Kraftvärmeverket

Så fungerar kraftvärmeverket

Kretsloppet som fjärrvärme bygger på kan jämföras med kroppens eget blodomlopp. Och hjärtat i systemet är kraftvärmeverket. Men istället för att pumpa ut blod till kroppen, pumpar kraftvärmeverket ut upphettat vatten genom rör i marken till alla anslutna villor och fastigheter. Samtidigt som det gör el.

Fjärrvärmen i Strängnäs kommer från ett kraftvärmeverk. Ett kraftvärmeverk kan, till skillnad från ett värmeverk, ge både värme och el. Principen är lika enkel som genialisk. Returträ från Kvittens återvinningscentral och annat trämaterial som annars hade gått till spillo, transporteras till kraftvärmeverket och bränns. Värmen i rökgaserna som bildas vid förbränningen får vatten i en jättelik behållare att koka och bli till ånga. Ångan driver en turbin, som i sin tur driver en elgeneratorer som alstrar elström. Värmen som är kvar i ångan används sedan till att värma fjärrvärmesystemets vatten.

Så, samtidigt som vi värmer en stor del av vår stads hushåll och lokaler med förnybar fjärrvärme, producerar vi också förnybar el som alla Strängnäsbor kan dra nytta av genom vårt elavtal Strängnäs-el. Kraftvärmeverket levererar även ånga till industrier runtom i Strängnäs, där den är en viktig komponent i olika tillverkningsprocesser.

Från årsskiftet 2021/2022 är det Solör Bioenergi som äger fjärrvärmeverksamheten i Strängnäs kommun, men SEVAB sköter drift och kundkontakt under en övergångsperiod. 

Omvandlingsprocess

Så skapas värmen

Hur blir egentligen trä till fjärrvärme och el? Allt sker i vårt kraftvärmeverk genom en noga kontrollerad process.

Person gör ett diagram i papp

Våra miljövärden

Vad eldar vi med i kraftvärmeverket? Och vad kommer ur skorstenen? Läs mer om våra lokala miljövärden.

Händer som formar ett hjärta.

Strängnäs-el

Genom att teckna vårt schyssta och trygga elavtal Strängnäs-el kan du ta del av elen som produceras i kraftvärmeverket.

Ikon för kundservice

Kontakta kundservice

Har du frågor om fjärrvärme? Eller vill du ansluta dig? Vi svarar på dina frågor.

Ikon för priser

Vad kostar fjärrvärme?

Här hittar du en sammanställning av våra fjärrvärmepriser för privatpersoner.