalleria

I Eskilstuna finns världens första återbruksgalleria. Här upplever du shopping på ett helt nytt sätt – ett klimatsmart sätt.

Färgsorteringspåsar

Färgsortering – det har aldrig varit enklare att sortera

Med färgsortering sorterar du allt ditt hushållsavfall i påsar direkt i hemmet. Det ska vara lätt att göra rätt.

Exempel på sopor till återvinning

Sortera enkelt med sorteringsguiden

Med vår sorteringguide får du enkel hjälp med hur du ska sortera.

Olika typer av skräp på rosa bakgrund

Det här är inte skräp – det är värdefullt material

Allt material har ett värde, men bara om det blir rätt sorterat. Här samlar vi tips och fakta om sortering och återvinning.