Fjärrvärmens miljöpåverkan

Som husägare har du stor möjlighet att påverka hur stor miljöpåverkan uppvärmningen av ditt hus medför. Att välja fjärrvärme är att välja en uppvärmningsform som värnar om vår jord både idag och i morgon.

Vi började bygga fjärrvärmenätet i Strängnäs på 90-talet för att förbättra luften i vår stad. Genom att förflytta förbränningen till ett enda ställe och därmed släcka tusentals små skorstenar, förbättrades luftkvaliteten snabbt. Luftvärdena blev faktiskt så mycket bättre att införandet av fjärrvärme klassas som vår kommuns största miljösatsning genom tiderna. Och så är det även i många andra svenska städer. Enligt Naturvårdsverket är fjärrvärmens utbyggnad den största förklaringen till att Sverige lyckats sänka sina koldioxidutsläpp.

Nu har flera andra miljövänliga uppvärmningformer dykt upp på marknaden. Men fjärrvärme är fortfarande ett av de allra mest hållbara och miljövänliga alternativen. Vår fjärrvärme värmer idag stora delar av hushållen i Strängnäs genom att effektivt och noga kontrollerat elda avverkningsrester som annars hade gått till spillo. Och samtidigt kan vi leverera lokalproducerad el från förnybara energikällor som alla Strängnäsbor kan dra nytta av genom vårt elavtal Strängnäs-el.   

Från årsskiftet 2021/2022 är det Solör Bioenergi som äger fjärrvärmeverksamheten i Strängnäs kommun, men SEVAB sköter drift och kundkontakt under en övergångsperiod. 

Barn vid vattenpöl

Fjärrvärmens miljöfördelar

På vilka sätt är egentligen fjärrvärmen bra för miljön? Vi har listat sex miljöfördelar.

Person gör ett diagram i papp

Våra miljövärden

Vad eldar vi med i kraftvärmeverket? Och vad kommer ur skorstenen? Läs mer om våra lokala miljövärden.

Person håller i surfplatta

Anslut din villa

Funderar du på att värma ditt hem med fjärrvärme? Fyll i och skicka in en intresseanmälan, så pratar vi mer om just dina möjligheter.

Ikon för kundservice

Kontakta kundservice

Har du frågor om fjärrvärme? Eller vill du ansluta dig? Vi svarar på dina frågor.

Ikon för priser

Vad kostar fjärrvärme?

Här hittar du en sammanställning av våra fjärrvärmepriser för privatpersoner.