Kläder som skänks bort och återbrukas

Hållbart mode är kläderna som redan finns i garderoben

Den överfulla garderoben – Fylls ständigt på utan att allt används. Berget av tygerna fortsätter att bli större och ändå fyller vi ständigt på med mer. 14 kilo textilier tillkommer i genomsnitt varje år till vår redan smockade garderob.

Konsumenter och hållbara textilier

Textilier och kläder har blivit allt mer billigt för svenskarna att köpa hem. Konsumtionen har därför ökat. Den ökade konsumtionen får dock både miljön, klimatet och hälsan betala för. Textilproduktionen kräver massor av energi, kemikalier, vatten och råvaror. Hela 80 procent av miljöpåverkan står produktionen för.

Som konsument drivs vi inte av att köpa det som är mest hållbart. Vårt val av kläder och textilier styrs av pris och utseende. Det finns dock undersökningar som visar att majoriteten av svenskarna kan tänka sig att handla en mindre mängd av nyproducerade textilier, om de hade kännedom om den miljöpåverkan det hade bidragit till. Det finns väldigt mycket du kan göra som konsument! Att dra ner på nyproducerat och istället köpa second hand eller att vårda de tyger du redan har gör stor skillnad.

Det kan vara svårt att lämna känslorna åt sidan och dra ner på shoppingen. Kläderna utgör ofta ens image och är starkt kopplade till känslor. De speglar vem du är och vem du vill vara, och vem blir inte på bättre humör av att känna sig snygg? Detta är dock möjligt utan att överkonsumtion behövs. Är du villig att lämna känslorna åt sidan och göra skillnad för vår planet?

Så bidrar du till hållbart mode

Töm garderoben och gå igenom allt. Sortera sedan in kläderna i högar. Du kan dela in högarna följande: Spara, Ge bort, Reparera, Sälja, Lämna för återvinning.

Använd dina befintliga kläder

 • Töm garderoben och gå igenom allt. Sortera sedan in kläderna i högar. Du kan dela in högarna följande: Spara, Ge bort, Reparera, Sälja, Lämna för återvinning.
 • Spara bara plagg du verkligen gillar. Om du börjar tveka lite grann, tänk efter, kommer du verkligen välja att sätta på dig detta plagg när det finns bättre alternativ i garderoben? Kläder i fel storlek eller som inte känns solklara kommer göra sig bättre i någon annans garderob!
 • Små skador på kläderna är ingen anledning att skicka iväg dem. Fixa defekterna och så har du helt plötsligt ett till plagg du kan använda.
 • Hitta fynd i din egna garderob! Ett bortglömt plagg kan plötsligt kännas som nytt. Försök vara kreativ och se om det kanske blir ditt nya favoritplagg med en ny klädkombination.
 • Organisera upp det som du bestämde dig för att behålla på ett sätt som känns logiskt för just dig. Du kan bland annat organisera efter färg, tillfällen eller årstider.
 • Tips: Vänd galgarna i motsatt riktning när du har använt ett plagg. På så sätt ser du vilka plagg som aldrig används, och så kan du rensa ut ytterligare efter ett tag.

Klädvård  Behåll kläderna i bra skick

 • Sy upp byxorna, laga hålet eller färga den dassiga tröjan. Det finns många saker du kan göra för att göra ett plagg användbart igen, och det är det viktigaste du kan göra för miljön. Klimatpåverkan skulle minska med nästan hälften om alla klädesplagg användes dubbelt så mycket som idag.
 • Färga kläderna med textilfärg eller naturliga livsmedel. Många livsmedel innehåller starka färgämnen och är perfekta att använda på fläckiga tröjor eller dassiga vita plagg. Du kan använda till exempel rödbetor, kaffesump, gurkmeja eller svart te. Till svarta jeans passar textilfärg toppen.
 • Tänk på galgen! Investera i galgar med kvalitet som inte sliter på plaggen och låt kavajer och jackor hänga på robusta galgar som ger stöd för passformen.
 • Varje maskintvätt sliter på kläderna. Försök ta bort fläckar för hand och vädra plaggen i den mån det går. Du kan också minska varvtalen på tvättmaskinen och tvätta i lägre temperaturer.
 • Smutsat ner dina skor? Ingen fara, gympaskor är lätta att rädda! Ta en tandborste och blanda ut vatten och bikarbonat i lika delar. Skrubba ordentligt och torka sedan av med en fuktig trasa. Vips så blev dom nästan som nya!

Återvinn kläderna på bästa sätt

Finns det något bättre sätt att återvinna sina kläder än att de får nytt liv i någon annans garderob? Kanske får ett gammalt favoritplagg nytt liv igen samtidigt som du gör den nya ägaren glad!

En klädbytardag är ett vinnande koncept för alla inblandade. Du kan ge bort plagg du själv inte vill ha, kommer hem med nytt till garderoben och så får ni tillfälle att umgås samtidigt. Alla kommer förhoppningsvis därifrån på bra humör och med gratis kläder, och har gjort en insats för miljön! Naturskyddsföreningen anordnar nationella klädbytardagar varje år, och vi är tillsammans med Folkhögskolan med på ReTuna. I år är tyvärr klädbytardagarna inställda på grund av covid-19, så varför inte köra en tillsammans med de närmsta vännerna eller digitalt?

På sociala medier och andra plattformar finns det köp- och säljgrupper. Där kan du prova att sälja de kläder som har lite högre värde, t.ex. märkeskläder eller kläder i bra, slitstarkt material. Om du inte vill sköta försäljningen själv finns det företag som gör detta åt dig.

Släng aldrig – Ge bort eller återvinn! Skänk kläderna till vänner, bekanta eller välgörenhetsorganisationer. Om du inte orkar lägga så mycket energi, lägg det i en textilcontainer vid din återvinningsstation så återvinns materialet.

Vi tar hand om dina gamla textilier

Om du inte vet vad du ska göra av dina textilier kan du lämna dem till vår textilinsamling. Vi kan hantera både hela och trasiga textilier. 

Du som bor i villa och har färgsortering:

 • I den rosa påsen kan du lämna trasiga textilier. Knyt en ordentlig dubelknut på påsen och släng som vanligt i ditt gröna sopkärl. 
 • Hårda saker såsom bälten och skor läggs inte ner i dessa påsar då de riskerar att riva upp påsarna. 

Lämna textilier i våra behållare

 • Textilerna kan läggas i valfri plastpåse och läggas i våra behållare på återvinningscentralerna eller återvinningsstationerna. Knyt påsarna ordentligt!
 • Detta kan läggas i påsarna: Kläder, textilier, hattar, prydnadskuddar, bälten, mössor, samt skor och väskor.
 • Du kan lämna både hela och trasiga textilier. Det hela återanvänds som det är. Trasiga textilier kan bli exempelvis trasor inom industrin eller isolering i tvättmaskiner. 
 • Detta kan ej läggas i påsarna: Mattor, tyger till möbler, garn, trasiga tygstycken, sänggkuddar och täcken, trasiga väskor och skor samt kläder som är oljiga eller blöta. Detta sorteras som Ej Återvinningsbart vid en återvinningscentral.