Bild på mikroproducenten Eva Eimehag som står framför sitt hus med nyinstallerade solceller på taket

Mikroproducentens bidrag till en ljusare framtid

Vilken värld ska vi lämna över till våra barnbarn? Tankarna om miljön och vår egen miljöpåverkan fick Eva Eimehag i samband med att hon blev mormor.  ”Min miljömedvetenhet väcktes och sedan dess har jag försökt att leva mer klimatsmart. Ett sätt har varit att skaffa solceller på mitt hustak”, säger Eva.

Intresset för att installera solceller och bli mikroproducent växer stadigt. Många gör det med tanke på miljöespekten men även för att investera i sitt egna boende. Evas hus ligger i Sundbyholm, utanför Eskilstuna. När hon läst på mer om ämnet insåg hon att det både verkade vara relativt enkelt och ekonomiskt fördelaktigt att installera solceller på hustaket. När en säljare kom till hennes hus för att kika på hennes förutsättningar blev hon glatt överraskad. 

– Enligt koordinaterna ligger min villa i perfekt sydvästläge utan några skuggor. Det är helt enkelt optimalt produktionsläge och då var det bara att köra! Jag anlitade Ecokraft, som är ett tryggt och lokalt företag. Av dem fick jag hjälp genom att de på ett enkelt sätt förklarade hur allt skulle fungera. 

Snabb hjälp - från installation till produktion

– När själva installationen var färdig kom ni från SEVAB och gjorde en besiktning på min anläggning. Efter det var det bara att dra köra. Nu har jag en app där jag kan följa hur produktionen går, men jag är inte någon elnätsnörd - jag är glad bara det fungerar, säger Eva. 

”Jag hoppas att fler satsar på producera sin egen solel, då hjälps vi tillsammans åt så att det finns tillräckligt med el i samhället. Det känns bra att vara en liten del av lösningen framåt.”

Eva planerar för framtiden och för miljön

Näst på tur i framtidsplanerna för hemmet står en inglasad altan. Och nästa bil som Eva köper blir förmodligen en elbil.

– Att ladda en elbil drar ju el och då känns det extra bra om man kan producera elen själv. Jag hoppas att fler satsar på att bli mikroproducent, så att vi kan hjälpas åt att göra så att det finns tillräckligt med el i vårt samhälle.  Man är en del av lösningen framåt och det känns väldigt bra, säger Eva.