Till sidans huvudinnehåll
Hand stänger fönster

Fem tips för att spara el i vinter

Tofflor, filtar och värmeljus är mysiga inslag som håller dig varm och skapar stämning i höst- och vinterrusket. Men det finns mer du kan göra för att hålla dig varm. Har du koll på hur du får upp och behåller värmen effektivast?

Ha rätt inomhustemperatur

Rätt temperatur inomhus är ca 20°C. Om du sänker rumstemperaturen med 1°C så sänker du din totala energiförbrukning för uppvärmning med 5%. Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvarorna och spisen ger värme. Alltför varm luft gör också att det bildas mer damm. Om uppvärmningssystemet tillåter kan du sänka temperaturen med 2-3°C på natten. Sänk också gärna temperaturen när du reser bort en längre tid.

Ha rätt inomhustemperatur

Rätt temperatur inomhus är cirka 20°C. Om du sänker rumstemperaturen med 1°C så sänker du din totala energiförbrukning för uppvärmning med 5 procent. Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvarorna och spisen ger värme. Alltför varm luft gör också att det bildas mer damm. Om uppvärmningssystemet tillåter kan du sänka temperaturen med 2-3°C på natten. Sänk också gärna temperaturen när du reser bort en längre tid.

Vädra på rätt sätt

Vädra genom att göra korsdrag en kort stund istället för att låta fönstret stå på glänt under flera timmar, då går inte så mycket värme till spillo. Stäng av termostaterna på elementen om du behöver vädra en längre tid. Den kalla luften gör annars att termostaten drar upp effekten till maximal nivå. Använd bara spisfläkten när du lagar mat eftersom den suger ut stora mängder uppvärmd luft.

Ställ inga täckande möbler framför elementen

Undvik att ställa stora möbler framför elementen, då blockeras värmen och det krävs mer energi för att värma upp rummet. Flytta hellre ut soffan eller fåtöljen en bit in i rummet.

Behåll värmen i huset genom att täta lister och fönster

Täta dörrar och fönster så stannar värmen inomhus. Fördragna gardiner och persienner hindrar även värme från att smita ut. Behöver du tilläggsisolera vinden? Byt till energieffektivare fönster eller uppgradera de gamla med en invändig isolerruta. Har du ett hus med självdragsventilation så kom ihåg att sätta in friskluftventiler när du tätar. 

Se till att din värmeanläggning fungerar optimalt

Byt ut gamla ventiler till termostaten på vattenburna element till nya, med temperaturområde på max 22°C. Har du gamla elelement? Bimetallen som reglerar temperaturen mattas med tiden och reagerar inte lika snabbt. Ersätt de gamla bimetalltermostaterna med nya elektroniska termostater eller ett styr- och reglersystem. Om du har direktverkande el kan du fundera på att byta till vattenburen uppvärmning.

Behöver du hjälp?

Eskilstuna kommuns energi- och klimatrådgivare ansvarar även för Strängnäs energirådgivning. Här får du kostnadsfritt svar på frågor om uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat. Energi- och klimatrådgivningen vänder sig till allmänheten, små till medelstora företag och organisationer. Uppgiften är att hjälpa till att minska energianvändningen och där det är möjligt, använda miljövänligare teknik. 

Fotogenlampor

Är du förberedd för långvarigt avbrott?

Strömavbrott är sällan långvariga men se till att vara förberedd så att du kan klara dig i 72 timmar.

Flicka trycker på lysknapp

Elsäkerhet i hemmet

El är viktigt för oss alla i en fungerande vardag men för en del människor är el direkt livsviktigt och håller dem vid liv. Samtidigt kan elström bli livsfarligt om det används på fel sätt eller oaktsamt.

Par lagar mat i köket

Bli elsmart!

Med några enkla medel kan du minska din elkostnad och miljöpåverkan. Så blir du mer energimedveten och får bättre koll på elanvändningen i ditt hem.